OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 1) » InSchothorst

OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 1)

OP ZOEK NAAR GIERZWALUWEN (deel 1)

BERICHT GEPLAATST: 1 MEI 2018


De eerste gierzwaluwen zijn weer boven Schothorst gesignaleerd. Na de afgelopen twee jaar – samen met een 30-tal ‘zwaluwspecialisten’ – het broedresultaat van de Gierzwaluwen in Amersfoort te hebben geteld, speuren enthousiaste Amersfoortse vogelaars nú opnieuw dagelijks de lucht af op zoek naar vliegende sikkeltjes. Ook in Schothorst wordt naar ze uitgekeken.

Wonderlijke vogel

Net zoals andere vogelsoorten heeft de gierzwaluw veel in huis om naar uit te kijken. Ze kondigen (met luid gegier!!) de zomer aan; halen die vervelende zomermuggen voor je uit de lucht; leveren wekenlang kijkplezier voor alle leeftijden en kondigen met hun vertrek het begin van de nazomerse periode aan.

Het zijn dan ook bijzondere, vooral ook in woonwijken, zeer gewaardeerde vogels. Rond Koningsdag arriveren ze in Amersfoort om na een immens lange reis van zo’n 7000 km uit Afrika weer in Schothorst/Amersfoort thuis te komen.

Ze zijn hier ongeveer drie maand. Broeden hier onder de dakpannen en brengen hun jongen in korte tijd groot. Begin augustus vertrekken ze weer, ingegeven door hun instinct. Samen mét hun jongen zijn ze dan plotseling vertrokken. Massaal terug naar Zuid-Afrika. Pas rond de volgende Koningsdag keren ze weer terug. Ze weten dan hun eigen broedlocatie weer terug te vinden. Onbegrijpelijk, maar waar! Hetzelfde huis, hetzelfde dak, dezelfde dakpan.

Familie stichten

Op die hem vertrouwde locatie schudt de gierzwaluw zijn nest weer wat op: dan vliegen ze met veertjes en strootjes die in de lucht zweven naar hun nest om al snel daarna met voedsel voor de partner aan te komen vliegen. Dan heeft de gierzwaluw die op dat moment op de eieren zit een maaltijd nodig; òf vliegen de volwassen gierzwaluwen af en aan met voedsel voor in die aandoenlijk opengesperde, net boven het nest uit piepende, snaveltjes.

Drie jongen krijgt een gierzwaluwpaar doorgaans. Ze vormen een vrolijk, bedrijvig vogelgezin. Elk gezin vangt per dag zo’n 20.000 insecten: werkelijk élk insect dat voorbij vliegt en níet over een angel beschikt, wordt moeiteloos uit de lucht gehaald, verzameld in de keelzak en geleverd aan hun voorspoedig groeiende jongen. Al in de laatste week van juli zijn die groot en sterk genoeg om ‘even’ terug te vliegen naar hun andere thuishaven in Zuid-Afrika.

Met dank aan Gerard van Haaff

01/05/2018 / by / in ,
Comments

Comments are closed here.