Populaire subsidie voor vergroening daken wordt voortgezet

Populaire subsidie voor vergroening daken wordt voortgezet

Bij wijze van proef stelde de gemeente begin dit jaar subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Het leverde Amersfoort 77 nieuwe groene daken op, met een gezamenlijke oppervlakte van 1434 m². Vanwege het succes zet de gemeente de regeling de komende 4 jaar voort.

Populaire subsidie voor vergroening daken wordt voortgezet

Voor de nieuwe regeling is een totaalbedrag van €100.000,- per jaar beschikbaar. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren de subsidie aanvragen.

Samen vergroenen

Werken aan vergroening, vergroten van biodiversiteit, waterrobuustheid en klimaatbestendigheid kan de gemeente niet alleen. Wethouder Kees Kraanen (Klimaatadaptatie en Groen): “Groene daken maken onze stad meer klimaatbestendig. Om Amersfoort klaar voor de toekomst te maken, hebben we ook inwoners nodig. Met deze subsidie stimuleren we huiseigenaren de komende vier jaar hun daken te beplanten en te vergroenen.”

Pilot subsidieregeling

Groene daken zien er niet alleen leuk uit, ze bieden ook veel voordelen. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, zorgen voor verkoeling, verhogen het rendement van zonnepanelen, verminderen geluidsoverlast en zorgen voor meer planten, dieren en insecten in de stad. Platte daken van particuliere huiseigenaren kunnen hiervoor benut worden. Daarom diende de raad in oktober 2019 de motie ‘Het dak op’ in om een proef te doen met subsidiëring. In 2020 was hiervoor €40.000,- beschikbaar.

Enthousiasme in de stad

Al snel bleek een grote belangstelling voor de regeling. Uit de reacties van particuliere huiseigenaren concludeert de gemeente dat de subsidie doorslaggevend of versnellend heeft gewerkt. Sommigen voerden de aanleg van een groen dak grootschaliger aan, dan ze zonder subsidie zouden hebben gedaan. Ook gingen veel bewoners samen aan de slag, onder andere in de Verhoevenstraat.

De subsidie krijgt een vervolg. Er komt meer geld per jaar beschikbaar – €100.000,- per jaar – maar de regeling wordt aangepast. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen meer typen groene daken. De gemeente hoopt zo meer mensen te bewegen hun dak te vergroenen. De regeling wordt momenteel uitgewerkt en later dit jaar bekendgemaakt. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren een aanvraag indienen.

29/10/2020 / by / in ,
Comments

Comments are closed here.