Schothorst-Zuid aardgasvrij: Waar staan we nu?

Schothorst-Zuid aardgasvrij: Waar staan we nu?

Nog tot 14 juni kunnen bewoners van Schothorst-Zuid het concept-wijkwarmteplan voor hun wijkdeel inzien en erop reageren. En eind juni komt er een bijeenkomst waarin de ervaringen van tien huiseigenaren in Schothorst-Zuid met het toekomstbestendig maken van hun huis worden bekendgemaakt.

In april 2019 zijn er drie bijeenkomsten geweest waarin de gemeente de bewoners van Schothorst-Zuid informeerde over de stand van zaken en de plannen om dit wijkdeel aardgasvrij te maken: dit omdat we allemaal op termijn aardgasvrij moeten leven en omdat het aardgasnet van dit wijkdeel binnenkort aan vervanging toe is. Dan beter nu de overstap maken naar aardgasvrij wonen!

Zoals het er nu naar uitziet gaat de gemeente een wijkwarmtenet aanleggen: dit lijkt de goedkoopste oplossing voor de meeste woningen in Schothorst-Zuid om ze van warmte te voorzien, omdat het gebied redelijk dichtbebouwd is en er ook vrij veel hoogbouw is. Niemand is echter verplicht om zich aan te sluiten bij zo’n wijkwarmtenet. Het is een beetje zoals glasvezel: als genoeg mensen zich ervoor inschrijven, wordt het aangelegd en daarna is aan iedereen de keus om het te gebruiken of niet.

Op dit moment loopt er een pilot met een aantal huiseigenaren om hun huis aardgasvrij en toekomstbestendig te maken. De tien huiseigenaren, van verschillende woningtypen en met verschillende gezinssituaties, hebben samen met 033Energie een persoonlijk klimaatplan opgesteld. Dit houdt zowel isoleren in als overstappen op aardgasvrije stook- en kookmogelijkheden, met vergelijkbare maandlasten. De resultaten van deze pilot worden hopelijk eind juni gepubliceerd en er komt ook weer een bijeenkomst over.

Tot 14 juni hebben wijkbewoners het recht om het concept-wijkwarmteplan voor Schothorst-Zuid in te zien en erop te reageren. Daarna worden die reacties in het plan verwerkt en in september wordt het plan in de gemeenteraad besproken. Ook dan hebben wijkbewoners het recht om hun mening kenbaar te maken. Op 1 oktober 2019 wordt het wijkwarmteplan definitief vastgesteld.

Ook nadat alles in kannen en kruiken is, gaat Schothorst-Zuid niet meteen van het gas af. Er komt een overgangsperiode van acht jaar en het is nog niet duidelijk wanneer die overgangsperiode van start gaat.

Meer informatie? Hier kunt u meer te weten komen over de warmtevisie van de gemeente Amersfoort en hier leest u het laatste nieuws over de plannen voor het aardgasvrij maken van Schothorst-Zuid.

4 juni 2019 / door / in
Reacties

Reageer op dit bericht

[mc4wp_form id="7164"]