Nieuws

Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes

Samen met elf andere ziekenhuizen doet het Meander Medisch Centrum onderzoek naar de beste behandeling van zenuwklachten in de voeten en onderbenen (pijn, tintelingen, een doof/vreemd gevoel) bij diabetes. Deze zenuwklachten kunnen in ernstigere gevallen leiden tot wonden en amputaties. Het is daarom belangrijk de voeten goed te laten controleren, en indien mogelijk, de klachten te verminderen. Twaalf ziekenhuizen in Nederland onderzoeken of een operatieve behandeling helpt bij het verminderen van de klachten en het voorkomen van wonden en amputaties.

Het Meander Medisch Centrum zoekt nog steeds mensen met diabetes en klachten van de voeten en onderbenen. U kunt contact opnemen voor een uitgebreid onderzoek van de voeten. Alle informatie over deelname vindt u op: https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/wetenschappelijk-onderzoek/deco-studie

05/08/2022No comments
Wijkmaaltijden augustus Inloophuis Schothorst

De wijkmaaltijden in Inloophuis Schothorst zijn in de maand augustus op: 10, 17, 24, 31 augustus.

Woensdagavond van 18:00 uur – 20:00 uur (inloop vanaf 17:30 uur). Opgeven kan tot maandag 15:00 uur.
De prijs is € 6,-. Voor een consumptie betaal je € 0,50 (niet alcoholisch) of
€ 1,- (alcoholisch en malt).

Inloophuis Schothorst Lancelotpad 18

telefoonnummer: 033-4801902

info@inloophuisschothorst.nl

03/08/2022No comments
Spoffin theaterfestival

Op 26 t/m 28 augustus vult de stad zich met unieke theatershows. Check de gaafste voorstellingen terwijl je door de binnenstad loopt. Verspreid over verschillende locaties zetten 27 (inter)nationale acts de stad op zijn kop. Ook leuk: je hebt geen kaartje nodig om de toptheater-, circus-, dans- en muziekacts te bewonderen! Beslis zelf wat je betaalt.

Bekijk hier het programma: https://spoffin.nl/programma/2022/

  • Wanneer: 26 t/m 28 augustus
  • Tijden: van 12:00 tot 23:00
  • Leeftijd: voor jong & oud
  • Locatie: Binnenstad Amersfoort
03/08/2022No comments
Dans op de lekkerste livemuziek in het bos

Bosspot is hét nieuwe evenement in het openluchttheater van Amersfoort, omringd door het groen van Birkhoven. Doe een dansje tijdens een van de live-concerten of laat je door de comedians meeslepen in hun humoristische kijk op de wereld. Op pad met de kids? Verras ze dan met een van de kindershows.

Het bos lonkt, laat jij je verleiden?

Houd jij een plekje vrij?

Info over tickets & programma

01/08/2022No comments
Openluchtbioscoop in de zomer

Bekijk superleuke films, gewoon gratis op het Lieve Vrouwekerkhof. Onder de toren is een ware openluchtbioscoop opgesteld, schuif ook aan!

Pak een terrasje of neem je eigen stoel mee naar het Lieve Vrouwekerkhof. De film start bij zonsondergang rond 21.15 uur en de toegang is gratis!

Hier staat het programma: https://lievevrouw.nl/film/filmzomer/

Donderdag 18 augustus is de eerste voorstelling. ‘Druk’ (Engelse titel ‘Another Round’) won de Oscar voor Beste Internationale Film. Wordt je leven beter als je constant dronken bent? Vier bevriende leraren testen het uit in de nieuwste van Thomas Vinterberg (‘Festen’). Winnaar Oscar Beste Internationale Film.

Druk – donderdag 18 augustus
Perfetti sconociutti – donderdag 25 augustus
The Grand Budapest Hotel – donderdag 1 september

27/07/2022No comments
Noodopvang asielzoekers verlengd

De crisisnoodopvang van 100 asielzoekers in sporthal Zielhorst aan de Trompetstraat 3 stopt op 15 augustus 2022. In samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en beheerder SRO gold de locatie sinds 29 juni als overloop voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De verwachte einddatum voor de crisisnoodopvang in de sporthal was eerder 1 augustus.

De einddatum van 15 augustus maakt het ook mogelijk voor de reguliere gebruikers van de hal om het sportseizoen zonder vertraging te kunnen laten beginnen.

24/07/2022Comments Off,
Geniet dagenlang van weergaloze jazz acts

Het is bijna zover! Het swingende Amersfoort World Jazz Festival start op donderdag 4 augustus. Met artiesten van over de hele wereld en meer dan 100 concerten op binnen- en buitenpodia valt er oneindig veel te beleven.

De grootste publiekstrekkers zijn te bewonderen van 11 t/m 14 augustus op het Lieve Vrouwekerkhof. Dat wil je niet missen!

24/07/2022Comments Off
Verhuur Het Plot gestart

Het gebouw Het Plot aan de Plotterweg 31-33 in Amersfoort biedt een uitkomst voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woonruimte. Het kantoorgebouw wordt momenteel omgebouwd tot 129 kleine betaalbare woningen met gemeenschappelijke voorzieningen en een gezamenlijke ruimte op de begane grond. Het woningaanbod van Het Plot is te vinden op www.newnewnew.space. In augustus gaan de eerste bewoners hier wonen. In Het Plot gaan verschillende mensen met elkaar samenwonen en samenleven. Een combinatie van statushouders, mensen die met spoed een woning zoeken en economisch dak- en thuislozen. Ieder woont in zijn eigen ruimte en toch samen.

17/07/2022Comments Off, , ,
Langer thuis wonen
Wonen in een vertrouwde omgeving maakt vaak gelukkiger. De gemeente Amersfoort wil ouderen helpen in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. Soms zijn aanpassingen in de woning nodig en soms is een woning niet geschikt om prettig oud te worden. Verhuizen kan dan een beter idee zijn. Samen met Indebuurt033 en de woningcorporaties heeft gemeente Amersfoort informatie over woningaanpassingen, verhuizen en zorg en ondersteuning voor ouderen gebundeld op de pagina: https://www.amersfoort.nl/ondersteuning-en-zorg/to/langer-thuis-wonen-3.htm

Ouderen en hulpverleners vinden hier praktische informatie en handige tips.

16/07/2022Comments Off,
Coaches Werk en Inkomen
Komt iemand regelmatig geld tekort voor boodschappen of onverwachte tegenvallers? Of heeft stress vanwege de hoge energierekening en heeft geen recht op de energietoeslag? Dan kan er het beste contact worden opnemen met de coach Werk & Inkomen. Zij kunnen meekijken naar het totale huishoudplaatje en advies en hulp bieden. Stuur hiervoor een mail naar minimacoach@amersfoort.nl of bel met 14033.

De coaches kunnen ook mensen aanmelden voor de actie Amersfoort geeft Warmte, een mooie actie van de kerken om te helpen bij de energiearmoede. Mensen die vinden dat ze de energiecompensatie van de overheid kunnen missen, kunnen een donatie geven aan de actie. De coaches Werk en inkomen zorgen dan voor een (her)verdeling aan mensen die het hard nodig hebben.

10/07/2022Comments Off, ,
Schatgraven in Schothorst

In dit document zijn de voorlopige bevindingen neergeschreven van de onderzoeksfase van de pilot ontmoetingsfuncties Schothorst Amersfoort. Een wijk midden in Amersfoort met een diversiteit aan mensen, wensen, behoeftes, doelen en mogelijkheden.
Samen met de inwoners en professionals van de wijk zijn de “parels” van de wijk in kaart gebracht, zijn schatten opgegraven en is er samen gekeken hoe de schatkist van ontmoetingsfuncties aangevuld kan worden.
In dit voorlopige rapport zijn een aantal mogelijkheden benoemt. Er zijn nog geen conclusies getrokken over welke mogelijkheden de meeste kansen hebben om te ontwikkelen. Eerst zal er nog verder gekeken moeten worden naar de haalbaarheid van de plannen, onder andere ook op financieel gebied.
Dit heeft tijd en inzet nodig om tot een zorgvuldige afweging te komen.
Saskia Turk-Kruyssen
Kwartiermaker pilot Schothorst
Indebuurt033

 

Volledig rapport

10/07/2022Comments Off,
Kookclubje wie wil er mee doen?

Mede-wijkbewoonster Ans Iedema heeft in het verleden een ontzettend gezellig kookclubje opgezet. Dat groepje kwam, kookte en at om de beurt bij elkaar thuis. De gastvrouw van de dag kookte het hoofdgerecht,  de anderen namen voor- en nagerecht mee. Zo hadden ze een gezellige gezamenlijke maaltijd waarbij de recepten ook werden uitgewisseld.
Na ziekte van iemand uit het groepje en verhuizing is dat groepje helaas na 7 jaar gestopt. Maar Ans heeft daar wel een hele goede vriendin aan overgehouden. Zij zou het leuk vinden om weer een groepje op te zetten van maximaal 3 à 4 personen.
Dus: wie heeft er zin in om gezellig mee te doen? Neem (voor vragen of aanmelden) contact op met ans.iedema@gmail.com.

10/07/2022Comments Off
Oudertelefoon voor alle ouders

Ouders uit de gemeente Amersfoort kunnen hun hart luchten en problemen voorleggen bij de Oudertelefoon.

Een gratis en anonieme telefoondienst en chatservice voor alle ouders en opvoeders. Men kan er met alle vragen terecht: bijvoorbeeld over de zorg voor een baby of over problemen met pubers. De getrainde vrijwilligers van de Oudertelefoon hebben een achtergrond in het onderwijs, de zorg, pedagogiek, psychologie en/of coaching.

Zij bieden vooral een luisterend oor. Samen proberen ze een passende oplossing te vinden voor de specifieke situatie. http://De Oudertelefoon is te bereiken op werkdagen van 9 tot 15 uur en van 20 tot 22 uur, door te bellen naar 085 – 130 4658 of te chatten.

08/07/2022Comments Off
Zomeractiviteiten voor iedereen Samenindebuurt033

In de zomerperiode is het extra leuk om er weer op uit te gaan. In Amersfoort is er een agenda met activiteiten, clubs en leuke dingen om te doen. Van een wandelclub of peutergym tot een ontmoetingsgroep voor mantelzorgers. Voor iedereen en in elke wijk is er wel iets leuks te doen, gratis of voor een klein bedrag. Via de agenda kan er gezocht worden op wijk, doelgroep of thema. Projecten, trainingen en activiteiten zonder vaste datum zijn te vinden onder ‘etalage’. Er staan ruim 200 organisaties en bewonersinitiatieven in het overzicht: http://www.samenindebuurt033.nl.

08/07/2022Comments Off
Inloopspreekuur Doe mee met het OV

Met al uw vragen over het reizen met OV kunt u terecht bij de OV-ambassadeurs.

U kunt de OV-ambassadeurs vragen stellen over bijvoorbeeld hoe u een OV-chipkaart aanvraagt, of hoe het gaat met de keuzedagen. Ook zijn ze er voor wie meer wil weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van een abonnement en/of voor wie (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk is van het OV maar nog niet weet hoe het werkt.

Wanneer: maandag 18 juli 2022

Waar: Dorpshuis De Neng, Engweg 7, Hoogland

Tijd: 14.30 tot 16.00 uur

Voor wie liever telefonisch contact opneemt, kan bellen met één van de OV-ambassadeurs tijdens het telefonisch spreekuur. Op maandag t/m donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur zitten OV-ambassadeurs klaar om telefonisch of evt. via beeldbellen OV-vragen te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar op: 033 – 208 23 80

Voor meer informatie en alle activiteiten: http://www.doemeemethetov.nl

 

 

08/07/2022Comments Off
Sportzomer Ontspanning en inspanning in de zomer

De vakantieperiode breekt aan. Het is belangrijk om in de zomer even gas terug te nemen en te genieten van een welverdiende vakantie. De balans tussen ontspanning en inspanning moet er zijn. We wensen iedereen dan ook een hele fijne vakantie toe. Tegelijkertijd is er in de zomer nog wel veel te doen in Amersfoort. Traditioneel organiseren we allerlei activiteiten, onder de noemer Sportzomer. Al deze activiteiten staan verzameld op de website.
Het motto voor de zomer wordt wat ons betreft dus: ‘lekker bewegen en goed uitrusten’ 

03/07/2022Comments Off, , , ,
Terugblik inloopinformatieavond

Op maandag 27 juni bezochten ongeveer 100 omwonenden de informatiebijeenkomst over de crisisnoodopvang en keken rond hoe deze is ingericht. Burgemeester, wethouder, locatiemanager en andere medewerkers stellen het op prijs hoe veel buurtbewoners bijdroegen met vragen, ideeën, zorgen en input. Dat ging bijvoorbeeld over communicatie, overlast, veiligheid en handhaving, samenstelling van de groep asielzoekers en activiteiten. Diverse omwonenden vroegen hoe ze kunnen helpen. Wat niet ter plekke beantwoord kon, namen we mee om op terug te komen. De boodschap van de gemeente was: ‘We willen de crisisnoodopvang voor iedereen zo goed mogelijk laten verlopen, dus informeer ons over wat er beter kan.’ En dat blijft ook de komende weken onze oproep. In deze brief zoveel mogelijk antwoorden.

Crisisnoodopvang asielzoekers Zielhorst

03/07/2022Comments Off,
Noodopvang asielzoekers

Gemeente Amersfoort vangt vanaf 29 juni 2022 tijdelijk 100 asielzoekers op in sporthal Zielhorst aan de Trompetstraat 3. Werk om de zaal gebruiksklaar te maken is al gestart in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht en beheerder SRO. De crisisnoodopvang duurt enkele weken.

26/06/2022Comments Off,
Sportzomer 50+

De buurtsportcoach heeft vanaf donderdag 7 juli een aantal leuke activiteiten voor de zomer georganiseerd. Elke donderdag van 14:00-14:45 uur Buitenfit & Nordic Walking. Start bij LTV Randebroek, Hoolesteeg 4, deelname kost 3 euro incl koffie/thee.

Elke woensdag van 10:00-11:00 uur Wandelgroep Medisch Centrum Vathorst, Wervershoofstraat 367, deelname is gratis.

Voor vragen kunt u bellen of mailen: 033-422 5100/seniorensport@sro.nl

17/06/2022Comments Off,
Zomerbridge Koperhorst

In de maanden juni, juli en augustus kunt u iedere dinsdagavond vrij bridgen bij van Bekkum in de Koperhorst.

Er is een vrije inloop en men moet uiterlijk 19:15 uur aanwezig zijn. U wordt ingedeeld in volgorde van aanmelding. Het is een leuke gelegenheid om met spelers uit een andere lijn kennis te maken en voor beginnende spelers is het een kans om ervaring op te doen.

Deelname voor niet-leden kost € 2,50 per persoon.

998E2510-47FE-4E01-A696-23CC4226608B.jpeg

16/06/2022Comments Off,
Het vrolijkste Latin & Caribische festival

Op 1, 2 en 3 juli transformeert de historische binnenstad van Amersfoort in een Latijns-Amerikaans feest! Dias Latinos programmeert 3 dagen lang de beste binnen- en buitenlandse artiesten. Centraal staat het festivalthema Antillen.

Check het programma

Alle buitenlocaties zijn gratis toegankelijk. Daarnaast kun je dansworkshops volgen én zijn er exclusieve concerten in de Sint Joriskerk. De ticketverkoop voor deze concerten start binnenkort. Stay tuned!

12/06/2022Comments Off, ,
Maaltijden ’t Middelpunt

Kitchen Delicious Op deze 2e donderdag van de maand kookt een groepje van vier hobbykoks in ’t Middelpunt een driegangenmaaltijd van recepten die zij interessant vinden of met technieken die zij willen uitproberen/leren.Het menu voor 9 juni: * Gevuld avocado-eitje, * Marokkaanse kipschotel met couscous en salade, * Aardbeien met ijsOm 18:00 uur eten zij de maaltijd gezamenlijk op, met de gasten die dat willen. Afhalen kan ook op die tijd. De kosten zijn € 10,00 per persoon per maaltijd, tenzij je een Kitchen-Delicious-knipkaart hebt (5 knippen voor € 47,50, 10 knippen voor € 90,00).Wie wil mee-eten of afhalen, moet uiterlijk op de dinsdag ervóór gereserveerd hebben (vermeld naam, telefoonnummer, afhalen of mee-eten, aantal personen) via 06 11 38 03 49 of kitchen.delicious@outlook.com. Iraanse maaltijdLet op: voorlopig niet meer elke week, maar tweemaal per maand!Massi en Ensi uit Iran koken op vrijdagmiddag een heerlijke authentieke Iraanse afhaalmaaltijd in ‘t Middelpunt. De maaltijden zijn altijd halal. De complete maaltijd (hoofdgerecht, voor- of bijgerecht en een nagerecht) kost € 10,00. Je kunt elke week tot donderdag 19:00 uur jouw bestelling doen bij Massi, via 06 86 19 40 39. Afhalen is vrijdag mogelijk tussen 17:00 en 18:00 uur, bij ’t Middelpunt (Spinetpad 2).

05/06/2022Comments Off
Het wijkteam ondersteunt Mantelzorgers

Geef jij als mantelzorger langdurige zorg/ondersteuning aan een ouder, kind, partner, vriend? Dat kan betekenen dat je het extra druk hebt, je je meer zorgen maakt, lichamelijke klachten hebt of privé in de knel komt. Hoe combineer jij deze taken en welke steun biedt het wijkteam om de zorg vol te houden?

Wijkteammedewerkers Angela van der Meij (wijkteam Soesterkwartier) en Anneke van Breugel (wijkteam Liendert/Rustenburg) geven algemene informatie over het wijkteam en hoe je er terecht kan. Er is mogelijkheid tot het stellen van vragen. Onderwerpen waarmee mantelzorgers te maken krijgen worden extra belicht, zoals:

  • Respijtzorg/vervangende zorg
  • Persoons Gebonden Budget
  • Huishoudelijke hulp
  • Begeleiding
  • Dagbesteding
  • Urgentieverklaring mantelzorg

 

Heb je interesse of wil je je aanmelden, neem dan contact op

E mantelzorgers@indebuurt033.nl

Heleen Vonk  T 06-42555709

Sytske Stoop T 06-53588846

29/05/2022Comments Off
Toffe optredens bij Gluren bij de Buren

Gluren bij de Buren is op zondag 3 juli 2022. Tussen 13:00 en 18:00 uur zijn er in alle deelnemende huiskamers en tuinen optredens. Elke act speelt drie keer, elk optreden duurt (maximaal) ongeveer een half uur.

Gluren bij de Buren is een woonkamerfestival, waarbij woonkamers in een groot aantal steden worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een zeer intiem karakter. Op een zondagmiddag in maart wordt de bank verschoven, worden er stoelen bijgezet en wordt de tafel gevuld met koffie, thee en lekkere hapjes, en dan kan de voorstelling beginnen!

Je kunt genieten van diverse optredens van lokale talenten, tot singer-songwriters met een gouden strot, van theatermakers die je verrassen, tot koren die je omverblazen. Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten.

Als je veel wilt zien is het handig om je goed voor te bereiden. De optredens zijn verspreid over de stad en er zit erg weinig tijd tussen de optredens. Het is dus slim om vooraf een route uit te stippelen en misschien zelfs de huiskamers vast op te zoeken. Tijdens het festival zijn de locaties te herkennen aan een bord.

De voorstellingen zijn gratis te bezoeken. Er is bij ieder adres een pot voor een bijdrage in de kosten van de organisatie.

Zondag 3 juli speelt, zingt, danst, struint en gluurt heel Amersfoort door de huiskamers en tuinen. Ben jij erbij?

29/05/2022Comments Off
Advies voor onkruid in de tuin

De Groene Raad kreeg een advies vraag over wat te doen aan onkruid in een nieuw aangelegde tuin. Zie onder voor ons advies.

Iedere heftige grondbewerking, bijvoorbeeld bij het op de schop gooien en herinrichten van de tuin, komen de slapende zaden van pionier planten naar boven. Deze ontkiemen onder invloed van licht.

Wat je kan doen is de omgeving van de gewenste (vaste) planten en heesters bedekken met een flinke laag (circa 10 cm) blad, compost, houtsnippers of boomschors (afhankelijk van de uitstraling die gewenst is). Daarna geen grote grondroerende bewegingen meer uitvoeren zoals spitten en schoffelen. Nieuwe planten de grond in en individuele onkruidjes weghalen kan natuurlijk wel nog gewoon. Het los weghalen van, het liefst nog niet bloeiend, onkruid moet je zelfs gewoon blijven doen, want sommig onkruid komt namelijk van boven door wind en vogels.

Als er nog nieuwe stukken ingezaaid moeten worden, al dan niet met één-jarigen, is het wat lastiger. Die stukken zou je dan moeten overslaan met mulchen en misschien met wat (tijdelijke) stokjes/takken aangeven zodat je weet waar je extra op het onkruid moet letten. De clue is dan wel dat je kijkt of je onkruid al vroeg kan identificeren. Dat vergt enige oefening maar als je de paar grootste boosdoeners eenmaal in de smiezen hebt is het grootste werk gedaan!

Bovenstaand is dus geen instantaan wonder middel. Uit ervaring kunnen we zeggen dat als je grotere grondroerende acties, zoals schoffelen dus, voorkomt je binnen een jaar of 2 al een hele verbetering ziet. Na enkele jaren was het zelfs nog maar een handje vol per jaar! Daarbij kwam natuurlijk wel dat er in de tuin een hoop gewenste planten stonden zodat de eventuele onkuidzaden op de grond ook weinig kans kregen tot ontkiemen/groei door de competitie van deze gewenste planten.

Nog een aanvullende opmerking is dat onkruid ‘in the eye of the beholder’ is. Onkruid is vaak inheems en kan heel mooi zijn. Denk aan robertskruid, paardenbloem, koekoeksbloemen etc. Onze eigen tuinen (en stoep) staan bijvoorbeeld vol met kleine campanula, fijnstraal en oregano. Veel mensen vinden het te veel, maar wij vinden het juist gezellig. Veel traditionele tuinierders zien campanula zo wie zo als onkruid, mogelijk omdat het zich goed uitzaait. Voor ons is het echter een makkelijke bodem bedekkende plant die het ook goed in de schaduw doet en leuk bloeit, ook in combinatie met andere planten.

Kortom: mulchen en ideaal gezien blijven mulchen elk jaar, onkruid blijven uittrekken (niet schoffelen), geduld hebben en vooral proberen je niet te veel van de critici aan te trekken.

Voor de dame die advies zocht hadden we nog een extra tip: Mocht je het leuk vinden dan zou je zelfs je kleinkinderen een bordje kunnen laten maken waarop iets staat als: ‘Deze tuin wordt weer inheems begroeid’. In de hoop dat mensen snappen dat de tuin een ‘work in progress’ is.

Groene Raad

22/05/2022Comments Off, ,