Succesvolle actie van bewoners Eva Bonheurbuurt

Succesvolle actie van bewoners Eva Bonheurbuurt

Het is fijn wonen in Schothorst, ook voor gezinnen met kinderen, vinden de bewoners van het buurtje rond de Eva Bonheurstraat. Jammer alleen dat de twee speelplekken, naar hun ligging heel toepasselijk ‘Gelukspleintjes’ genoemd, verwaarloosd en onaantrekkelijk zijn. Dennis Aldenzee en Dirk Willems, vaders van jonge kinderen, zouden het liefst de schop erin zetten. Eerst maar de gemeente benaderen?

Dan horen ze in de zomer van 2018 dat de gemeente de komende jaren de speelplekken in de wjik gaat renoveren. De gemeente wil dat doen in overleg met bewoners en kondigt een inspraakronde in oktober aan, met wandelingen langs de speelplekken en inloopavonden. Tegen die tijd heeft de werkgroep ‘Bonheur(geluk)pleintjes’ waarin naast Dennis en Dirk ook Cynthia Brand en Miriam Veenendaal zitten, het wensenlijstje van de buurt klaar. De coördinator van het speelplekkenplan, Mirjam van der Graaf, is blij met deze enthousiaste inbreng. In overleg tussen gemeente en actiegroep worden de plannen uitgewerkt. Het ene pleintje zal worden ingericht voor peuters en kleuters, het andere voor oudere kinderen.

Vorig najaar werd het ontwerp aan de buurtbewoners gepresenteerd en in april 2020 ging de aannemer aan het werk met de Gelukspleintjes. Het resultaat is prachtig: de kinderen vinden de nieuwe speelplekken geweldig en de hele buurt fleurt ervan op. Jammer dat de geplande feestelijke opening, met alle buurtbewoners erbij, vanwege de coronamaatregelen niet kan doorgaan. Maar een klein feestje voor de kinderen kan wel. En wie weet lukt het om een vrolijk gekleurd zebrapad van het ene naar het andere speelpleintje gerealiseerd te krijgen.

Terugkijken vertellen Dirk en Dennis dat het echt de moeite waard was zich in te zetten voor de buurt. Hun activiteiten hebben de buurt in beweging gebracht. Buurtgenoten, ook oudere bewoners, komen op straat om een praatje te maken. Mensen die al jaren vlak bij elkaar wonen, leren elkaar nu kennen. Kortom: het was een verrijkende ervaring. Over de samenwerking met de gemeente heeft de werkgroep niets dan lof.

Dirk, Dennis, Cynthia en Miriam willen het hierbij niet laten. ‘Wat kunnen we als bewoners nog meer doen om de buurt prettiger, veiliger en gezelliger te maken? Welke talenten zitten er in onze buurt waar we allemaal plezier van kunnen hebben?/ De werkgroepleden denken al aan een speciaal ‘buurtbord’: Deze buurt bruist! En bij dit alles hopen ze vooral ook dat hun verhaal bij bewoners van andere buurten aanslaat.

Dit artikel is eerst gepubliceerd in De Stad Amersfoort van 13 mei (pagina 33)

Wil je in contact komen met de initiatiefnemers? Mail gelukspleintjes@gmail.com.

18 mei 2020 / door / in
Reacties

Reageer op dit bericht

[mc4wp_form id="7164"]