Queekhoven 3: Ook zonder Zalm valt de buurt in de prijzen » InSchothorst

Queekhoven 3: Ook zonder Zalm valt de buurt in de prijzen

Queekhoven 3: Ook zonder Zalm valt de buurt in de prijzen

Als een groep actieve bewoners er met hulp van wijkprofessionals in slaagt om jeugdoverlast in een buurt een halt toe te roepen, zit hun missie erop.

In Queekhoven liep dat anders. Daar besloten de bewoners van Project Raadhoven door te gaan met het werken aan ‘een fijne en veilige buurt’.

‘Veilig op straat’

Daarbij werden ze geholpen doordat de buurt in 2015 in de prijzen viel. In het kader van een landelijk project ‘Veilig op straat’, werd ook in Amersfoort een campagne gevoerd om de wijken veiliger te maken.

Voor het Project Raadhoven betekende dat een optimale support vanuit het stadhuis.

Zo kwam een hoge ambtenaar op bezoek en gaf aan bewoners zijn kaartje met de boodschap dat hij dag en nacht gebeld kon worden als zijn steun nodig was.

Zak met geld

Op een stadsbrede bijeenkomst kwam Alexander Pechtold als toenmalig minister van bestuurlijke vernieuwing zonder portefeuille, maar wel met een flinke zak geld, naar Amersfoort, om een aantal buurtinitiatieven waaronder Project Raadhoven in het zonnetje te zetten. In de maanden die volgden werden tijdens bijeenkomsten in Queekhoven steevast grappen gemaakt over het met overheidsgeld naar de wintersport vertrekken. Ondertussen werd de buurt op de schop genomen, de publieke ruimte schoongemaakt en donkere plekken beter verlicht, terwijl er bij de gymzaal een kleine voetbalcourt werd aangelegd.

Buurtfeesten

Ook de kerngroep van actieve bewoners liet zich niet onbetuigd. Er verscheen een buurtwebsite: buurtraadhoven.nl, terwijl huis aan huis ‘bewonersbrieven’ met informatie werden verspreid. Ook de buurtfeesten en sportactiviteiten voor de jeugd waren succesvol. Het contact met de jeugd werd onderhouden door middel van regelmatige bezoekjes aan de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) in het Stadspark Schothorst.

Een minister die niet kwam

En of het allemaal niet op kon, zou voormalig minister Zalm van Financiën Project Raadhoven in december 2005 in het kader van de landelijke vrijwilligersdag bezoeken. Dat gaf een boel gedoe rond veiligheidsmaatregelen en het organiseren van een breed programma, dat van minuut tot minuut moest worden uitgewerkt.

Gesteggel binnen het kabinet over ‘het kwartje van Kok’, de restitutie van een accijnsverhoging op brandstof, gooide echter roet in het eten. Na een lange nachtelijke kabinetsvergadering werd uiteindelijk besloten dat het kwartje er niet kwam, gevolgd door een oververmoeide minister die niet naar Amersfoort kwam.

Een vriendelijke burgemeester uit Brabant nam vervolgens de honneurs waar, zodat het programma alsnog kon worden uitgevoerd.

Taartengevecht

De korte lijnen tussen wijkprofessionals en bewoners die elkaar regelmatig troffen, heeft het project, dat eind 2007 stopte, een extra impuls gegeven. Dat leidde tot een informele sfeer, waarin veel ruimte was voor humor.

Zo werd hartelijk afscheid genomen van een buurtwerker die van baan veranderde. In voormalig wijkcentrum de Trefhorst kreeg zij 15 slagroomtaarten aangeboden, die zij vervolgens naar alle deelnemers van het project mocht gooien. Na afloop van het taartengevecht was niemand meer herkenbaar.

DVD: Bewoners komen in actie

Om andere buurten en wijken te laten profiteren van de successen van de geslaagde aanpak in Queekhoven werd in 2009 een DVD uitgebracht met als titel: ‘Bewoners komen in actie’. De video bevat ook een boekje met tips voor bewoners hoe ze binnen hun eigen straat, flat of buurt kunnen werken aan een fijn en veilig leefklimaat.

En is een nog beperkt aantal exemplaren van de DVD beschikbaar. Stuur daarvoor een mail naar: redactie@inschothorst.nl.

12/10/2017 / by / in
Comments

Comments are closed here.