Opinie

Ondersteunt u het project straatambassadeurs?

Werving straatambassadeurs

Ik ben benieuwd wat je vindt van onderstaand project:

De werving van StraatAmbassadeurs via via, zoals  vacaturebanken en artikelen in de krant heeft het afgelopen jaar onvoldoende resultaat gehad.

Mijn plan is om letterlijk de buurt in te gaan en in gesprek te gaan met buurtbewoners om er achter te komen wie de betrokken en actieve buurtbewoners zijn. Deze wil ik dan rechtstreeks benaderen. Ik hoop dat onder deze wijkbewoners zich toekomstige “Straatambassadeurs” bevinden.

Voor Straatambassadeurs is er budget voor attenties, kaartje en een bloemetje. Aan nieuwe buurtbewoners kunnen  welkomsttasjes uitgedeeld worden met daarin folders van buurtinitiatieven en het boekje Wegwijs in Schothorst.

We hopen op deze manier een beter beeld te krijgen van wat er speelt binnen de wijk. Het doel is om het aanbod aan ondersteuning binnen de wijk onder de aandacht te brengen. Wij zijn benieuwd of we deze nog beter kunnen laten aansluiten bij de vraag van wijkbewoners.

  • Je bent de oren en ogen van je straat
  • Je verwelkomt nieuwe bewoners
  • Je brengt een bloemetje bij een verjaardag, geboorte of als er iemand ziek is
  • Contactpersoon zijn tussen de straat en bijvoorbeeld de gemeente
  • Je bent binnen je buurtwegwijzer voor ondersteuning en hulpvragen
  • Je bent aanjager van de straat BBQ, koffie-ochtend of andere actiteiten

“Het is heel fijn om wat te kunnen betekenen voor je buren”, aldus Cyrille de Waard, straatambassadeur in de straat Kruiskamp. Zij besloot een paar maanden geleden om zich in te zetten als straatambassadeur om de straat nog wat leuker en socialer te maken. Samen met haar collega-ambassadeur Fela van Benschop is ze alle huizen langsgegaan om zich voor te stellen en een enquêteformulier uit te delen. “We hebben inmiddels een straatfeest georganiseerd, maar we hebben er ook voor gezorgd dat onze 90-jarige buurman in de bloemetjes werd gezet op zijn verjaardag. Eigenlijk kun je het zo klein of groot maken als je zelf wilt.”

Bij het project met de straatambassadeurs staat het directe buurtje waarin je leeft centraal: dat kan de straat zijn, het portiek of het pleintje waaraan je huis zich bevindt. In zo’n straat kijken buren naar elkaar om. Buren kunnen op elkaar rekenen als het even niet goed gaat en zorgen ervoor dat niemand buiten de boot valt. In de straat besteden buren extra aandacht aan zieke of oudere buren. Iedere straat doet dat op zijn eigen manier, die het beste past bij de bewoners.

“Wij hebben een whatsappgroep en dat werkt erg goed”, aldus Cyrille. “Daarin zetten we informatie over de werkzaamheden in onze straat maar ook als iemand iets wil melden zoals een geboorte mag dat.” Volgens Cyrille merkt ze nu al dat er meer verbondenheid is in de straat. “Als iemand op zoek is naar een schuurmachine dan zet hij dat in de app en binnen korte tijd kan hij dan aan de slag want er wordt flink van elkaar geleend. In de straat voel je je in ieder geval nooit alleen en staat er altijd wel een buur voor je klaar!”

In een heleboel straten en buurtjes zijn er al bewoners die dit doen en dat is natuurlijk fantastisch, die zijn in feite al straatambassadeurs. Maar nu willen we graag dat er ook ambassadeurs komen in straten en flats in Schothorst.

Klik op een duim om uw mening te geven en verzend de mail. Hartelijk dank voor uw medewerking.16/11/2020Comments Offstraatambassadeurs