Groene Raad Archieven » InSchothorst

Groene Raad

Gegidste wandelingen in augustus

 

 

 

 

 

Nog 4 gegidste wandelingen in augustus

In juli hebben de eerste vier gegidste zomerwandelingen door Schorthorst plaatsgevonden. En wat viel er veel te zien en te horen! Bij de IVN wandeling kwam er van alles aan bod, van het ontstaan van het gebied in de IJstijd tot informatie over de huidige planten, gebouwen en landgebruik. Bij de bomenwandeling leer je het verschil tussen een gewone witte berk en een zwarte berk. Tijdens de Mooi Schothort wandeling wordt er stil gestaan bij gemeentetuinen in eigenbeheer, fleurige privé tuinen en allerhande aan weetjes rond groen in Schothorst. En als kers op de taart werden er maar liefst twee IJsvogels gespot tijdens de Vogelwandeling.

De laatste set wandelingen start deze week weer met een IVN wandeling, deze keer niet via de Zielhorstkant maar via de Hooglandsekant. Loop je mee? Vanwege het beperkte aantal plekken vragen we je wel om je aan te melden op groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- per persoon.

 

Gids Naam Wandeling Data Startpunt Duur
IVN Natuurgids Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
02/08/2020 / by / in
Gegidste wandelingen Schothorst van start

 

 

 

 

 

Gegidste Wandelingen Schothorst

Deze week, op woensdag 15 juli, heeft het startsignaal plaatsgevonden voor de gegidste wandelingen door Schothorst. De wandeling van het IVN mocht het spits afbijten.

Naast nog een IVN wandeling staan er nog drie andere thema’s op de planning: Bomen, Vogels in Park Schothorst en Mooi Schothorst. Bij de laatste wordt je rondgeleid door leden van de Groene Raad Schothorst. Je ziet door hun ogen het westelijk deel van de wijk. Mooie en minder mooie (voor)tuinen (groen versus grijs), het rosarium in Park Schothorst, evenals andere bijzondere plekjes, verhalen en weetjes. Ook kom je langs enkele gemeentetuinen die onder zelfbeheer staan. Deze wandelingen geven je niet alleen de kans om net even anders naar je eigen leefomgeving te kijken maar ook om mensen te ontmoeten die van wandelen en de natuur houden. Loop je ook mee?

In het kader van de veiligheid zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kan je daarom aanmelden via groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- pp.

Gids Wandeling Data              Startpunt Duur
Groene Raad Bomenwandeling Do 23 juli

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 30 juli

19 h

Voor het Groene Huis 1.5 á 2 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 31 juli

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
IVN Natuurgids Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Voor het Groene Huis 1.5 á 2 uur

 

17/07/2020 / by / in
Regenwatercoaches geven opnieuw gratis advies

Veel regenwater stroomt nog via de regenpijp naar het riool. Bij heftige buien kan het riool dit niet altijd aan en kan wateroverlast ontstaan. Regenwater is schoon water dat je ook kunt opvangen in je tuin. Dat kan helpen bij het tegengaan van verdroging. Daarnaast draagt een waterrijke tuin bij aan meer biodiversiteit en een gezonder leefklimaat.

Het vasthouden van regenwater in de eigen tuin helpt bij het klimaatbestendig maken van de stad. En dat is voor Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe een reden om inwoners hierbij te helpen. Net als vorig jaar gaan binnenkort de regenwatercoaches weer van start, professionals die adviseren hoe je regenwater in je tuin kunt vasthouden.

Regenwatercoaches helpen je

Elke, Guido en nog drie andere specialisten zijn de regenwatercoaches van Amersfoort Rainproof. Inwoners van alle wijken in Amersfoort kunnen hen gratis inschakelen. Het eerste advies is: Begin klein en kijk wat mogelijk is, je hoeft niet alles tegelijk te doen. Elke regendruppel die niet in het riool, maar in de eigen tuin terechtkomt is er één.

Wil je ook gratis advies over hoe je regenwater kunt opvangen in je tuin of hoe je bijvoorbeeld een regenpijp afkoppelt, meld je dan snel aan via regenwatercoach@amersfoort.nl. Er is plek voor 150 adviesgesprekken, ze worden toegewezen op volgorde van binnenkomst.

Een regenwatercoach neemt dan contact met je op om een afspraak te maken. Uiteraard werken zij volgens de corona-richtlijnen van de Rijksoverheid. Tijdens dit eerste contact zullen zij daarom met je overleggen hoe het adviesgesprek precies kan plaatsvinden.

Op de website van Amersfoort Rainproof vind je al veel inspiratie. Bijvoorbeeld op de pagina https://www.amersfoortrainproof.nl/maatregelen.

Foto: Anneke Beemer

08/07/2020 / by / in ,
Wandelingen in en om Schothorst

Wandelen in en om Schothorst deze zomer

 

 

 

 

 

In het kader van de zomeractiviteiten van Indebuurt033 organiseert de Groene Raad deze zomer 8 wandelingen onder leiding van een gids. De wandelingen hebben vier verschillende thema’s: Schothorst tot aan de Eem, Bomen, Mooi Schothorst en Vogels. Deze wandelingen geven je niet alleen de kans om net even anders naar je eigen leefomgeving te kijken maar ook om mensen te ontmoeten die van wandelen en de natuur houden. Loop je ook mee?

In het kader van de veiligheid zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kan je daarom aanmelden via groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- pp.

Gids Wandeling Data Opmerkingen Duur
IVN Schothorst tot aan de Eem Woe 15 juli

19 h

Startpunt voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Schothorst Bomenwandeling Do 23 juli

16 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 30 juli

19 h

Startpunt voor het Groene Huis

 

1.5 à 2 uur
Groene Raad Schothorst Mooi Schothorst Vr 31 juli

19 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
IVN Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug 19 h Startpunt voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Schothorst Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Groene Raad Schothorst Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Startpunt voor het Groene Huis

 

1.5 à 2 uur
06/07/2020 / by / in
Vlinderroute in Landgoed Schothorst

In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: vlinders! Ze verschijnen in allerlei soorten maten en kleuren. Daarom heeft het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie een vlinderroute uitgezet op Landgoed Schothorst. Kom je ook met het gezin speuren naar de vlinders?

Op het mooie landgoed Schothorst kun je op zoek naar de vlinders met het vlinder doe-boekje. In het boekje vind je allerlei spelletjes en opdrachten over vlinders. Zoek in de tuin rond de zonnewijzer de vlinderbordjes. Zoek de vlinder op die je hebt gevonden in het boekje en doe het spelletje. Veel plezier ermee!

Download het vlinder doe-boekje hier of haal een boekje bij de ingang van Het Groene Huis. Je hoeft hem achteraf niet terug in te leveren!

Let op: vermijd drukte.

Datum: woensdag 20 mei 2020 – 9:00 tot zondag 27 september 2020 – 17:30
Locatie: Landgoed Schothorst
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Prijs: gratis
Aanmelden: niet nodig

10/06/2020 / by / in ,
De Rozenbuurttuin is mooi geworden

Bent u al eens wezen kijken in de Rozenbuurttuin? Het wordt er zo leuk en zo mooi. De aannemer die de gemeente had ingehuurd heeft hard gewerkt en daarna de buurtgenoten ook! En er ontstaat meer dan alleen mooie dingen in de tuin zelf. Lees hieronder maar eens verder.

De Rozenbuurttuin bevindt zich aan de Roos van Dekemastraat, op de hoek met Klein Klaasjestraat. In februari 2020 arriveerde de aannemer bij de Rozenbuurttuin in spe. De aannemer heeft de kale vlakte omgetoverd met onder andere een grote ronde zandbak en een oude betonnen buis waardoor kinderen kunnen kruipen. Ook hebben zij stapstenen stammetjes ingegraven en de unieke palenomheining neergezet. Dit was een moment waar we als buurt echt naar uitkeken; het was ook een signaal voor ons om te starten met klussen.

De tweede zaterdag in maart zijn we als buurtgenoten begonnen. We konden we nog net op de oude manier met elkaar klussen uitvoeren. Dat werd met heel veel plezier gedaan en het resultaat was er ook naar, want op die dag hebben we onder andere:

 • een hut van wilgentakken gemaakt,
 • drie grote moestuin- & plantenbakken neergezet, en
 • vlechtwerk door de palen van de omheining gedaan

Op de kluszaterdagen van april en mei moesten we beslist anders te werk gaan door de COVID-19 maatregelen. Eerst dachten we dat we eigenlijk helemaal niet konden doorgaan met werken in de buurttuin. Maar met wat creativiteit en een strakke logistieke planning zagen we toch mogelijkheden om na elkaar (in tijd) en uit elkaar (in afstand) te werken. De rozenstruiken, perkplanten en borderplanten konden gelukkig allemaal in de grond worden gezet. En de Rozenbuurttuin wordt nu langzaamaan steeds groener en fleuriger.

Twee pronkstukken die we echt niet onvermeld willen laten zijn de waterpomp en de bank bij de zandbak. De eerste werd eind april gebouwd en in gebruik genomen. De tweede hebben we op zaterdag 9 mei zelf gebouwd door hergebruik van de stoeptegels uit de oude speeltuin.

We merken dat de tuin heel veel gebruikt wordt, door buurtgenoten, ouders met hele jonge kinderen en ook door diverse oudere kinderen. Het is fijn om te merken dat veel gebruikers hun best doen en meehelpen om de tuin schoon te houden en heel.

Bovendien is het echt geweldig dat we de kans kregen van de Gemeente Amersfoort om dit initiatief uit te voeren. Ook zijn we zeer dankbaar voor de subsidie die wij ontvingen van Indebuurt033 om de tuin in te richten en te omheinen én voor de hulp van groen-ingenieur Daniël Roos (Tuinpraktijk De Groene Loods), die ons daarbij ook enorm creatief helpt. Het resultaat is namelijk niet alleen een prachtige buurttuin, maar ook heel veel nieuwe contacten in de buurt! Hier lees je hoe de Rozenbuurttuin voor meer verbinding heeft gezorgd op Koningsdag.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande verhaal, stuur ons die dan gerust toe in een email via mailadres rozenbuurttuin@gmail.com

Annemarie Koelewijn-den Heijer, 13 mei 2020

13/05/2020 / by / in ,
Winkelcentrum Schothorst gaat Groen

DIT BERICHT WAS NIEUWS IN AUGUSTUS 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.


Het is zover! Er is een begin gemaakt met het plan om Winkelcentrum Schothorst aantrekkelijker te maken met groen. Dit stond al op de agenda van de Groenvisie van Gemeente Amersfoort, waardoor er budget beschikbaar kwam.

Afgelopen tijd hebben medewerkers van de gemeente, de Groene Raad Schothorst en enkele andere betrokken wijkbewoners samen met een vertegenwoordiging van de winkeliers de groene vingers laten wapperen en hebben maatregelen bedacht. Het voorlopige plan bestaat uit diverse onderdelen die los van elkaar uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fleurige bloembak van maar liefst 30m2, gevelbeplanting en pergola’s waar planten op, onder en tussen kunnen groeien. Samen zorgen ze voor een aantrekkelijker en groener winkelcentrum.

Dit is echter niet het enige voordeel van vergroenen. De nieuwe beplanting zal ook zorgen voor een betere afvoer van regenwater en het verminderen van de hittestress. Zo draagt de vergroening ook bij aan het winkelcentrum af te helpen van de zeer dubieuze eer als ‘de heetste plek van Schothorst’. En laten we ook vogels, bijen en vlinders niet vergeten die met bloeiende beplanting meer ruimte krijgen om te kunnen overleven.

Bent u ook nieuwsgierig? De plannen zijn te bekijken op de informatiemarkt Beleef Schothorst, zaterdag 14 september tussen 10.00 en 15.00 uur. Waar? Hoe kan het ook anders dan in het winkelcentrum zelf.

Wees allen welkom en als u zelf de groene handen uit de mouwen wil steken kan dat ook! Voor het aanleggen en onderhoud kan er altijd hulp gebruikt worden. U kunt zich ter plaatse aanmelden, dan hoort u nog van ons.

Groene Raad Schothorst

28/08/2019 / by / in ,
Hotel in de wijk
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN JUNI 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Schothorst krijgt een hotel. Niet voor mensen maar voor insecten. Het hotel krijgt een plek in het groen langs de vijver aan de Roelandplaats.

Gebouwd door bewoners

Bewoners van Schothorst hebben het hotel zelf gebouwd. Onder leiding van Gijs van Valkenhoef tijdens de GroendoetjegoedMarkt, die in april in Winkelcentrum Schothorst was. Het is een prachtig bouwwerk geworden. Kom je kijken naar de onthulling?

Onthulling

De feestelijke onthulling is op woensdag 19 juni om 10:30 uur. Locatie: Roelandplaats, bij de vijver. Dat is vlakbij het winkelcentrum, dus….

13/06/2019 / by / in ,
Dronken maaien?
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN JUNI 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

De gemeente Amersfoort is op een andere manier gaan maaien. Sinusmaaien heet die nieuwe manier. Het is beter voor meer bijen, vlinders en insecten in de stad. Maar het maaien roept wel vragen op. ‘Was de maaimachinist dronken?’ ‘Waarom slaat hij stukken over?’ ‘Is ‘t ie wat vergeten?’ En ga zo maar door…

Uitleg en demonstratie

Om te vertellen waarom dat sinusmaaien zo belangrijk is en vooral ook te laten zien hoe dat sinusmaaien gaat komt wethouder Kees Kraanen naar Schothorst voor een heuse demonstratie. Kom je kijken?

woensdag 19 juni, 09:30 uur op het veld achter het Valleikanaal, vlakbij de Vuurtoren en de bussluis, zo’n beetje recht tegenover de Prof Groenschool.

Je bent van harte welkom!

 

13/06/2019 / by / in ,
Op nu.nl: Tuintegel eruit ook goed voor ons eigen welbevinden

DIT BERICHT WAS NIEUWS IN MEI 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.


In nu.nl stond onlangs een interessant artikel over hoe we niet alleen voor insecten en tegen wateroverlast en hitte, maar ook voor ons eigen welbevinden, beter wat van die tegels uit onze tuinen kunnen halen. Het artikel begint zo:

Vlinders verdwijnen, bijen sterven, egels kiezen het hazenpad, onze steden kunnen de hoosbuien nauwelijks aan en worden steeds heter. Eén van de boosdoeners: strak betegelde voor- en achtertuintjes. Dus is er Operatie Steenbreek.

In die betegelde tuinen wonen geen dieren en groeien geen planten. Dat is ook de bedoeling van de tuineigenaren, want dat maakt een tuin onderhoudsarm, behalve het obligate onkruid krabben en de hogedrukspuit eens in de zoveel tijd.

Toch heeft zo’n tegeltuintje z’n weerslag op de natuur én ons welbevinden. Dat mensen zich lekkerder voelen tussen groen gras, fladderende vlinders en geurende bloementuinen dan in een hete stad klinkt aannemelijk. De Universiteit van Wageningen zocht het uit.

En inderdaad: veruit de meeste mensen voelen zich het allergelukkigst aan de kust en in de wilde natuur, en het minst gelukkig in een stedelijke bebouwde omgeving. Daar tussenin zitten recreatiegebieden, parken, bossen en landbouwgrond.

Al die stenen in de stad zijn niet alleen de straten, winkels of overheidsgebouwen: 40 procent van het stedelijk gebied is in het bezit van particulieren.

Op die particulieren mikt Operatie Steenbreek. Door een tegeltje eruit te wrikken en er plantjes in te zetten help je verdwijnende insecten, de bestrijding van oververhitte steden en wateroverlast…

En als de tuintegels toch moeten blijven: overweeg wat planten-bakken, of neem voor je huis een boomspiegel onder je hoede om insecten aan te trekken. Wellicht bevordert ook dat ons eigen welbevinden.

190502 achtertuin 1a IMG_20190325_180933

02/05/2019 / by / in ,
Vergroen je straat, neem een boomspiegel!
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN APRIL 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Vergroen je straat, claim een stukje tuin. In veel gemeenten is het mogelijk om de grond rond een boom (de boomspiegel) toegekend te krijgen. Het kan een prachtig tuintje worden, waar insecten en vogels wat aan hebben en de straat van opvrolijkt – niemand wordt blij van de met hondenpoep bedekte stukjes zand die het nu vaak zijn.

Er zijn geen landelijke regels voor het beplanten van boomspiegels, dus overleg wel met Steven Schipper, onze wijkbeheerder, over wat er wel en niet kan. Zijn contactgegevens: SR.Schipper@amersfoort.nl, 033-46 95 586. Omdat er zoveel voordelen aan mooi zitten, heeft de gemeente Amersfoort het graag. Een groene omgeving is gezond en maakt mensen vrolijker. Meer beplanting in de bebouwde kom voorkomt wateroverlast en hittestress en ook de luchtkwaliteit verbetert. Alle reden om ieder stukje grond te claimen dat in het overgeorganiseerde Nederland geen bestemmingsplan heeft – en het propvol te zetten met de juiste planten. Leef je uit!

Hieronder staan drie voorbeelden van combinaties van planten voor verschillende wensen en omstandigheden:

 1. Paars en roze insectenhemel

  De hieronder genoemde planten planten zijn inheems en daarmee goed voor de natuur en voor insecten. Ze bloeien lang. Na het planten is er weinig onderhoud, de planten redden zichzelf. Ze hebben wel een redelijk lichte plek nodig. In een smalle straat met veel schaduw, zullen ze het minder goed doen.

  Beemdkroon (Knautia arvensis)

  Vroeger was deze plant gewoon in de wei te plukken. Nu staat hij op de rode lijst omdat hij dreigt te verdwijnen. De mooie lila bloemen bevatten veel nectar, waar zowel dagvlinders als honingbijen en hommels op afkomen. Er is zelfs een solitaire bij, de knautiabij (Andrena hattorfiana) die afhankelijk is van de beemdkroon. Deze plant bloeit van juni tot oktober.

  Damastbloem (Hesperis matronalis)

  Strikt genomen noemen we deze plant ingeburgerd en niet inheems, maar daarom niet minder mooi. De plant wordt ook wel nachtviolier genoemd – en dat zegt alles over hoe lekker de bloemen ’s avonds ruiken en welke bezoekers erop verwacht kunnen worden: nachtvlinders en motten ruiken de plant al van verre. Daarnaast dient de damastbloem als waardplant (gastheer) voor diverse soorten rupsen van dagvlinders, zoals klein koolwitje en oranjetipje.  In mei en juni bloeit hij helder paars; wanneer je terugsnoeit in de zomer kan het zijn dat er in september opnieuw bloemen verschijnen. Liever een witte bloei? Kies dan de variant waar ‘Alba’ achter staat.

  Wilde marjolein (Origanum vulgare)

  Deze plant staat op de rode lijst. Vlinders, bijen, zweefvliegen en hommels maken er graag gebruik van. Wilde marjolein staat ook wel bekend als oregano en doet het goed in pasta en op pizza. Dit plantje blijft wat lager en is daarmee geschikt voor aan de randen van de boomspiegel. De bloei is van juni tot in september met roze bloemetjes.

  Betonie (Stachys officinalis)

  Betonie staat eveneens op de rode lijst, zelfs als zeer bedreigd. Deze plant wordt wat hoger (80 cm) en kan dus het best wat verder achterin geplant worden. De paarse bloemen worden druk bezocht door insecten; het is een waardplant voor de grote wolbij en andoornbij. De bloei is van juni tot augustus.

 2. Weinig onderhoud en verse kruidenthee

  Deze beplanting doet het prima op een wat donkerder plek. Het zijn planten die goed zijn voor de natuur en verse thee verschaffen. Ze redden zich prima zonder ingrijpen, omdat het stuk voor stuk wandelaars zijn die graag territorium veroveren. Laat ze het onderling uitvechten en beperk het tuinieren tot af en toe water geven en thee plukken.

  Citroenmelisse (Melissa officinalis)

  Hiermee zet je heerlijke thee die naar citroen smaakt. Ook ijsthee is makkelijk gemaakt met melisse. De plant is niet stuk te krijgen en je hoeft in het voorjaar alleen terug te snoeien, waardoor je de nieuwe scheuten licht en ruimte gunt. Melisse krijgt witte bloemetjes, waar veel bijen en hommels op te vinden zijn. Wordt de plant wat te slungelig en houtachtig in de zomer, knip dan wat meer weg voor de thee. Daarna zullen zich al snel nieuwe verse blaadjes vormen.

  Onzelievevrouwebedstro (Galium odoratum)

  Dit inheemse plantje vormt bodembedekkende matten en wandelt binnen een mum van tijd van tuin tot tuin. Ideaal dus voor bij een boomspiegel, waar de stoep zijn territoriale neigingen bedwingt. Gedroogd geurt het naar zoet stro op een warme zomerdag. Thee van lievevrouwebedstro heeft de naam slaap en spijsvertering te bevorderen en een ontkrampende werking op de bloedvaten te hebben. Maar drink er niet te veel van: er zit cumarine in en een te grote dosis daarvan is slecht voor lever en nieren.

  Munt (Mentha)

  Weer zo’n strijder om grondgebied. Zet munt dan ook nooit los in de tuin, het is niet bij te houden. In potten of binnen de beperkingen van een boomspiegel is de plant ideaal. De specifieke soort is volledig afhankelijk van de smaak van de planter, er zijn namelijk honderden soorten die variëren van chocoladesmaak tot sinaasappel en ananas. Je kunt van allemaal thee maken, het zijn fijne keukenkruiden en ze zijn zeer makkelijk te verzorgen.

 3. Een kleurrijk stukje tuin om te zaaien

  Deze boomspiegel is kleurrijk, vrolijk en ideaal om met kinderen aan te leggen om ze te enthousiasmeren voor tuinieren. De planten zijn makkelijk te zaaien, wat erg betaalbaar is ten opzichte van planten kopen. Als eenjarigen geven ze alles wat ze hebben in één seizoen. Ze bloeien dus heel rijk, om er vervolgens mee op te houden. Zo is het mogelijk ieder jaar een nieuw plan te maken en te wisselen in kleuren en ideeën. Het vraagt om een plekje waar de planten in ieder geval een paar uur per dag zon vangen.

  Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

  Alles van deze plant is eetbaar: de bloemen, de naar radijsjes smakende jonge blaadjes en ook de zaadjes, waar een soort kappertjes van gemaakt kunnen worden. Van oudsher waren de bloemen van deze plant knaloranje en werden ze rondom gewassen gebruikt als afleidingsmanoeuvre. Luizen en rupsen zijn er namelijk gek op – en zo lieten alle plaagdieren de rest van de tuin met rust. Mochten er luizen op verschijnen dan is dat snel verholpen: de aangetaste delen wegknippen of met een straal water de luizen verwijderen. Oost-Indische kers is heel gemakkelijk te zaaien, ideaal voor een beginner in de tuin. Er zijn zaden voor planten in allerlei kleuren en groeiwijzen: lange ranken of juist korte bossige struikjes.

  Cosmea (Cosmos bipinnatus)

  Ook dit eenjarige plantje is makkelijk te zaaien en levert veel op. Er zijn massa’s mooie witte of roze snijbloemen van te knippen. Het is wel belangrijk de (uitgebloeide) bloemen te blijven snoeien: zodra cosmea de kans krijgt zaad te zetten is zijn doel bereikt en houdt hij op met bloeien. Gebeurt dit goed, dan vormt de plant bloemen tot de eerste vorst. Bijen en andere bestuivers zijn ook blij met cosmea omdat het een rijke leverancier van nectar en stuifmeel is.

  Komkommerkruid (Borago officinalis)

  Een aanwinst voor de natuur, bloeit met lieflijke, blauwe, eetbare bloemhoofdjes die druk worden bezocht door solitaire bijen en hommels. Het is makkelijk te zaaien en als het zich thuisvoelt – wat snel het geval is – komt het kruid volgend jaar terug omdat het zichzelf uitgezaaid heeft. Vaak bloeit komkommerkruid al vanaf mei en gaat hiermee door tot in de herfst.

Ook voor de kinderen leuk
Een boomspiegel is ook ideaal om met kinderen aan te leggen. Zo krijgen ze groene vingers voor later! Het leukste is dan ze zelf iets te laten zaaien. Dat is  ook lekker betaalbaar ten opzichte van planten kopen.

Veel succes en plezier met je boomspiegel!

Met wijzigingen overgenomen uit: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/04/rondje-groen-a3955656

Nog twee mooie artikelen uit NRC Handelsblad:
Zo lok je vlinders en insecten je tuin in
Al die kleurige bloemen zijn helemaal niet ‘typisch Nederlands’

wilde marjolein 1 citroenmelisse Borage Cosmea oost-indische kers munt onzelievevrouwebedstro betonie damastbloem Beemdkroon Unknown Unknown-3 Unknown-1

08/04/2019 / by / in ,
Groen doet je goed!
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN APRIL 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Zaterdag 6 juni was in Winkelcentrum Schothorst de Groen-doet-je-goedMarkt. Een markt die georganiseerd werd door de Groene Raad Schothorst. De Groene Raad deed dat in samenwerking met heel veel partijen…

Zo zorgde de Wijkraad voor koffie, stelde de Hoeksteen haar keuken en toiletten beschikbaar, dacht de Winkeliersvereniging mee, en werden er kraampjes bemand door de Jumbo, Big Bazar, Van Beest Bloemen, 033 Groen, Lekker-in-je-tuin/Steenbreek, de Buurjongens, de Groene Loods, de gemeente Amersfoort, Groei & Bloei, Het Groene Huis, MeetjeStad/de WAR, de Imkervereniging en Gijs Valkenhoef/het Groene Spoor. Bovendien zorgden Buurtbudget Schothorst en Indebuurt033/degemeente Amersfoort voor financiële ondersteuning, waardoor de Groene Raad niet alleen publiciteit kon voeren, maar nu ook over ander groen promotiemateriaal beschikt; er gratis koffie/thee en limonade was én een springkussen, amusement voor de kleintjes en ook een boer en boerin met hun loeiende koe en pruttelende traktor voor de nodige reuring zorgden. Fijn!

Groene Raad

De markt was het verjaardagsfeestje van de Groene Raad én een manier om haar bestaan aan de hele wijk zichtbaar te maken. De Groene Raad is namelijk heel wat van plan en heeft in haar eenjarig bestaan al heel veel gedaan:

 • twee bomenwandelingen door de wijk uitgezet
 • diverse bewoners geïnspireerd om in hun eigen omgeving met elkaar een groen initiatief te ontplooien
 • meegedacht met de gemeente zodat het Speelplekkenplan ook echt een (groene) verrijking voor Schothorst wordt
 • in samenwerking met de Wijkraad een avond over groen georganiseerd
 • op vergaderingen van de Wijkraad meegedacht over hoe met elkaar een nog fijnere wijk te realiseren.

Groen Schothorst

Voor een fijne wijk is groen onontbeerlijk. Gelukkig ís Schothorst al een groene wijk. Dát groen wil de Groene Raad groen houden en onder de aandacht brengen van iedereen. Je loopt er namelijk zo makkelijk aan voorbij, vindt dat wat er is al zo gauw gewoon en beter kijken naar het groen dat er al is, maakt mensen waarschijnlijk ook trotser op hun wijk. En wie trots is op z’n wijk, gaat er van houden en er als vanzelf ook voor zorgen. Het groen in de wijk is niet zo eerlijk verdeeld… Er zijn straten, waar maar weinig groen is. Die plekken wil de Groene Raad graag groener zien. Want groen doet mensen goed. Alleen al van kijken naar groen worden mensen relaxed; groen beschermt ons tegen de nadelen van het veranderende klimaat (hitte en wateroverlast) en groen nodigt uit om naar buiten te gaan. Dat is niet alleen gezond, het verhoogt ook de kans op ontmoeting. Want buiten kom je je wijkgenoten tegen. Groen verbindt mensen. Helemaal als die mensen met elkaar in het groen aan het werk gaan en… daar liggen nu allerlei kansen voor. Speelplekken worden heringericht en kunnen groene ontmoetingsplekken worden. De gemeente heeft mogelijkheden om als bewoner ook de openbare ruimte naar je eigen groene hand te zetten en met je buren een leuk stukje groen voor jou en de buurtgenoten te creëren. Grijp die kansen, de Groene Raad helpt je graag! Contact? Groeneraad@inschothorst.nl

 

07/04/2019 / by / in ,
Onkruid en zo
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN MAART 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Er is mooi onkruid, en er is niet zulk mooi onkruid of onkruid dat de boel overneemt. Hier volgt wat advies over het aanpakken van ongewenst onkruid. Onderaan staat er informatie over onkruid dat zowel mooi is als goed voor insecten – en daarnaast misschien ook nog eetbaar!

ONGEWENSTE KRUIDEN AANPAKKEN

Uitputten

Voor meerjarige wortelkruiden die lastig met wortel te verwijderen zijn. Vroeg in het jaar, wanneer de eerste blaadjes opkomen 7 tot 10 dagen lang het uitlopend blad wegplukken . Na april een maal per maand de blaadjes wegplukken.

Hele wortels uit de bodem verwijderen 

Voor meerjarige wortelkruiden die zich door worteluitlopers verspreiden. (Zevenblad, Akkerpest, Haagwinde, Paardenbloemen, Distels, Braam, Brandnetel, Speenkruid, Kweek).  Half verwijderde wortels gaan weer uitlopen.

Schoffelen

Voor eenjarige ongewenste zaaikruiden. (Ereprijs, Kleine veldkers, Vogelmuur, Kroontjeskruid) Gebruik een scherpe schoffel en doe het voordat de planten zaad kunnen uitzetten.

Niet wieden

Voor eenjarige en meerjarige ongewenste kruiden. De bodem met rust laten door die  in het voorjaar te bedekken met een dikke mulchlaag of een laag karton afgedekt met compost. Omdat ongewenste kruiden juist blij zijn met veel bewerkte bodems.

pastedGraphic.png

GEWENSTE (ON) KRUIDEN : Borage, Smeerwortel en Oost-indische kers.

Omdat : ze zijn   mooi en voor insecten belangrijke planten , ze bieden stuifmeel en nectar. Smeerwortel en Borage vanaf het vroege voorjaar en Oost-Indische kers vanaf hoog zomer tot de eerste nachtvorst. Smeerwortel kun je na de eerste bloei tot 4 cm boven de grond terugsnoeien om nog een keer van blad en bloemen te genieten.

Van Borage en Oost-Indische kers is het  jonge blad smakelijk in salades. Van Oost-Indische kers zijn ook de bloemen lekker. Van Smeerwortels worden kruidenzalf, tinctuur en olie gemaakt met helende krachten bij kneuzingen.

Overtollige planten hiervan vormen goed compostmateriaal , van smeerwortel vooral met mineralen zoals borium, mangaan en magnesium. (doordat hij diep wortelt )

Goudsbloemen bloeit bij een zachte winter bijna het hele jaar. Ze weren mieren, waar je ze niet hebben wilt en met een rij Goudsbloemen tussen de aardappels ga je aaltjes tegen.

Oost-Indische kers , knoflook, brandnetels en pepermunt jagen luis weg.

Wil je koolachtigen in de moestuin beschermen tegen het koolwitje zet er  dan tijm, salie en rozemarijn tussen .

De bloemhoofdjes van de paardenbloem leveren kalk, koper, kalium, kiezel en magnesium!

Boerenwormkruid wordt  door veel insecten bezocht en hij weert insecten die steken. Het kruid verdrijft teken en vlooien.

pastedGraphic_1.png

03/04/2019 / by / in , ,
Schothorst krijgt Groene Raad
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN MAART 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Schothorst is een groene wijk; ‘het groen’ is ook als gespreksonderwerp springlevend.

De Wijkraad Schothorst organiseerde op 4 april 2018 in Het Groene Huis een thema-avond over het groen in de wijk. Mensen van de gemeente belichtten het onderwerp vanuit diverse kanten. Ook de ´Groenvisie’, het veelomvattende beleidsplan voor het groen in de hele stad, kwam ter sprake. Dit beleidsplan is in 2016 opgesteld door een werkgroep bestaande uit bewoners van Amersfoort en ambtenaren. Belangrijk element in die Groenvisie is de inspraak van wijkbewoners bij het tot stand komen van een wijkgroenplan. Van daaruit ontstond op 4 april het idee een Groene Raad Schothorst (GRS) op te richten.

Eerste vergadering

Tijdens de eerste vergadering van deze club formuleerden de kersverse leden, Sophie, Nan, Luc, Jori en Noor, hun missie: meer inspraak en betrokkenheid van wijkbewoners bij de beslissingen van de gemeente rond het beheer van het groen. Dit wil de Groene Raad bereiken door

samen met de gemeente te overleggen over het groenbeleid;

het zelfbeheer van gemeentegroen te promoten: bewoners stimuleren een stukje gemeentegroen in eigen beheer te nemen en hen daarbij op weg te helpen.

Projecten

Rond 2023 staat vernieuwing van de openbare ruimte in de wijk Schothorst op de planning, maar al vóór die tijd kunnen wijkbewoners meedenken, plannen maken en stappen zetten. De Groene Raad ziet voor de komende tijd drie concrete projecten:

1            Wijkwandelroutes opstellen langs bijzondere groene plekjes in de wijk, bijvoorbeeld een wandeling ‘mooie tuinen’, een wandelroute ‘bijzondere bomen’, of een route langs leuke zelfbeheerplekjes. Met mooie foto’s erbij levert dat meteen een aardige bijdrage aan de groene pagina op de wijkwebsite inschothorst.nl.

2            Meedenken over vergroening – en verkoeling! – van Winkelcentrum Schothorst.

3            Een lijst maken van ‘groene plekjes in nood’ die op korte termijn aandacht verdienen.

Natuurlijk zoekt de Groene Raad daarbij de samenwerking met organisaties die in onze wijk al bezig zijn met de thema’s groen, biodiversiteit, klimaatverandering, wateroverlast en warmtestress.

Draagvlak

De allereerste klus waarvoor de Groene Raad zich nu gesteld ziet, is het flink uitbreiden van het aantal leden én het versterken van het draagvlak in de wijk.

Woon je in Schothorst, ben je liefhebber van groen en wil je meedenken? Of vind je het leuk mee te werken aan één van de genoemde projecten? Heb je een ander idee voor een project? Laat het weten! Wil je een zelfbeheerplekje, een mooie tuin of een interessant groen plekje inbrengen voor een wandelroute? Meld je bij groeneraad@inschothorst.nl.

03/04/2019 / by / in ,
Hooggeëerd bezoek
DIT BERICHT WAS NIEUWS IN DECEMBER 2018.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.

Koning Willem-Alexander en Maxima komen op 27 april niet naar Schothorst, maar alle wethouders én de burgermeester trokken onlangs wel door de wijk. Schothorst krijgt en verdient ook veel aandacht van het gemeentebestuur. Er speelt in deze wijk zoveel leuks en interessants! Een groot gedeelte van Schothorst Zuid wordt aardgasvrij, de speelplekken worden onder handen genomen, het openbaar groen gaat op de schop, er moeten dingen met de riolering gebeuren en Schothorst is een interessante wijk voor pilots. Dat is fijn!

Op de foto ziet u hoe burgemeester en wethouders zich vergapen aan Hinderstein. Daar gaat namelijk op initiatief van bewoners het een en ander gebeuren. Iets waardoor die plek groener en gezellig wordt en voor de omwonenden meer van betekenis zal zijn. Binnenkort lees je er meer over…

20/12/2018 / by / in , ,