Op nu.nl: Tuintegel eruit ook goed voor ons eigen welbevinden

Op nu.nl: Tuintegel eruit ook goed voor ons eigen welbevinden

In nu.nl stond onlangs een interessant artikel over hoe we niet alleen voor insecten en tegen wateroverlast en hitte, maar ook voor ons eigen welbevinden, beter wat van die tegels uit onze tuinen kunnen halen. Het artikel begint zo:

Vlinders verdwijnen, bijen sterven, egels kiezen het hazenpad, onze steden kunnen de hoosbuien nauwelijks aan en worden steeds heter. Eén van de boosdoeners: strak betegelde voor- en achtertuintjes. Dus is er Operatie Steenbreek.

In die betegelde tuinen wonen geen dieren en groeien geen planten. Dat is ook de bedoeling van de tuineigenaren, want dat maakt een tuin onderhoudsarm, behalve het obligate onkruid krabben en de hogedrukspuit eens in de zoveel tijd.

Toch heeft zo’n tegeltuintje z’n weerslag op de natuur én ons welbevinden. Dat mensen zich lekkerder voelen tussen groen gras, fladderende vlinders en geurende bloementuinen dan in een hete stad klinkt aannemelijk. De Universiteit van Wageningen zocht het uit.

En inderdaad: veruit de meeste mensen voelen zich het allergelukkigst aan de kust en in de wilde natuur, en het minst gelukkig in een stedelijke bebouwde omgeving. Daar tussenin zitten recreatiegebieden, parken, bossen en landbouwgrond.

Al die stenen in de stad zijn niet alleen de straten, winkels of overheidsgebouwen: 40 procent van het stedelijk gebied is in het bezit van particulieren.

Op die particulieren mikt Operatie Steenbreek. Door een tegeltje eruit te wrikken en er plantjes in te zetten help je verdwijnende insecten, de bestrijding van oververhitte steden en wateroverlast…

En als de tuintegels toch moeten blijven: overweeg wat planten-bakken, of neem voor je huis een boomspiegel onder je hoede om insecten aan te trekken. Wellicht bevordert ook dat ons eigen welbevinden.

2 mei 2019 / door / in ,
Reacties

Reageer op dit bericht

[mc4wp_form id="7164"]