OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 2) » InSchothorst

OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 2)

OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 2)

BERICHT GEPLAATST: 1 MEI 2018


Gierzwaluwen in Schothorst

Ook in Schothorst broeden op diverse plaatsen gierzwaluwen onder daken. Vaak onder daken van bewoners die ook speciale gierzwaluwdakpannen op hun huis hebben gelegd. Ze zijn makkelijk te bevestigen, veilig, duurzaam en te verkrijgen via onder meer Het Groene Huis.

TIP! In de nok van Het Groene Huis zit een gierzwaluwkast: sta er tussen begin mei en eind juli vooral even bij stil.

 

Gierzwaluwvriendelijk Schothorst

Ook jij kunt van Schothorst een aantrekkelijke buurt voor een gierzwaluw maken. Koop zo’n dakpan, bevestig hem in de juiste windrichting en zie ze na verloop van tijd in en uit komen vliegen. De Werkgroep Gierzwaluwen geeft je graag alle informatie over die dakpannen. Ook in Het Groene Huis kun je voor informatie terecht: dit is ook ‘het vergader-ontmoetings­centrum’ van Werkgroep Gierzwaluwen: in die werkgroep helpen alle gierzwaluwfans van Amersfoort mee aan een gunstig gierzwaluwklimaat in onze versteende stad. Mét resultaat: de gierzwaluw is weer terug in de wijk!

Nu nog de gierzwaluwenstand volgen, onderzoeken, versterken en vooral beschermen. Dáár richten de gierzwaluwfans van Amersfoort zich voorlopig op én… iedereen mag en kan meedoen: volg gewoon datgene wat Werkgroep Gierzwaluw in Amersfoort organiseert.

Activiteiten die nu actueel zijn:

  • Help mee met tellen!
    Je krijgt begeleiding in waar je op moet letten; handige lijstjes waarop je je gegevens in kunt vullen; en een voor jou interessant en te behappen ‘zoek-/tel-gebied’, meestal vlakbij je huis, ergens in Schothorst Zuid.
    Door in die drie maanden die de gierzwaluw hier verblijft af en toe een uurtje een extra wandelingetje te maken, verzamel je belangrijke kennis over de gierzwaluwstand en haar gedrag/voor- en afkeuren. Dat telt echt mee!
  • Zoek en fotografeer een gierzwaluwnest!
    Samen met de gemeente Amersfoort werkt de Werkgroep aan een digitale gierzwaluw-vindkaart. Op die kaart kun je zien waar in Amersfoort/Schothorst gierzwaluwen broeden. Zo weet iedereen precies waar de gierzwaluwen broeden, weten aannemers en klussers welke pannen ze met rust moeten laten en kan iedereen makkelijk een uurtje op gierzwaluw-safari.

Zin in?

Informeer bij het Gierzwaluwproject Amersfoort: ME.Miedema@amersfoort.nl

Met dank aan Gerard van Haaff

01/05/2018 / by / in ,
Comments