Opening Rozenbuurttuin » InSchothorst

Opening Rozenbuurttuin

Opening Rozenbuurttuin

Zaterdag is het feest! Om 11 uur wordt in de Roos van Dekemastraat de Rozenbuurttuin officieel geopend.

Je bent van harte welkom. Met elkaar kunnen we terugblikken, genieten van wat er nu is en vooruitkijken naar wat we nog willen en van plan zijn.

Annemarie, Frieda en Norma

 

In onderstaand artikel van Noor Naaborgh leest u hoe het initiatief is ontstaan.

Een kijkje in de Rozenbuurttuin

Het begon in 2016 met een spontaan idee, geopperd tijdens een buurtborrel. Een moestuin op de plaats van het oude speeltuintje! Vier jaar later vinden we op de hoek van de Roos van Dekamastraat en de Klein Klaasjestraat, bij het bruggetje naar het Avalonpad, een complete buurttuin. Een tuin waarin de buurtkinderen spelen, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen klussen, plezier maken én tomaten plukken. Hoe is de Rozenbuurttuin ontstaan en wat dat met de buurt heeft gedaan? Aan het woord: Katinka Groen en Annemarie Koelewijn, mede-initiatiefnemers en zelfbeheerders.

Het plan

Tijdens de speeltuintjesroute, die de gemeente in 2018 in de wijk organiseerde, kwam die moestuin weer in beeld. Wanneer wij als buurt iets met het verwaarloosde stukje grond wilden doen, moesten we met een concreet plan komen, vertelde Mirjam van der Graaf van de gemeente ons. En vooral: daarvoor draagvlak in de buurt creëren. Met een kerngroep, bestaande uit zes buurvrouwen, hebben we toen een plan gemaakt en daarmee zijn we alle deuren in de buurt langs gegaan. We vroegen steun voor het plan, medewerking bij de uitvoering daarvan en hulp bij het onderhoud van de tuin. Tijdens een inspraakavond zijn de plannen nog iets aangepast.

We wisten wat we wilden: een mooie ontmoetingsplek met speelgelegenheid voor de kleinste kinderen in de buurt. Met natuurlijke materialen en veel bloeiend groen voor bijen en vlinders. Met moestuinbakken en fruitbomen.  En die tuin wilden we met de hele buurt en voor de hele buurt maken, een buurttuin voor jong en oud.

Handen uit de mouwen

Ton de Jong en Steven Schipper van de gemeente hebben enorm met ons meegedacht bij het maken van een mooi ontwerp. De gemeente regelde vervolgens de aanleg van de basis van de tuin, met fruitbomen, een prachtige waterpomp, een zandbak en een grote klim- en kruipbuis. Voor de verdere inrichting van de tuin kregen we subsidie van het Buurtbudget en van Indebuurt033. Daarna konden we zelf de handen uit de mouwen steken: elke maand wordt er op een zaterdagochtend gezamenlijk geklust. Zo is de bank het werk van de buurt, milieubewust gemetseld van stoeptegels uit de tuin. Ook de wilgenhut en de moestuinbakken hebben we zelf gemaakt. De moestuin was trouwens meteen de eerste zomer al een groot succes, met een hele lading aan tomaatjes en verse kruiden. Tijdens de supergezellige klusochtenden is iedereen is welkom, klussers en niet-klussers. Er zijn altijd buren die voor koffie en zelfgebakken koek zorgen. Maar gewoon komen buurten is ook prima!

Verbinding

De tuin heeft de buurt in beweging gebracht. We hebben elkaar leren kennen en maken veel sneller een praatje met elkaar. Vorig jaar hebben we Koningsdag gevierd met een Oranje Bingo, waaraan iedereen vanuit zijn eigen voortuin meedeed. In september hadden we Struinen in de Tuinen, coronaproof, met een geweldig leuk optreden in onze eigen Rozenbuurttuin. Dit jaar doen we daar zeker weer aan mee, net als aan Burendag, ook zo’n succes vorig jaar.

Door al deze contacten is het veel gemakkelijker geworden om elkaar in deze coronatijd hulp te vragen, bijvoorbeeld om een boodschap te halen of om iets als een ladder te lenen. Zeker ook heel fijn nu zoveel winkels dicht zijn. En nu we door de verscherpte coronamaatregelen even helemaal niets meer organiseren in de Rozenbuurttuin, wordt er gezwaaid naar elkaar of gebeld, een kaartje bij iemand in de bus gedaan.  Kortom: we zien elkaar. Nu maar hopen dat we het komend jaar de Rozenbuurttuin feestelijk kunnen openen, met burgemeester Lucas Bolsius erbij.

Onze ervaringen delen we graag met andere buurten.  Heeft u vragen over de Rozenbuurttuin? Stuur dan een mail  naar rozenbuurttuin@gmail.com.  En kom gerust een kijkje nemen in onze Rozenbuurttuin. U bent van harte welkom!

 

05/10/2021 / by / in
Comments

Comments are closed here.