Hart-onder-de-riem-kaart

Hart-onder-de-riem-kaart

hart-onder-de-riem-kaart

Sterkte, gezondheid en goede moed!

Dat is de wens op de tweedelige kaart die wij deze weken in de wijk verspreiden. Met de ene helft van de kaart willen we alle wijkbewoners een hart onder de riem steken. De andere helft van de kaart kan de ontvanger gebruiken om contact te leggen met een straat- of buurtgenoot.  Wij verspreiden deze hart-onder-de-riem-kaart  (zie ook de bijlage) in een aantal buurten huis aan huis. Dat lukt ons niet overal: Schothorst is een grote wijk. Mocht u het leuk vinden de kaart in uw straat rond te brengen, laat ons dat dan even via de mail weten. Wij zorgen ervoor dat u een stapeltje krijgt. De kaarten liggen ook bij de Jumbo en de Readshop.

In verschillende buurten bedenken bewoners creatieve manieren om met elkaar de moed erin te houden. Wij vinden het heel plezierig om daarvan op de hoogte te zijn, zodat wij op de wijkwebsite of op onze pagina Wijknieuws in De Stad Amersfoort daarvan verslag kunnen doen. Ook zijn wij, met onze buurtnetwerker Sanja Willems, graag bereid ondersteuning te bieden als u een plannetje voor uw straat of buurt hebt. Aarzel dus niet ons te mailen of te bellen.

26/11/2020 / by / in
Leefstijlcoach in de apotheek

Email

‘’Kan ik niet wat minder geneesmiddelen gebruiken?’’ ‘’Het zijn er zoveel, helpt het eigenlijk wel?’’ Dit krijgen de assistentes van Apotheek Orion vaak van mensen aan de balie te horen. Misschien herkent u zich hier ook wel in.

Om mensen te helpen naar een gezondere leefstijl en hiermee wellicht het aantal geneesmiddel te verminderen is Apotheek Orion met een nieuw project gestart. In samenwerking met leefstijlcoach Hilda Mossink en afstudeerstudenten van de Hogeschool Utrecht is het project ‘leefstijlcoach in de apotheek’ opgericht.

Apotheek Orion biedt elke woensdagmiddag gratis eerste consulten aan met leefstijlcoach Hilda Mossink. Samen met Hilda worden uw gewoontes onder de loep genomen. Veel dagelijkse activiteiten doen we op de automatische piloot, we denken er niet bij na. Kleine veranderingen in uw leefstijl kunnen al veel gezondheidswinst opleveren. Het aantal pillen dat u slikt kan op den duur verminderen. Tijdens het gratis (digitaal of fysiek) 1 op 1 consult worden uw wensen en gewoontes besproken en kijken we welke eerste stap(pen) u kunt zetten.

Leefstijlcoach bij Apotheek Orion
Wat wilt u bereiken – met welk plan gaat u aan de slag – wat is lastig in de praktijk–hoe leer je blij zijn met wat er wél lukt –hoe verander je gewoontes – wat heeft u nodig om het vol te houden?

Wilt u meer informatie bezoek de website www.apotheekorion.nl/leefstijl-in-de-apotheek/
Bent u enthousiast en wilt u ook een gratis consult met de leefstijlcoach? Open de camera app en scan de QR-code.

QRcode.png

21/11/2020 / by / in
Inloop Schothorst beperkt open

Inloop Schothorst beperkt open

Vanaf 23 november is het Inloophuis Schothorst weer beperkt open op de maandag t/m de vrijdag. De zondag is voorlopig niet mogelijk.

Er worden maximaal 3 personen toegelaten. Men kan vlak voor het openen telefonisch reserveren (4801902) en wordt dan wel direct daarna verwacht. Er kan halverwege plaats gemaakt worden voor een ander.

Er staan 3 plantjes buiten. Zijn die allen weg dan is inloop niet mogelijk.

20/11/2020 / by / in ,
Ondersteunt u het project straatambassadeurs?

Werving straatambassadeurs

Ik ben benieuwd wat je vindt van onderstaand project:

De werving van StraatAmbassadeurs via via, vacaturebanken en artikelen in de krant heeft het afgelopen jaar onvoldoende resultaat gehad.

Mijn plan is om letterlijk de buurt in te gaan en in gesprek te gaan met buurtbewoners om er achter te komen wie de betrokken en actieve buurtbewoners zijn. Deze wil ik dan rechtstreeks benaderen. Ik hoop dat onder deze wijkbewoners zich toekomstige “Straatambassadeurs” bevinden.

Voor Straatambassadeurs is er budget voor attenties, kaartje en een bloemetje. Aan nieuwe buurtbewoners kunnen  welkomstasjes uitgedeeld worden met daarin folders van buurt-initiatieven en het boekje wegwijs in Schothorst.

We hopen op deze manier een beter beeld te krijgen van wat er speelt binnen de wijk. Het doel is om het aanbod aan ondersteuning binnen de wijk onder de aandacht te brengen. Wij zijn benieuwd of we deze nog beter kunnen laten aansluiten bij de vraag van wijkbewoners.

 • Je bent de oren en ogen van je straat
 • Je verwelkomt nieuwe bewoners
 • Je brengt een bloemetje bij een verjaardag, geboorte of als er iemand ziek is
 • Contactpersoon zijn tussen de straat en bijvoorbeeld de gemeente
 • Je bent binnen je buurtwegwijzer voor ondersteuning en hulpvragen
 • Je bent aanjager van de straat BBQ, koffie-ochtend of andere actiteiten

“Het is heel fijn om wat te kunnen betekenen voor je buren”, aldus Cyrille de Waard, straatambassadeur in de straat Kruiskamp. Zij besloot een paar maanden geleden om zich in te zetten als straatambassadeur om de straat nog wat leuker en socialer te maken. Samen met haar collega-ambassadeur Fela van Benschop is ze alle huizen langsgegaan om zich voor te stellen en een enquêteformulier uit te delen. “We hebben inmiddels een straatfeest georganiseerd, maar we hebben er ook voor gezorgd dat onze 90-jarige buurman in de bloemetjes werd gezet op zijn verjaardag. Eigenlijk kun je het zo klein of groot maken als je zelf wilt.”

Bij het project met de straatambassadeurs staat het directe buurtje waarin je leeft centraal: dat kan de straat zijn, het portiek of het pleintje waaraan je huis zich bevindt. In zo’n straat kijken buren naar elkaar om. Buren kunnen op elkaar rekenen als het even niet goed gaat en zorgen ervoor dat niemand buiten de boot valt. In de straat besteden buren extra aandacht aan zieke of oudere buren. Iedere straat doet dat op zijn eigen manier, die het beste past bij de bewoners.

“Wij hebben een whatsappgroep en dat werkt erg goed”, aldus Cyrille. “Daarin zetten we informatie over de werkzaamheden in onze straat maar ook als iemand iets wil melden zoals een geboorte mag dat.” Volgens Cyrille merkt ze nu al dat er meer verbondenheid is in de straat. “Als iemand op zoek is naar een schuurmachine dan zet hij dat in de app en binnen korte tijd kan hij dan aan de slag want er wordt flink van elkaar geleend. In de straat voel je je in ieder geval nooit alleen en staat er altijd wel een buur voor je klaar!”

In een heleboel straten en buurtjes zijn er al bewoners die dit doen en dat is natuurlijk fantastisch, die zijn in feite al straatambassadeurs. Maar nu willen we graag dat er ook ambassadeurs komen in straten en flats in Schothorst.

Klik op een duim om uw mening te geven en verzend de mail. Hartelijk dank voor uw medewerking.16/11/2020 / by / in
Wijkmobiel

Wijkmobiel

Reserveren


WijkMobiel is een initiatief van inwoners uit de wijk Zielhorst, Schothorst en De Hoef. Wij worden ondersteund door professionele organisaties in de wijk. Wij zijn met WijkMobiel begonnen omdat wij graag vervoer op maat willen realiseren in de wijk. Dit doen wij voor ouderen en mindervalide mensen, zodat zij hun sociale contacten kunnen versterken. Wij noemen het “Vervoer met aandacht!”

Om u van A naar B te brengen gebruiken wij een elektrische kar en chauffeurs die als vrijwilligers altijd in zijn voor een gezellig praatje. Hij of zij helpt u ook even met uw jas aantrekken en in- en uitstappen. Aandacht voor elkaar vinden wij belangrijker dan het behalen van tijdwinst en wij kiezen daarom voor individueel vervoer van A naar B in de wijken Zielhorst, Schothorst en De Hoef.

15/11/2020 / by / in ,
VoedelApotheek Schothorst

De afgelopen maanden hebben Naomi en Dalila van de voedselapotheek onderzoek gedaan en de komende tijd gaan ze aan de slag met het organiseren van activiteiten. Hun doel is een betere levensstijl door een goede voeding. Zij richten zich op verschillende doelgroepen in de wijk. Regelmatig maken ze vlogs van hun gesprekken met bewoners uit de wijk.

 

08/11/2020 / by / in
Voedselapotheek Schothorst

Post Grid

Voedselapotheek Schothorst

Vind je het ook wel eens lastig om een lekkere en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten? Je bent niet de enige. Dit najaar gaan Dalida en Naomi samen met de inwoners van Schothorst ideeën bedenken om gezond eten lekker, gemakkelijk en betaalbaar te maken. Wil je een steentje bijdragen of heb je een goed idee? Mail dan naar info@voedselapotheek.nl

08/11/2020 / by / in ,
Online programma ‘Stap uit je schulden’

Aanmaningen, betalingsregelingen, deurwaarders. Wie eenmaal achterloopt met de rekeningen,
verliest al snel het overzicht. Het online programma ‘Stap uit je schulden’ wordt aangeboden
door Stadsring51 in samenwerking met Liselotte Maas, schuldhulpverlener en oprichter van De
Online Schuldencoach. In acht haalbare stappen neemt de deelnemer de regie op zijn/haar
financiën weer terug. Elke stap bestaat uit een filmpje van Liselotte en opdrachten in een digitaal
werkboek. Via de website http://stadsring51.nl/stapuitjeschulden/ kun je je aanmelden. Deze
cursus is gratis voor bewoners uit Amersfoort en Leusden. Je kunt direct aan de slag om in 8
stappen je eigen actieplan te maken. Als je dat wil, kan een ervaren coach bij je thuis komen om je
te helpen het programma te doorlopen.

08/11/2020 / by / in
Biljartvereniging ‘t Middelpunt in oprichting

biljartvereniging ’t Middelpunt is in oprichting! Op dit moment worden alle organisatorische zaken daaromtrent uitgewerkt. Duidelijk is al wel dat de contributie per jaar EUR 30,00 zal bedragen voor volwassen spelende leden, EUR 15,00 voor juniorleden (12 t/m 20 jaar) en EUR 10,00 voor niet-spelende leden. Leden mogen op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis gebruik maken van het biljart en de keuen van ’t Middelpunt. Uiteraard gelden dan de clubregels, die je als lid ontvangt.
Meer informatie? Bel Anton Laarakker: 0645 828 289. Je kunt je ook meteen aanmelden als lid. Stuur een mail met jouw naam, adres, (mobiel) telefoonnummer, geboortedatum en een pasfoto naar biljartenmiddelpunt@gmail.com. Als je al eerder lid bent geweest van een biljartclub en daardoor jouw KNBB-klasse en je moyenne kent, vermeld die gegevens dan ook in je mail. Nieuwe leden krijgen binnen een paar weken de contributiefactuur voor 2021 en dan is het lidmaatschap tot 31 december 2020 gratis.

08/11/2020 / by / in
Blijk van waardering voor mantelzorgers

Een mantelzorger zorgt in het dagelijks leven vrijwillig voor iemand anders. Dat voelt vaak logisch, maar kan behoorlijk zwaar zijn. Ben of heb jij een mantelzorger? Dan kan je op amersfoort.nl/mantelzorg de Blijk van Waardering 2021 aanvragen: een bedrag van 125 euro, een klein gebaar van de gemeente om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet.
Dit jaar ontvangen mantelzorgers bij een aanvraag ook de speciale Mantelzorg Kalender 2021. Met handige informatie, mooie verhalen en kortingen bij lokale ondernemers. Vraagt u de waardering voor 1 januari 2021 aan, dan ontvangt de mantelzorger de kalender in de eerste week van januari.
https://www.amersfoort.nl/product/blijk-van-waardering-mantelzorg.htm

08/11/2020 / by / in ,
“Straatambassadeurs”

Je kent ze wel. Mensen die goed op de hoogte zijn voor wat er speelt in de buurt en die zorgen dat iemand een kaartje in de bus krijgt of een kopje soep wordt gebracht en een luisterend oor heeft. Kortom mensen die zich bekommeren om hun buurtgenoten. Ik noem ze voor nu even straatambassadeurs.

Wij willen graag met deze mensen in contact komen. Ons doel is dat de ondersteuning  die binnen de wijk wordt aangeboden ook aansluit bij de behoefte die er binnen de wijk is. De praktijk is echter vaak dat de mensen die misschien wel ondersteuning zouden kunnen gebruiken dit niet kenbaar maken of niet weten waar het te vinden of dat het aanbod niet aansluit op wat er nodig is. Een “straatambassadeur” zou hierin een rol kunnen spelen. Niet door het allemaal zelf op te lossen maar het signaal te kenbaar te maken. Aan de andere kant is er budget voor kaartjes, attenties en bloemetjes. Maar ook voor een buurtfeest of een ontmoeting. Er zijn welkomstasjes voor nieuw bewoners, zodat ze snel wegwijs worden in de wijk.

Wij hopen dat deze mensen zich willen melden. Wij zijn benieuwd naar wat er binnen jouw buurtje speelt en hoe we van betekenis kunnen zijn.

Dus herken je jezelf of iemand anders hierin laat het ons weten:

Jans Folkersma: 06 820 850 01

Vanuit indeBuurt033 is Nienke Gorter hierbij betrokken

Of stuur een mail voor Zielhorst of Schothorst met vermelding  van naam en telefoonnummer.

Zie ook het verhaal van Cyrille de Waard, straatambassadeur in de straat Kruiskamp

04/11/2020 / by / in ,
Inloophuis Schothorst

In het Inloophuis willen wij aandacht schenken aan ieder die dit behoeft. Belangrijk is daarbij dat er ruimte geboden wordt voor ontmoeting en (h)erkenning: mensen kunnen hun talenten ontwikkelen, met anderen hun emoties en ervaring delen en zo gezamenlijkheid ervaren, elkaars “naaste” worden. Wij doen dit vanuit een christelijke levensovertuiging. Vanuit de Bijbel worden ons kernbegrippen aangereikt: barmhartigheid, gerechtigheid, wederkerigheid. Door en voor velen, in en vanuit het Inloophuis, wordt aan deze missie handen en voeten gegeven.

Webstite: Inloophuis Schothorst

Mail:  info@inloophuisschothorst.nl

Tel:  033 480 1902Inloophuis Schothorst02/11/2020 / by / in ,
Haardpraat

Inloophuis Schothorst organiseert:

Haardpraat elke vierde vrijdag van de maand (voorlopig afhankelijk van coronamaatregelen)

Vuur verbind

Veel mensen zijn opgegroeid met het vuur van de kolenkachel. Als je koud en nat uit school kwam lekker warmen bij de kachel. Pas op! Niet te dichtbij: je zou je kunnen verbranden! Bij de een was het vuur verstopt in een potkachel met in het deurtje een heel klein ruitje waardoorheen je de rode gloed kon zien, en bij de ander was het vuur royaal zichtbaar in een kolenhaard met een groot raam ervoor.

Maar er was meer: met de vriendjes uit de straat vuurtje stoken, liefst een beetje uit het zicht, en vooral de laatste dagen van de kerstvakanties, als naast de vuilnisbakken de kerstbomen lagen: die brandden geweldig. Mocht niet natuurlijk, maar ’t was mooi.

Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan de gezelligheid van een vuurtje. Je geniet er het meest van als je er met een groepje bij zit liefst in het donker zoals bij een kampvuur. Bij het staren in de vlammen gaan de gesprekken haast vanzelf. Verhalen die je zonder de warmte en de sfeer van het vuur misschien niet zo gauw zou vertellen komen van zelf. Getokkel op een gitaar……een lied erbij……..gezellig.

Achtergrond

De Haardpraat is ontstaan nadat Sahin Eksik, trouwe bezoeker van het inloophuis, opmerkte dat er meestal vrouwen komen. Hij zou wel eens alleen met mannen willen praten. Samen met Theo Kolman, de echtgenoot van de vorige coördinator Trudy Paus, is de Haardpraat bedacht. Hiermee heeft het inloophuis een veilige en vertrouwde plek voor mannen uit de buurt met diverse achtergronden. Veilig, want de afspraak is dat alles wat besproken wordt binnenshuis blijft. Bij de Haardpraat spreken we niet over politiek en geloof. We willen vooral onderwerpen uit onze persoonlijke situaties bespreken. Hierbij is de warmte van het haardvuur het symbool van onze wensen en verlangens. Door zaken samen te bespreken ontstaat verbinding en begrip voor elkaar.

 

Praktisch

Voor koffie, thee en haardhout wordt gezorgd. Een vrijwillige bijdrage hiervoor is van harte welkom. De deelnemers kunnen zelf ook iets te eten en/of te drinken meenemen om de gezelligheid van de bijeenkomst (ná de koffie) te ondersteunen.

De haard staat in de achtertuin van het Inloophuis Schothorst, Lancelotpad 18, Amersfoort. Wij kunnen daar prima op 1,5 meter afstand van elkaar rond het vuur zitten.

Wij komen elke vierde vrijdag van de maand bij elkaar van 19.30 uur tot 22.00 uur. Bij slecht weer zitten we bij de haard in de woonkamer.

Informatie: www.inloophuisschothorst.nl

Aanmelden e-mail: info@inloophuisschothorst.nl      Telefoon: 033-4801902

Wees welkom bij een stralende haard.

Wij verheugen ons op jullie komst.

Sahin Eksik en Theo Kolman

01/11/2020 / by / in ,
Ode aan de Rozenbuurttuin …

Wat genieten we in de straat toch van de Rozenbuurttuin! Zaterdag 26 September was het Nationale Burendag 2020 en dat hebben we voor het eerst gevierd in de mooie Rozenbuurttuin.

Voor aanvang leek het qua weer nog erg spannend te worden. Gelukkig konden we twee partytenten lenen van het Buurtbestuur Schothorst. Dat was heel fijn want, daarmee zou er genoeg ruimte zijn om op ruim 1,5 meter afstand van elkaar droog te zitten in geval van regen. Maar gelukkig ging het zonnetje schijnen!

Rond 15.00 uur zaten we allemaal klaar voor een gezellig programma met onderdelen als een talentenjacht, een speurtocht voor de kinderen van 4 tot 7 jaar en als afsluiter een heuse PubQuiz met allerlei vragen over onze buurt. En wat een  prachtige talenten zijn er in de Rozenbuurt aanwezig: Daniel van 11 jaar speelde de djembé, broertjes Daniël en Ezra zongen een zelfverzonnen variant op ‘Vader Jacob’, Julie (9 jaar) liet haar circuskunsten zien met de diabolo en Yvonne en Paul deden een Israëlische dans. En daar kwam bij dat Yvonne ook nog een ‘Ode aan de Rozenbuurttuin’ had geschreven. Zij zong die voor ons onder begeleiding van Paul op de accordeon. Hieronder de tekst.

Ode aan de Rozenbuurttuin

(geschreven door Yvonne Smits – op de wijs van ‘O Champs-Élysées’)

 

Refrein:    O Rozenbuurttuin pam padada (2x)

Heerlijk plekje in de straat

Waar kind’ren zijn, zoals dat gaat

De drukte weg, en voel je vrij

Een oase dichtbij!

 

Daniel Roos een hovenier, hielp er ons mee met veel plezier

En stap voor stap, opgebouwd, was hem wel vertrouwd.

Samenwerken met elkaar, zijn wij na een tijd wel klaar

Allemaal op ons niveau, een top tuin … Chapeau!

Refrein

 

Pompoenen schieten uit de grond, tomaten maken ‘t ook bont

En bloemengeuren overal, dat is ‘t geval

Iedereen die komt er graag, samenzijn zoals vandaag

En trots te worden als een pauw, die tuin is er voor jou!

Refrein

 

Kom gerust ook eens langs in onze Rozenbuurttuin om er een rondje in te lopen of gewoon even lekker op de prachtige zelfgemaakte bank te zitten en te genieten. Van harte welkom!

Heb je vragen over de Rozenbuurttuin? Stuur die dan gerust naar Rozenbuurttuin@gmail.com

01/11/2020 / by / in
Struinen in de Tuinen

Er werd wat afgestruind op zondag 6 september 2020. De programmamakers hebben vooraf echt zitten zweten, passen en meten. Maar wel met als resultaat dat door de hele gemeente Amersfoort een gevarieerd (corona-proof) programma paraat stond, waaronder een optreden in de Rozenbuurttuin.

 De Rozenbuurttuin was één van de tuinen die ruim genoeg was om het muziek optreden op een veilige corona-proof manier

door te laten gaan. Natuurlijk betekende dat dat er veel extra geregel bij kwam kijken: we moesten een registratielijst heel precies bijhouden, tussen de optredens door de stoelen schoonmaken, zorgen dat mensen goed op afstand van elkaar bleven en een looproute bedenken etcetera.

Maar het was de moeite van al dat extra geregel meer dan waard. We hadden die middag Gwen Rubigo als artiest te gast in de Rozenbuurttuin. Ze deed drie optredens gedurende de middag en zong prachtige covers maar ook een eigen nummer. Het was werkelijk heerlijk om buiten in het zonnetje te zitten en weer eens live muziek te beluisteren. We hebben enorm genoten van Gwen’s muziek, maar zeker ook van het ontvangen van de diverse gasten in onze buurttuin.

Kom gerust ook eens langs in onze Rozenbuurttuin om er een rondje in te lopen of gewoon even lekker op de prachtige zelfgemaakte bank te zitten en te genieten. Van harte welkom!

Heb je vragen over de Rozenbuurttuin? Stuur die dan gerust naar Rozenbuurttuin@gmail.com

 

30/10/2020 / by / in
Populaire subsidie voor vergroening daken wordt voortgezet

Bij wijze van proef stelde de gemeente begin dit jaar subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Het leverde Amersfoort 77 nieuwe groene daken op, met een gezamenlijke oppervlakte van 1434 m². Vanwege het succes zet de gemeente de regeling de komende 4 jaar voort.

Populaire subsidie voor vergroening daken wordt voortgezet

Voor de nieuwe regeling is een totaalbedrag van €100.000,- per jaar beschikbaar. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren de subsidie aanvragen.

Samen vergroenen

Werken aan vergroening, vergroten van biodiversiteit, waterrobuustheid en klimaatbestendigheid kan de gemeente niet alleen. Wethouder Kees Kraanen (Klimaatadaptatie en Groen): “Groene daken maken onze stad meer klimaatbestendig. Om Amersfoort klaar voor de toekomst te maken, hebben we ook inwoners nodig. Met deze subsidie stimuleren we huiseigenaren de komende vier jaar hun daken te beplanten en te vergroenen.”

Pilot subsidieregeling

Groene daken zien er niet alleen leuk uit, ze bieden ook veel voordelen. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, zorgen voor verkoeling, verhogen het rendement van zonnepanelen, verminderen geluidsoverlast en zorgen voor meer planten, dieren en insecten in de stad. Platte daken van particuliere huiseigenaren kunnen hiervoor benut worden. Daarom diende de raad in oktober 2019 de motie ‘Het dak op’ in om een proef te doen met subsidiëring. In 2020 was hiervoor €40.000,- beschikbaar.

Enthousiasme in de stad

Al snel bleek een grote belangstelling voor de regeling. Uit de reacties van particuliere huiseigenaren concludeert de gemeente dat de subsidie doorslaggevend of versnellend heeft gewerkt. Sommigen voerden de aanleg van een groen dak grootschaliger aan, dan ze zonder subsidie zouden hebben gedaan. Ook gingen veel bewoners samen aan de slag, onder andere in de Verhoevenstraat.

De subsidie krijgt een vervolg. Er komt meer geld per jaar beschikbaar – €100.000,- per jaar – maar de regeling wordt aangepast. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen meer typen groene daken. De gemeente hoopt zo meer mensen te bewegen hun dak te vergroenen. De regeling wordt momenteel uitgewerkt en later dit jaar bekendgemaakt. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren een aanvraag indienen.

29/10/2020 / by / in ,
Ontmoetingsplekken in SZH blijven open – met coronabeperkingen!

Met angst en beven bekeken ze allemaal de persconferentie van 13 oktober: ’t Middelpunt, De Ontmoeting en Inloophuis Schothorst. Gelukkig is (nog) niet besloten tot een complete lockdown. Op 14 en 15 oktober is er druk overlegd met besturen en onderling en hier is hoe de maatregelen zijn verwerkt:
’t Middelpunt (Spinetpad 2): De bar-/caféfunctie, het terras en de patio zijn gesloten. Er wordt géén alcohol geschonken, in de zalen wél koffie/thee/water/frisdrank. IJs, koek en snoep blijven verkrijgbaar. De Huiskamer is elke ochtend open van 9.30-12:00 en elke middag van 13:00-16:00 uur voor maximaal acht inloop-bezoekers tegelijk. De workshops bij de koffie en de baby- en kinderkledingmarkt gaan gewoon door (met strenge corona-maatregelen!). Ook de overige ruimtes blijven beschikbaar voor activiteiten die zijn toegestaan binnen de overheidsregels. Bezoekers moeten voldoen aan de (aangevulde) huisregels!
De Ontmoeting (De Bekroning 2): Ook De Ontmoeting blijft open zolang het kan/mag. Natuurlijk moeten ook hier bezoekers zich houden aan de corona-maatregelen. Maximaal 6 personen aan tafel, inclusief ‘gastmensen’. Maaltijden, Fit-op-de-stoel en spelletjes gaan niet door.
Inloophuis Schothorst (Lancelotpad 18): Is helaas dicht, in ieder geval tot en met 30 oktober. Zie voor de laatste gegevens de website https://inloophuisschothorst.nl/

Mondkapjes verplicht in ’t Middelpunt en in De Ontmoeting
Beide organisaties houden zich aan de richtlijnen en de ‘dringende adviezen’ van de overheid. Bezoekers zijn dus verplicht een mondkapje te dragen (en wel zó, dat mond én neus bedekt zijn!) en (in ’t Middelpunt) een contactformulier in te vullen.
Ga zitten op de plek die je aangewezen wordt. Het meubilair mag niet verplaatst worden! Zodra je zit, op anderhalve meter afstand van anderen, mag het mondkapje af (tot je weer gaat staan/lopen en zeker als je een ‘publieke ruimte’ ingaat).

29/10/2020 / by / in
Start Mantelzorgpas

Sinds de start zijn al meer dan 300 Mantelzorgpassen aangevraagd. De eerste Mantelzorgpas werd 1 juli door wethouder Tigelaar uitgereikt aan Shirley Pesch, mantelzorger voor haar driejarige dochter. De Mantelzorgpas is een initiatief van Indebuurt033 en gemeente Amersfoort, in samenwerking met Leef3.nu.

Met de Mantelzorgpas krijgen mantelzorgers extra ondersteuning op maat. Op de Mantelzorgpas staat een tegoed van 150 euro, waarmee mantelzorgers gebruik kunnen maken van verschillende diensten. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdservice of wasservice aan huis, zorg- en welzijnshulpmiddelen voor prettig(er) wonen, een boeken- of tijdschriftenbon, bloemen of praktische hulp aan huis. Op de webpagina van Leef3.nu staan alle diensten op een rij. Het aanbod zal in de loop van de tijd nog worden uitgebreid, afhankelijk van de behoefte en wensen van mantelzorgers en de geldende coronamaatregelen.

Aanvragen
Het aanvragen van de Mantelzorgpas kan op www.leef3.nu/mantelzorgpas. Hier is ook meer informatie te vinden over het aanbod en de voorwaarden. Is hulp gewenst bij de aanvraag van de Mantelzorgpas? Dan kan hiervoor een afspraak worden gemaakt bij een van de Informatiewinkels van Indebuurt033.

29/10/2020 / by / in
Wijkmaaltijd oktober pannenkoekenmaand

Elke woensdagavond gezamenlijke maaltijd

Het Inloophuisschothorst organiseert de komende drie maanden wijkmaaltijden met een thema.

Elke woensdagavond zal een maaltijd gekookt of gebakken worden binnen dat thema. We beginnen met oktober pannenkoekenmaand.

Inschrijven

Via een inschrijflijst kan men zich opgeven om één van de woensdagen te komen bakken óf te komen eten. Per avond vragen wij twee vrijwillige kokers/gastmensen en kunnen er vier mensen mee komen eten.

De intekenlijst ligt in het Inloophuis en kan daar worden ingevuld. Of bel even tijdens de openingstijden van de inloop om te vragen wanneer er een plek is. Voor de maaltijd vragen wij 5 euro, dit is inclusief een drankje naar keuze en koffie of thee achteraf.

De maaltijdavonden wordt georganiseerd volgens de RIVM coronamaatregelen. 

Download hier de nieuwsbrief van het Inloophuisschothorst met daarin de inlooptijden.

08/10/2020 / by / in
De week van de ontmoeting 1 t/m 8 oktober

Met wie drink jij deze week koffie?

Vandaag start de Week van de Ontmoeting (1 t/m 8 oktober), een jaarlijks terugkerend initiatief dat gelijktijdig met de landelijke Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd door Indebuurt033 en meerdere bewonersinitiatieven.

Koffiekaart voor twee koppen koffie

Juist in deze tijd is ontmoeting extra belangrijk. Veel mensen ervaren nu meer eenzaamheid. Vanwege corona is er voor een andere vorm gekozen met kleinschalige ontmoetingsmomenten in de verschillende wijken van Amersfoort.
Vanaf vandaag kun je als inwoner een koffiekaart ophalen bij een van de vier Informatiewinkels in de stad. Deze Koffiekaart is twee koppen koffie waard en is een uitnodiging om samen met iemand naar een van de koffielocaties in de wijk te komen.

Trakteer iemand op een kop koffie

Indebuurt033 roept inwoners op om juist in deze week iemand op koffie te trakteren die dit niet verwacht. Iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, iemand die niet veel mensen ziet of iemand die zelf niet zo snel op pad zou gaan.
De Koffiekaart kan tijdens de Week van de Ontmoeting, van 1 t/m 8 oktober 2020 worden ingeleverd bij een van de deelnemende koffielocaties.

Koffielocaties om elkaar te ontmoeten

Deel je mooie ontmoetingsmomenten! #weekvandeontmoeting
Gemeente Amersfoort
01/10/2020 / by / in
Schothorst-Zuid aan de orde in gemeenteraadsbespreking 6 oktober

In het Nederlands Klimaatakkoord staat dat alle gemeenten uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. Daarin staat stap voor stap de aanpak richting een aardgasvrije gemeente.

Het college gaat vóór 2030 aan de slag met enkele wijken, zoals Schothorst-Zuid. In de visie staan voor die wijken ook mogelijke alternatieve oplossingen om te verwarmen. En er staat aangegeven hoeveel energiebesparing oftewel CO2-reductie aardgasvrij verwarmen oplevert.

Tijdens de Rondevergadering van 6 oktober 2020 krijgen de raadsleden een presentatie over de verschillende onderdelen van de Transitievisie Warmte, zoals:

 • de verschillen tussen de Warmtevisie en de Transitievisie Warmte
 • Hoe worden partijen betrokken (raad, inwoners, andere belanghebbenden?)
 • Afwegingskader en dilemma’s.
 • Voorlopige

20.00 uur. Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live: Ronde ‘Informatie’. Je kunt niet inspreken.

30/09/2020 / by / in
Bewakingscamera’s in Park Schothorst?

Recentelijk hebben er geweldsdelicten in/rondom Park Schothorst en op het Eemplein plaatsgevonden. We hebben al eerder bericht over incidenten in Schothorst. Daarom heeft de CDA-fractie bij de gemeenteraad een motie ingediend, genaamd ‘Zichtbaar en preventief’.

De fractie wil dat het college een haalbaarheidsstudie gaat doen naar het plaatsen van vijf camera’s in Park Schothorst en twee camera’s op het Eemplein. En hierbij te kijken naar effectieve locaties voor plaatsing van de camera’s en een kostenraming te geven voor actieve (24-uursbewaking) of reactieve monitoring (kijken na een incident). Deze motie werd op dinsdag 29 september in de gemeenteraad besproken.

30/09/2020 / by / in
Update van Behoud Park Schothorst

Van Kim Cornelisse, namens Behoud Park Schothorst:

Op dinsdag 14 juli heeft de Gemeenteraad onze drie uitgangspunten:

* Autoluw – geen nieuwe wegen door het park
* Bouwvolume – niet groter dan het bouwvolume en hoogte van de
oorspronkelijke boerderij
* Functie – passend bij het landschappelijk karakter van het park

aangenomen en is er unaniem besloten, dat wij mogen meepraten over de invulling van de kavels aan de Schothorsterlaan 88.

Vorige week heeft het eerste vervolggesprek tussen de Gemeente Amersfoort en Behoud Park Schothorst plaatsgevonden.

TIjdens het gesprek werd duidelijk dat er inmiddels een aantal partijen zijn, die zich hebben gemeld met een idee/plan voor deze locatie. Dit zijn voornamelijk plannen voor een commerciële ontwikkeling. U kunt hierbij denken aan woningen voor ouderen/jongeren of een zorginstelling.

Maar wij  willen ook graag plannen op groen gebied bekijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een pluktuin of zorgboerderij.

Heeft u concrete ideeën/ plannen voor deze kavels, binnen onze drie uitgangspunten, laat het ons weten!

30/09/2020 / by / in
Informatiepunt Indebuurt033

Hulp en een luisterend oor

Wil je hulp bij het lezen van een belangrijke brief? Of heb je vragen over een financiële regeling of belastingtoeslag? Of wil je meer weten over opvoeding, vrijwilligerswerk of mantelzorgondersteuning?

Wekelijkse inloop van 14:00 – 16:30 uur

Elke woensdag kunnen inwoners van de wijk Schothorst en Zielhorst terecht met vragen over zorg, welzijn, wonen en geldzaken bij het informatiepunt Indebuurt033. Van 14:00 – 16:30 uur staan mensen van Indebuurt033 voor je klaar met een luisterend oor en advies.

Adres informatiepunt

Het informatiepunt vind je in de Hoeksteen op het Klaartje Donzepad 59 in Schothorst. Het informatiepunt werkt volgens de RIVM coronamaatregelen.
Kijk voor meer activiteiten van Indebuurt033 in de wijk Schothorst op https://www.indebuurt033.nl/agenda/
30/09/2020 / by / in
Op zoek naar een middenhuurwoning?

De gemeenteraad van Amersfoort heeft een voorstel over een wijziging in de Huisvestingsverordening aangenomen zodat bepaalde inwoners straks ook met voorrang een nieuwbouwwoning in het middenhuursegment kunnen krijgen. Het gaat om woningzoekenden uit een sociale huurwoning en inwoners met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort. Deze wijziging is het resultaat van een motie die de raad in december 2019 aannam.

Als eerste krijgen huurders uit een sociale huurwoning in Amersfoort voorrang. Daarna woningzoekenden met een maatschappelijke of economische binding met de stad Amersfoort. Deze twee groepen kunnen bij tot maximaal 25% van het woningaanbod nieuwbouwwoningen voorrang krijgen. Daarna krijgen dezelfde groepen uit de regio voorrang. Ook voor maximaal 25%. Dat betekent dat tot 50% van het woningaanbod met voorrang wordt aangeboden.

Uit de Stadsberichten van de gemeente Amersfoort
van 23 september 2020. Klik hier voor het hele bericht.

Foto: Wikimedia Commons

24/09/2020 / by / in
Gratis boom voor inwoners in oktober

Amersfoort trakteert inwoners op een gratis boom. De gemeente stelt duizend bomen beschikbaar en wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen, verminderen de kans op overlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit.

Wil je ook een boom in je tuin? Kijk dan nu vast naar het beschikbare assortiment op www.amersfoort.nl/bomenactie. Afhankelijk van de ligging en grootte van je tuin kun je een keuze maken uit de beschikbare soorten.

Aanvragen vanaf 1 oktober

De daadwerkelijke aanvraag van één gratis boom per adres kan van 1 tot en met 31 oktober op dezelfde webpagina met het formulier. Wees er snel bij, want op is op. Bij je aanvraag heb je de mogelijkheid om een tweede keuze aan te geven, voor het geval de boom van je voorkeur op is.

Uit de Stadsberichten van de gemeente Amersfoort
van 23 september 2020

24/09/2020 / by / in
Bomen kappen voor veiligheid, ook in Schothorst en Park Schothorst

De gemeente moet 439 bomen kappen omdat ze een risico vormen voor de veiligheid. Ze zijn dood, hebben een slechte conditie of een slechte stam of kroon. Dit betekent dat de kans bestaat dat ze takken gaan verliezen of omvallen. Ook in Schothorst moeten bomen gekapt worden: één in Schothorst-Noord, 32 in Schothorst-Zuid en zes in Park Schothorst.

Wil je weten waar de bomen staan die gekapt moeten worden? Kijk dan op de digitale kaart met kapaanvragen:
www.amersfoort-in-beeld.nl/#kapaanvragen. Je ziet dan dat veel van de te kappen bomen in de “Kop van Schothorst” staan, het groengebied achter de Vuurtorenflat.

Herplant bomen

De gemeente onderzoekt welke bomen we kunnen vervangen. Zoveel mogelijk bomen worden vervangen. Voorwaarde voor herplant is dat de nieuw te planten boom zich op die plek goed moet kunnen ontwikkelen, zowel onder als boven de grond.

Gewijzigd uit Stadsberichten van de gemeente Amersfoort
van 23 september 2020

 

 

24/09/2020 / by / in
Nog één keer informatiepunt over Warmtenet Schothorst-Zuid

Uit de Stadsberichten van de gemeente Amersfoort:

In Amersfoort zijn we hard aan de slag om de CO₂-uitstoot terug te brengen en te stoppen met het gebruik van aardgas. Voor de wijk Schothorst-Zuid stellen gemeente en woningcorporaties voor om samen met Warmtebedrijf Amersfoort een warmtenet aan te leggen. Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn rondom dit plan, bijvoorbeeld over de inzet van biomassa in de hybride warmte-installatie en over de kosten. Graag stellen wij bewoners van de wijk Schothorst-Zuid in de gelegenheid om antwoord op hun vragen te krijgen. Daarom organiseren we samen met de woningcorporaties en Warmtebedrijf Amersfoort een informatiepunt in het winkelcentrum Schothorst.

U kunt het informatiepunt nog bezoeken op vrijdag 25 september van 15.00 tot 19.30. U vindt het informatiepunt in het winkelcentrum Schothorst, op het plein voor de Lidl.

Mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket staat die vrijdag ook op het plein. Met hun mobiele showroom laten ze alle huidige technieken zien die bewoners kunnen helpen bij het verduurzamen van de woning. Zij kunnen bezoekers tips en adviezen geven over isolatie, ventilatie en verschillende manieren van verwarmen.

Coronamaatregelen

Met de inrichting van het informatiepunt houden wij rekening met de geldende richtlijnen van het RIVM. We willen u vragen om thuis te blijven bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts.

Meer informatie

Heeft u vragen en kunt u niet naar het informatiepunt komen? Stuur dan gerust een mail aan aardgasvrij@amersfoort.nl. Kijk voor meer informatie over Schothorst-Zuid aardgasvrij op www.amersfoort.nl/schothorstzuid.

Lees ook het stuk in de  Stadsberichten van 16 september 2020 over hoe de gemeente van plan is heel Amersfoort aardgasvrij te krijgen.

22/09/2020 / by / in
Winnaars Fotowedstrijd SZH 2020 bekend

Het was een raar voorjaar en het werd ook weer een rare zomer. Corona maakte dat mensen lang veel meer aan huis gebonden waren dan anders. Vakanties – zeker in het buitenland – werden gecanceld, pretparken en dierentuinen mochten niet of maar mondjesmaat open…

Begin juni werd aan het WBT gevraagd om eens na te denken over zomeractiviteiten in de wijk. En zo ontstond het idee om een Fotowedstrijd te organiseren voor ons gebied Schothorst, Zielhorst, Hoefkwartier. Binnen een paar dagen hadden we een reglement en konden we een subsidie(tje) aanvragen bij Indebuurt033, die ons begin juli ook werd toegekend. We vroegen om foto’s uit de ‘coronaperiode’ van maart tot augustus 2021, gemaakt in het gebied SZH. Er was niet een verplicht onderwerp en de foto hoefde ook zeker niet per se met ziekte of corona te maken te hebben.

Tussen 22 juli en 17 augustus ontvingen we 21 héél verschillende foto’s. Gelukkig hadden de meeste inzenders voldaan aan het verzoek om een toelichting te schrijven bij de foto – dat hielp bij de beoordeling.

Vakjury

Op 20 augustus kwam de vakjury voor het eerst bijeen: Roxane Kramer (uit Schothorst) en Suzanne Toussaint (werkzaam bij Indebuurt033 en fotograaf), hadden het best lastig. Uiteindelijk kwamen zij tot één duidelijke nummer 1, maar een nadere rangordening van de overige ‘beste foto’s’ was erg lastig, vooral omdat zij zó verschillend waren qua onderwerp. Uiteindelijk hebben zij met toestemming van de organisatie drie nummers 2 aangewezen.

Publieksjury

In de week van 24 tot en met 30 augustus werden alle ingezonden foto’s met de bijbehorende toelichtingen door de (niet met name genoemde) inzenders tentoongesteld in ’t Middelpunt. Alle vaste gebruikers en bezoekers kregen daar het uitdrukkelijke verzoek om mee te doen met de publieksjury en via een stemformulier te laten weten welke foto volgens hen de eerste prijs zou moeten winnen en waarom. Via de digitale nieuwsbrief werden ook andere bewoners van Schothorst, Zielhorst en het Hoefkwartier uitgenodigd om te komen kijken en stemmen. Daar werd ook zeker gebruik van gemaakt. Veel stemmers lieten weten dat ze de wedstrijd (zowel het fotograferen als het stemmen) heel leuk hadden gevonden en dat ze hoopten dat dit een jaarlijks gebeuren kon worden!

De einduitslag en de prijsuitreiking

Op 31 augustus kwam de jury weer bij elkaar om de stemmen te tellen en te komen tot de einduitslag. De publieksjury had een duidelijke nummer 1, 2 en 3. Grappig genoeg bleken drie van de vier prijswinnaars die waren aangewezen door de vakjury, ook hoge ogen te scoren bij het publiek.

Op vrijdag 11 september heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden in ’t Middelpunt. Helaas konden niet alle inzenders/prijswinnaars daarbij zijn. Vanwege de coronamaatregelen kon er geen uitbundig feest van gemaakt worden, maar een drankje kon natuurlijk wél! Margriet Guiver (WBT Zielhorst) en Sanja Willems (Indebuurt033) reikten de prijzen uit en dankten de vakjuryleden hartelijk voor hun inzet en inbreng. Volgend jaar weer?

Het oordeel van de jury

Een collage van de foto’s zie je hieronder.

De vakjury was het vrij snel eens over welke foto de eerste prijs moest krijgen: de bewuste foto straalt corona uit, laat saamhorigheid zien en de verstilling die voor veel mensen zo echt bij deze periode hoort. Deze foto kreeg van de publieksjury de derde plaats. Het gaat hier om foto 6, die is gemaakt door Peter Kappinga.

De meeste stemmen van de publieksjury gingen naar de ‘leuke, vrolijke en zeer scherp genomen’ foto ‘met de mooie kleuren’ van de honden, die (zoals iemand anders schreef) ‘zo leuk samen gezellig op het bankje zitten’. En ook hier waren vak- en publieksjury het bijna eens, want de vakjury zette deze foto op de tweede plaats. De foto, nummer 5, is gemaakt door Elise Heinhuis.

De publieksjury én de vakjury waren het eens over de tweede plaats voor de foto van de zonsondergang over het water bij Emiclaer: foto nummer 15, gemaakt door Alfred Jonker.

En dat leidt tot de laatste tweede prijs van de vakjury. Deze is toegewezen aan foto 10, gemaakt door Patti Mesrits, van een prachtige boom in Park Schothorst.

Alle inzenders krijgen de afdruk die in ’t Middelpunt heeft gehangen, plus een sleutelhanger met een afdruk van hun inzending.

12/09/2020 / by / in
Subsidieronde Indebuurt033 sluit weer op 30 september

Loop jij met een goed idee rond voor een leuke activiteit voor je medebewoners in Schothorst? Met subsidie van Indebuurt033 wordt jouw idee mogelijk werkelijkheid.

Belangrijk is dat je project bijdraagt aan de sociale doelen beschreven in het wijkplan. Check dit plan voor Schothorst, Zielhorst en de Hoef op deze website.

Let op! Op 30 september sluit deze subsidieronde van Indebuurt033, voor kwartaal 4 van 2020. Als het je niet lukt deze keer, niet getreurd want elk kwartaal is er een subsidieronde. Kijk voor alle informatie op de website van Indebuurt033. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt om dat formulier in te vullen.

Bel of mail voor meer informatie over de subsidie met buurtnetwerker Sanja Willems van Indebuurt033, sanja.willems@indebuurt033 of 06 42495333.

11/09/2020 / by / in
Informatiepunt voor Schothorst-Zuid Aardgasvrij

Van de website van de gemeente:

Voor bewoners van de wijk zijn er in september drie momenten gepland waarop zij informatie kunnen inwinnen over het plan voor de aanleg van een warmtenet.

In Amersfoort zijn we hard aan de slag om de CO₂-uitstoot terug te brengen en te stoppen met het gebruik van aardgas. Voor de wijk Schothorst-Zuid stellen gemeente en woningcorporaties voor om samen met Warmtebedrijf Amersfoort een warmtenet aan te leggen. Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn rondom dit plan, bijvoorbeeld over de inzet van biomassa in de hybride warmte-installatie en over de kosten. Graag stellen wij bewoners van de wijk Schothorst-Zuid in de gelegenheid om antwoord op hun vragen te krijgen. Daarom organiseren we samen met de woningcorporaties en Warmtebedrijf Amersfoort een informatiepunt in Winkelcentrum Schothorst op het plein voor de Lidl, op de volgende data:

 • woensdag 9 september van 13.00 tot 17.00
 • vrijdag 11 september van 15.00 tot 19.30
 • vrijdag 25 september van 15.00 tot 19.30

Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket is ook aanwezig met een mobiele showroom met daarin alle huidige technieken die bewoners kunnen helpen bij het verduurzamen van de woning. Zij voorzien bezoekers van tips en adviezen over isolatie, ventilatie en verschillende manieren van verwarmen.

Coronamaatregelen

Met de inrichting van het informatiepunt houden wij rekening met de geldende richtlijnen van het RIVM. We willen u vragen om thuis te blijven bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. Heeft u vragen en kunt u niet naar het informatiepunt komen? Stuur dan gerust een mail aan aardgasvrij@amersfoort.nl. Kijk voor meer informatie over Schothorst-Zuid aardgasvrij op www.amersfoort.nl/schothorstzuid.

08/09/2020 / by / in
Vereende krachten in de Rozenbuurttuin

Het is toch echt bijzonder om te zien tot hoeveel een groep mensen in een zelfde buurt staat is.  Neem nou als voorbeeld de Rozenbuurttuin waarin zaterdag 11 juli weer een prachtig idee werd gerealiseerd: een schaduwdoek opgehangen aan een zelf gemaakte opstelling van palen, waaraan ook nog een kattennet over de zandbak gespannen kan worden. Helemaal tot stand gekomen door een bundeling van krachten!

Op zaterdag 11 juli was het in de Rozenbuurttuin weer de reguliere maandelijkse klusdag.  Natuurlijk moest er aardig wat onkruid worden gewied, planten worden gesnoeid en flink wat opgeruimd. Daarnaast werd er ook hard gewerkt om het idee – geopperd door onze buurtgenoot Kay – te realiseren.

Ja het begon allemaal als een leuk idee, namelijk om de zandbak in de Rozenbuurttuin  met een kattennet over het zand te beschermen tegen kattenuitwerpselen. En het idee stopte daar niet, want hij had ook bedacht dat we dezelfde stellage waaraan het kattennet bevestigd zou worden, ook zouden kunnen gebruiken voor het bevestigen van een schaduwdoek. Op die manier kunnen kinderen veilig spelen in het zand, zonder uitwerpselen van katten en zonder te verbranden door de zon.

De buurtgenoten vonden ook het geweldig leuk idee. Dus zochten we uit hoe duur dat ongeveer zou worden en vroeg een andere buurtgenoot daarvoor subsidie aan bij IndeBuurt033. En onze aanvraag werd gelukkig toegekend, wat fijn! We konden van start. Daniël Roos (die ons al eerder had geholpen bij het opzetten van de Rozenbuurttuin en het bouwen van de bank van tegels) heeft ons verder geholpen om het plan technisch uit te werken, de benodigde materalen te bestellen en om het uit te voeren op onze klusdag.

Het was een gezellige klusdag. De Rozenbuurttuin wordt steeds mooier en de buurt wordt steeds gezelliger door zo samen dingen te realiseren. Ieder vanuit zijn eigen kracht of het nou ideeën bedenken, regel- en organisatiewerk, iets lekkers meenemen, groene vingers of spierballen zijn. Een jaar geleden kenden we elkaar nog nauwelijks en nu beheren we gezamenlijk de Rozenbuurttuin en genieten daar met elkaar van.

Kom gerust ook eens langs in onze Rozenbuurttuin om er een rondje in te lopen of gewoon even lekker op de prachtige zelfgemaakte bank te zitten en te genieten. Van harte welkom!

Heb je vragen over de Rozenbuurttuin? Stuur die dan gerust naar Rozenbuurttuin@gmail.com.

 

31/08/2020 / by / in
Obstaclerun Amersfoort in Park Schothorst

De derde editie van de Obstaclerun Schothorst, die eerst op tweede Paasdag gepland was, wordt nu gehouden op 20 september op de Dekzandrug tussen het Schothorsterbos en Kattenbroek. Dit is de plek waar normaal het Dorpsfeest Hoogland gehouden wordt, maar die gaat dit jaar niet door.

Dit meldt huis-and-huisblad De Stad Amersfoort. Het klim- en klauterevenement over enorme opblaasobstakels  “blijft onverminderd populair” voor jong en oud volgens woordvoerder Jaap Hengeveld.

Zie voor alle informatie het bericht in De Stad Amersfoort en de website van het evenement, obstaclerunamersfoort.nl.

 

25/08/2020 / by / in
Publieksjury aan de beurt voor inzendingen Fotowedstrijd

Van maandag 24 tot vrijdag 28 augustus hangen de inzendingen voor de ‘Corona-fotowedstrijd‘  met de begeleidende verhalen in ’t Middelpunt en liggen er stemformulieren voor het publiek klaar. De organisatie had gehoopt de foto’s ook een paar dagen in De Koperhorst ten toon te kunnen stellen, maar vanwege de daar noodzakelijke corona-maatregelen is dat niet mogelijk.

De tentoonstelling vindt dus alleen plaats in ’t Middelpunt (Spinetpad 2, Zielhorst), van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus.  Wijkbewoners van Schothorst, Zielhorst en De Hoef worden van harte uitgenodigd te komen kijken en hun stem uit te brengen. Dat kan tijdens de openingstijden van ’t Middelpunt, van 9 – 17 uur.  Bezoekers krijgen van het buurtbudget Zielhorst ook nog een kopje koffie of thee gratis!

In de week van 1 september wordt duidelijk wie er in de prijzen vallen. In ieder geval komt er een eerste prijs van de vakjury en een eerste prijs van de publieksjury. De uitslag wordt bekendgemaakt in de digitale nieuwsbrief SZH* van 6 september, op www.inschothorst.nl en op onze wijkpagina in De Stad Amersfoort.

25/08/2020 / by / in
Hulp voor mantelzorgers

Informatiebijeenkomst mantelzorg en PGB

Indebuurt033 organiseert in samenwerking met Per Saldo een bijeenkomst over het persoonsgebonden budget (PGB). Met een persoonsgebonden budget kunnen mensen die langere tijd zorg of ondersteuning nodig hebben deze zelf regelen. Ook sommige zorgtaken van mantelzorgers kunnen uit een PGB worden betaald. Maar hoe werkt dat dan? En waarom zou je dat wel of niet willen als mantelzorger ?

De informatiebijeenkomst wordt gegeven door een voorlichter van Per Saldo, die tevens ervaringsdeskundige is.

Wat leer je als mantelzorger en naaste?

 • Wat is een PGB ?
 • Welke zorg kun je inzetten via een PGB ?
 • Hoe beheer je een PGB ?
 • Wanneer kies je  voor een PGB en wanneer kies je ervoor om de zorg op een andere manier te regelen?
 • Waar vraag je een PGB aan en waar kan je terecht voor informatie?
 • Kun je als mantelzorger betaald worden uit een PGB ?

Na afloop is er voldoende ruimte voor vragen.

 Datum : donderdag 17 september
 Tijdstip: 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4  Amersfoort
Kosten : geen
Parkeergelegenheid bij de kerk is gratis

Wij volgen de richtlijnen van het protocol van het RIVM.

Heeft u interesse of wilt u zich aanmelden neem dan contact op via mantelzorgers@indebuurt033.nl of bel naar Heleen Vonk  06-4255 5709 of Sytske Stoop 06-53588846.

Foto: www.duurzaamnieuws.nl

25/08/2020 / by / in
Facebookpagina wordt opgetuigd

Van de kerngroep van de Wijkraad van Schothorst:

Al vanaf het oprichten van de Wijkraad, begin 2017, hebben we gezocht naar manieren om goed te communiceren met onze medewijkbewoners. De belangrijkste taken van de wijkraad zijn immers: te weten komen waaraan in de wijk behoefte is; de bewoners laten weten wat er allemaal in de wijk te doen is; bewoners wijzen op de mogelijkheid zélf, als bewoner, of samen met andere bewoners, initiatieven te ontplooien. Communicatie is dus het sleutelwoord.

Inmiddels is er in Schothorst door bewoners en professionals veel tot stand gebracht.  We merken echter dat de  communicatie in de wijk nog steeds te kort schiet: er zijn groepen bewoners die we niet of nauwelijks bereiken. We verwachten dat het inzetten van sociale media ons een stuk verder kan brengen.  Daarom hebben wij besloten subsidie aan te vragen voor het aantrekken van een professionele communicatiemedewerker. Indebuurt033 heeft onze aanvraag gehonoreerd en in september start Antine van Goor als onze communicatiemedewerker.

Antine gaat de facebookpagina van de wijkwebsite, inschothorst.nl, uitbouwen tot een wijkplatform. Van alle activiteiten in de wijk kan daarop melding worden gedaan. Wijkbewoners en professionals kunnen berichten (met foto’s)  insturen en kunnen reageren op geplaatste berichten en op wat er in de wijk gebeurt.

Antine start begin september. We rekenen graag op jullie inbreng.  Met z’n allen kunnen we bouwen aan een levendig wijkplatform ‘InSchothorst’!

Foto: Martin Grandjean, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

25/08/2020 / by / in
Op 6 september kunnen we weer struinen in tuinen

Op zondag 6 september 2020 kunnen we weer Struinen in de tuinen! Dan stellen Amersfoorters hun tuin beschikbaar voor corona-proof optredens: alle optredens vinden plaats in de buitenlucht, er is voldoende ruimte om gepaste afstand te bewaren, de bezoekersaantallen per optreden zijn relatief klein en het is geen vergunningsplichtig evenement. 

Tussen 12:00 en 17:00 uur kun je in eigen buurt op podiumkunstsafari. Struin door ruime tuinen, binnenplaatsen, gemeenschappelijke tuinen en ga zo maar door. Kies je voor intieme luistermuziek, spannend improvisatietheater of juist voor imposante dansers? Of ga je op zoek naar een talentvolle cabaretière? Lokale acts geven elk drie optredens van 30 minuten, waardoor er genoeg tijd is om meerdere shows te bezoeken. Alle tuinen zijn gratis en zonder reservering te bezoeken.

In Schothorst zijn er minstens vier acts (misschien dat ik er een gemist heb), met nog eens twee aan de Schothorsterlaan. Dus lekker dichtbij. Klik op https://struinenindetuinen.nl/amersfoort/programma# voor de lijst van alle acts.

Deels overgenomen uit de nieuwsbrief van Schothorst, Zielhorst en Hoefkwartier

16/08/2020 / by / in
Autisme in balans door Mindfulness

Na de zomer aan de slag met mindfulness?

Minder drukte in je hoofd, minder (pieker)gedachten, minder angsten en minder lichamelijke klachten ervaren door mindfulness? Is dat iets voor jou? Kom dan samen oefenen!

De mindfulnessgroep komt acht keer bij elkaar op de maandagen vanaf 7 september 2020 van 11.00 tot 13.00 uur bij Life Force Fitness, Zielhorsterweg 73 in Amersfoort. Er wordt aandacht besteed aan diverse mindfulnessoefeningen zoals de bodyscan, (adem)meditatie, loopmeditatie, theemeditatie en mindful bewegen. Daarnaast oefenen wij met liefdevol spreken en aandachtig luisteren.

De groep bestaat uit maximaal acht personen. De mindfulnessoefeningen worden gegeven door een autisme-ervaringsdeskundige en tevens (autisme)mindfulnesstrainer. De oefeningen zijn aangepast aan de wensen en behoeften van mensen met autisme.

Interesse? Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar: info@autisme-in-balans.com.

Voor meer informatie over de bijeenkomsten kun je contact opnemen met Nika Mellor, autisme-ervaringsdeskundige via 06-2087 9444 of info@autisme-in-balans.com.

Voor algemene informatie zie: www.autisme-in-balans.com.

De Corona maatregelen van het RIVM zijn van kracht gedurende de trainingen.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van IndeBuurt033  en de gemeente Amersfoort.

15/08/2020 / by / in
Hoolesteeg twee weken dicht

Van maandag 17 augustus 2020 om 7 uur’s ochtends tot zaterdag 29 augustus om 4 uur’s middags is de Hoolesteeg, het veelgebruikte fietspad dat langs de voetbalvelden van de VVZA loopt, afgesloten om opnieuw geasfalteerd te worden.

Verkeer wordt uiteraard omgeleid. Alternatieve routes zijn de Emiclaerseweg ten oosten van de Hoolesteeg, die rechtstreeks naar de oostkant (Zielhorstkant) van Emiclaer leidt, en de Duivensteeg ten westen van de Hoolesteeg. De Duivensteeg voert vanaf de Schothorsterlaan naar het Enkeerdpad zodat je zo, tussen het bos en het vliegerveld, weer terug kunt naar de Hoolesteeg om vandaar je weg te vervolgen.

14/08/2020 / by / in
Nora Aalten toont Schothorstse taferelen in een nieuw jasje

Email

Nora Aalten is een van de creatieve mensen die in Schothorst wonen. Op haar website Nora Aalten Photo Creations vind je fotobewerkingen uit Park Schothorst. Vooral in de map Magic in Nature komen opeens grappige gezichten naar voren die in boomstronken of takken werden gezien en bewerkt.
https://nora-aalten-photo-art.webnode.nl/

Ook vind je op deze site de verwijzing naar haar andere websites zoals: Wie Schrijft die Blijft. Hierin staan columns met een knipoog naar het leven.
https://noraaaltenwieschrijftdieblijft.wordpress.com/

Op haar 3D Face Website vind je foto’s die griezelig tot leven zijn gekomen met een 3D animatie.
https://3dthis.com/profile.htm?owner=Echris

Misschien ben jij ook zo’n creatieveling en wil je je hobby wel etaleren op de website? Wellicht vind je zo ook gelijkgestemden! Stuur een mail naar redactie@inschothorst.nl.

Dragon Eye

05/08/2020 / by / in
Berovingen in de buurt

Het afgelopen weekend hebben er twee berovingen plaatsgevonden in de buurt, een op Nederhorst (op de route naar Kattenbroek, het stuk vóór het fietspad dat langs de tennisbaan en VVZA, de Hoolesteeg) en een op het Enkeerdpad, het fietspad tussen het vliegerveld en het bos. Deze is niet gelukt, hoewel de fiets van het slachtoffer wel beschadigd is, om van de schrik maar niet te spreken. Ook heeft er nog een beroving plaatsgevonden op de Heideweg ter hoogte van de Pellikaan, in Kattenbroek.

Dit meldt De Stad Amersfoort in twee artikelen vandaag: hier en hier. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Opgetekend maandag 3 augustus 2020

03/08/2020 / by / in
Diverse wandelroutes op landgoed Schothorst

Het Groene Huis is wegens de maatregelen tegen het coronavirus helaas gesloten tot september. Toch valt er genoeg te genieten op het Landgoed Schothorst aan de Schothorsterlaan.

Buiten, naast de ingang van Het Groene Huis, staat een blauwe kist met verschillende wandelroutes voor jong en oud. Het zijn allemaal wandelingen op landgoed Schothorst. Zo is er voor de peuters en kleuters de kabouterwandeling. Door kleine opdrachten leren de kinderen spelenderwijs van het bos te genieten.

Of neem de vlinderroute. Wandel door de bloemrijke omgeving van het landgoed en herken zoveel mogelijk vlinders uit het vlinder doe-boekje. In het boekje staan allerlei spelletjes en opdrachten over vlinders.

Houdt u veel van bomen? Dan is de bomenwandeling iets voor u. Ontdek de diversiteit aan bomen in het bos. Loof- of naaldbomen, oude reuzen van wel 190 jaar oud en piepjonge boompjes die pas zijn geplant. Vooral rond de witte villa staan veel verschillende soorten bomen. Eigenlijk heeft iedere boom op het landgoed zo zijn eigen verhaal. Tijdens deze bomenwandeling leest u de mooiste verhalen over de bomen.

Deze wandelingen zijn allemaal te doen wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo. Wel tussen zonsopgang en zonsondergang natuurlijk! Want ’s nachts is het bos dicht, dan moeten de dieren slapen.

Tenslotte is er in de blauwe kist ook een recreatiekaart van de regio Amersfoort met wandel-, fiets- en beweegroutes, klompenpaden en recreatietips. Deze recreatiekaart is gratis mee te nemen.

Kom dus vooral genieten van de mooie natuur met de wandelroutes op Landgoed Schothorst! Vanwege het coronavirus houden we natuurlijk 1,5 meter afstand en vermijden we drukte. Meer info: https://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/agenda.

Gewijzigd uit Stadsberichten, 15 juli 2020

03/08/2020 / by / in
Genoeg te doen voor wie deze zomer thuis blijft

 Dit is de agenda van 6 tot en met 28 augustus:

֍.Voor activiteiten waarbij dit teken staat is aanmelden verplicht via www.abc-amersfoort.nl. Kijk hier ook altijd even of er iets veranderd is die dag. 

Donderdag 6 augustus:

 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Dansen! € 1 ֍.

Vrijdag 7 augustus:

 • 14:00 – 15:30 u: 8-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Journaal maken € 1 ֍;

Maandag 10 augustus:

 • 10:00 – 11:00 u: 8-12 jaar, Van der Valk HotelA1 Ruimtevaart 22, Amersfoort: Schaken € 1 ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar, Gaweinplaats: Speel- en Beweegmiddag Aanmelden hoeft niet. Gratis.

Dinsdag 11 augustus:

 • 10:00 – 11:00 u: peuters 2-5 jaar, Schothorsterlaan, veldje tegenover de Parkschool Peutergym Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u : 6-12 jaar, Veld aan het Koning Karelpad Taaltheater Speciaal voor kinderen die thuis geen Nederlands praten. Maar leuk voor iedereen. € 1 ֍

Woensdag 12 augustus:

 • 14:00 – 15:00 u: 6-12 jaar Veld bij de gymzaal aan het Reinaertpad Sportinstuif Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar, Veld aan het Koning Karelpad Sportivate Club Gratis ֍
 • 14:00 16:00 u: 2-12 jaar in de achtertuin, Inloophuis Schothorst. Multi-Culti gerechten maken en eten. Zie inloophuisschothorst.nl

Donderdag 13 augustus:

 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar, Veld aan het Koning Karelpad Dansen! € 1 ֍
 • 16:00 u Bomenwandeling 1,5 à 2 u, Gids: Groene Raad Schothorst, Start voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst, € 1,00 p.p. gepast meenemen, aanmelden https://bit.ly/2ZWYbdn

Vrijdag 14 augustus:

 • 14:00- 16:00 u: 8-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Bouwen met hout € 2 ֍

Maandag 17 augustus:

 • 10:00 – 11:00 u: 8-12 jaar Van der Valk HotelA1 Ruimtevaart 22, Amersfoort Schaken € 1 ֍
 • 14:00 15:30 u: 6-12 jaar Gaweinplaats Speel- en Beweegmiddag Aanmelden hoeft niet. Gratis

Dinsdag 18 augustus:

 • 10:00 – 11:00 u: peuters 2-5 jaar Schothorsterlaan, veldje tegenover de Parkschool Peutergym Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Taaltheater Speciaal voor kinderen die thuis geen Nederlands praten. Maar leuk voor iedereen. € 1 ֍

Woensdag 19 augustus:

 • 14:00 – 15:00 u: 6-12 jaar Veld bij de gymzaal aan het Reinaertpad Sportinstuif Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Sportivate Club Gratis ֍
 • 14:00 16:00 u, in de achtertuin, Inloophuis Schothorst 2-12 jaar. Oudhollandse spellen. Zie inloophuisschothorst.nl

Donderdag 20 augustus:

 • 10:00 – 12:00 u: 4 – 7 jaar bij VVZA Sportzomer Wijksportdag Schothorst Aanmelden verplicht: https://bit.ly/301IMbX;
 • 13:00 – 15:00 u: 8 – 12 jaar bij VVZA Sportzomer Wijksportdag Schothorst Aanmelden verplicht: https://bit.ly/2CMqpPj;
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Dansen € 1 ֍.

Vrijdag 21 augustus:

 • 14:00 – 16:00 u: 8-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Bouwen met hout € 2 ֍
 • Wandeling Mooi Schothorst 1,5 à 2 u, Gids: Groene Raad Schothorst, Start voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst, € 1,00 p.p. gepast meenemen, Aanmelden: https://bit.ly/2ZWYbdn

Maandag 24 augustus

 • 10:00 – 11:00 u: 8-12 jaar Van der Valk HotelA1 Ruimtevaart 22, Amersfoort Schaken € 1 ֍
 • 14:00 15:30 u: 6-12 jaar Gaweinplaats Speel- en Beweegmiddag Aanmelden hoeft niet. Gratis

Dinsdag 25 augustus:

 • 10:00 – 11:00 u: peuters 2-5 jaar Schothorsterlaan, veldje tegenover de Parkschool Peutergym Gratis ֍.
 • 13:00 – 16:00 u: 8-12 jaar Van der Valk HotelA1 Ruimtevaart 22, Amersfoort Werken in het Hotel € 1 ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Taaltheater Speciaal voor kinderen die thuis geen Nederlands praten. Maar leuk voor iedereen. € 1 ֍

Woensdag 26 augustus:

 • 14:00 – 15:00 u: 6-12 jaar Veld bij de gymzaal aan het Reinaertpad Sportinstuif Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Sportivate Club Gratis ֍
 • 14:00 – 16:00 u, in de achtertuin, Inloophuis Schothorst: 2-12 jaar, “Schothorst’s Got Talent” onder professionele begeleiding. Zie inloophuisschothorst.nl

Donderdag 27 augustus:

 • 13:00 – 16:00 u: 8-12 jaar Van der Valk HotelA1 Ruimtevaart 22, Amersfoort HackShield Gratis ֍
 • 14:00 – 15:30 u: 6-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Dansen! € 1 ֍
 • 19:00 u Wandeling Vogels in Park Schothorst, 1,5 à 2 u, Gids: Vogelwacht Utrecht, Start voor het Groene Huis, € 1,00 p.p. gepast meenemen, Aanmelden: https://bit.ly/2ZWYbdn

Vrijdag 28 augustus:

 • 14:00 – 15:30 u: 8-12 jaar Veld aan het Koning Karelpad Journaal maken € 1 ֍

֍.Voor activiteiten waarbij dit teken staat is aanmelden verplicht via www.abc-amersfoort.nl. Kijk hier ook altijd even of er iets veranderd is die dag.

 

Adressen:

Inloophuis Schothorst: Lancelotpad 18
Groene Huis: Schothorsterlaan 21
Jumbo: Pieter Stastokerf 6-8

Nog meer activiteiten

In het Middelpunt in Zielhorst is ook van alles te doen. Kijk op www.wijkzielhorst.nl.

Kijk ook op de agenda van Het Groene Huis voor nog meer activiteiten.

Fotowedstrijd SZH

Win een leuke prijs met jouw foto van ‘Schothorst, Zielhorst, Hoefkwartier in coronatijd’. Op de foto mag van alles te zien zijn, als het maar te maken heeft met Schothorst, Zielhorst of Hoefkwartier. Denk aan: natuur, kunst, cultuur, architectuur, mensen, vakantie, feest, dieren… ‘Coronatijd’ hoeft ook niet per se (mág wel!) te maken te hebben met gezondheid, wél met deze tijd van het jaar: maart – augustus. Foto’s met sneeuw o.i.d. worden dus terzijde gelegd! Uiterste inzenddatum is 15 augustus 2020.

Voor meer informatie en reglement, zie: https://bit.ly/2ZtA71n

Wijkraad: wijkraadschothorst@gmail.com www.inschothorst.nl
Buurtnetwerker Sanja Willems: sanja.willems@indebuurt033, 0642 495 333

Abonneren op de digitale Nieuwsbrief SZH? https://bit.ly/3ggkZtY

03/08/2020 / by / in
Gegidste wandelingen in augustus

 

 

 

 

 

Nog 4 gegidste wandelingen in augustus

In juli hebben de eerste vier gegidste zomerwandelingen door Schorthorst plaatsgevonden. En wat viel er veel te zien en te horen! Bij de IVN wandeling kwam er van alles aan bod, van het ontstaan van het gebied in de IJstijd tot informatie over de huidige planten, gebouwen en landgebruik. Bij de bomenwandeling leer je het verschil tussen een gewone witte berk en een zwarte berk. Tijdens de Mooi Schothort wandeling wordt er stil gestaan bij gemeentetuinen in eigenbeheer, fleurige privé tuinen en allerhande aan weetjes rond groen in Schothorst. En als kers op de taart werden er maar liefst twee IJsvogels gespot tijdens de Vogelwandeling.

De laatste set wandelingen start deze week weer met een IVN wandeling, deze keer niet via de Zielhorstkant maar via de Hooglandsekant. Loop je mee? Vanwege het beperkte aantal plekken vragen we je wel om je aan te melden op groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- per persoon.

 

Gids Naam Wandeling Data Startpunt Duur
IVN Natuurgids Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
02/08/2020 / by / in
Wegwijs 2020 is uit!

De nieuwe Wegwijs in Schothorst voor 2020 is uit. Dit handige en handzame boekje geeft een schat aan informatie over voorzieningen en activiteiten in de buurt, van contacten met de gemeente tot kerken tot burgerinitiatieven, van maaltijden tot sport tot zingen, voor jeugd tot senioren, plus alle mogelijkheden aangeboden door Indebuurt033.

Het boekje wordt waarschijnlijk pas in september huis aan huis verspreid, maar hier kun je alvast een digitale versie downloaden: Wegwijs in Schothorst 2020.

28/07/2020 / by / in
Ook mensen buiten Schothorst waarderen Landgoed Schothorst

Email

Stien den Braber woont niet in Schothorst maar in haar vele wandelingen doet ze ook soms Schothorst en Landgoed Schothorst aan.

Je stapt gewoon je deur uit: Landgoed Schothorst.

Een ommetje vanuit huis naar Landgoed Schothorst:
https://stiensbuitenblog.wordpress.com/2020/05/02/je-stapt-gewoon-je-deur-uit-landgoed-schothorst/

Met dank aan Stien den Braber.

fazant, van Stien den Braber

28/07/2020 / by / in ,
Beautysalon Zen’satie Sluit Haar Deuren

Email

Kapsalon en Beautysalon Zen’satie in de Van Brammenstraat 7 sluit op 8 augustus haar deuren.

Marjolein vertelt hoe het allemaal begon op deze locatie:

Ik had een droom die al een poosje speelde. Ik, die al wat jaartjes een salon aan huis had wilde meer en wilde groter. Via via kwam mij ter oren dat het pand op de Van Brammenstraat leeg kwam te staan. Unieke kans vond ik. Niet meer alleen het beauty gedeelte maar vanaf nu ook een kapsalon leek me geweldig. Dit kon ik zelf niet dus daarvoor vond ik de 2 geweldige kapsters : Ashley ( vanaf begin erbij geweest) en Caitlin, sinds januari erbij.

Na een verbouwing, zoektocht naar personeel en alles eromheen gingen we dan op 1 maart 2019 vol energie van slag. Een start van iets moois! We hebben veel nieuwe klanten leren kennen. We hebben gelachen en we hebben gehuild. Helaas liep alles anders dan gepland en konden wij dit “gat” niet opvangen.

Wat ik ga missen is de gezelligheid, het plezier onderling , de praatjes op straat , de vrolijke mensen die zomaar naar binnen kwamen. Maar ook het pand zelf, iets wat ik zelf helemaal ingericht heb.

Ik, Ashley en Caitlin zullen elk op onze eigen manier onze service weer aanbieden, waarbij Ashley en Caitlin thuiskapster worden en ik Marjolein in Schothorst, op een andere locatie mijn beautysalon/ nagelsalon weer zal opstarten.

De Covid-19 maakte het ook voor dit contactberoep lastig, en gezien de nieuwe stijging van het aantal gevallen, leek het beter de deuren te sluiten. Toch is Covid-19 op zich niet de spelbreker. De locatie in de Van Brammenstraat, leek erg ‘vergeten’. Maar vooral wat ouder publiek vond het fijn om bij hen geknipt te worden, omdat zij de privacy en rust van het straatje konden waarderen. Daarom was de naam Zen’satie mooi gekozen!

Wil je nog kijken of er nog een plekje open is, bel dan 06 58851105.

 

53303519_590335178149509_1647282964909785088_n

28/07/2020 / by / in
Wijksport in Schothorst

In de zomer van 2020 organiseren de buurtsportcoaches in negen wijken wijksportdagen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Elke week staan ze in andere wijken met andere sporten en iedereen kan meedoen! Er is een divers aanbod voor ieder (basisschool)kind.

Wat wordt er gedaan?

Een vast onderdeel van de wijksportdagen is atletiek. Kinderen kunnen zich met dit onderdeel kwalificeren voor de finaledag op de atletiekbaan van Altis in Schothorst. Kinderen kunnen een ticket winnen door de snelste of beste te zijn, maar ook door zo eerlijk en sportief mogelijk mee te doen. Aan het eind van iedere wijksportdag geven wij de fairplay tickets en winnaarstickets weg zodat zij op de finaledag op donderdag 27 augustus mee kunnen doen.

Wijksportdag in Schothorst

Op donderdag 20 augustus wordt bij VVZA (Hoolesteeg 6) de Sportzomer voor Schothorst georganiseerd, in de ochtend (10-12 uur) voor kinderen 4-7 en in de middag (13-15 uur) voor kinderen 8-12. Naast de atletiekonderdelen wordt er ook gevoetbald, gekorfbald (bij de kleintjes), gebasketbald (bij de groteren) en gehockeyd.

Zomerpretpas

De Sportzomer is onderdeel van de zomerpretpas en daar moet je je ook aanmelden, voor de kleineren hier en voor de groteren hier. En op deze pagina vind je nog heel veel meer beweegactiviteiten die deze zomer georganiseerd worden.

Andere activiteiten

En dat zijn nog maar de activiteiten van de ‘Sportwereld’ van de zomerpretpas! Er is ook een Ontdekwereld, een Smulwereld, een Creatiefwereld en een Natuurwereld. Voor elk kind wat wils dus! Klik op de links hier om ze allemaal te bekijken. Veel is al vol, dus wees er snel bij.

Foto: Torsten Bolten

23/07/2020 / by / in
Burendag komt eraan

Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Burendag is bedoeld om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.

In 2020 vieren we Burendag op 26 september. Dit jaar is Burendag wel net iets anders dan anders; we houden voldoende afstand en we vieren het op een veilige manier: voor de deur!

Omdat Burendag dit jaar vanwege de coronamaatregelen kleinschaliger is dan normaal, is dit misschien wel een goed moment om zo’n activiteit te organiseren, als het je eerste keer is. Op https://www.burendag.nl/  vind je meer informatie en ook ideeën over wat je zou kunnen doen samen met je buren, en hoe je zo’n burendag voor jouw straat zou kunnen organiseren.

20/07/2020 / by / in
Corona-Fotowedstrijd!

Maak een foto met als onderwerp ‘Schothorst, Zielhorst, Hoefkwartier in coronatijd’. Op de foto mag van alles te zien zijn, als het maar te maken heeft met Schothorst, Zielhorst of Hoefkwartier. Denk aan: natuur, kunst, cultuur, architectuur, mensen, vakantie, feest, dieren… ‘Coronatijd’ hoeft ook niet per se (mág wel!) te maken te hebben met gezondheid, wél met deze tijd van het jaar: maart – augustus. Foto’s met sneeuw o.i.d. worden dus terzijde gelegd!

Maak je foto(‘s) in Schothorst, Zielhorst of het Hoefkwartier.

Je mag met maximaal vier foto’s meedoen.

Stuur je foto in jpg.format op naar fotowedstrijdszh@gmail.com. Elke foto graag in een aparte e-mail. Schrijf in de begeleidende e-mail per foto:
– Een korte tekst over de foto (maximaal 50 woorden).
– Op welke locatie de foto is gemaakt
– Wanneer de foto is gemaakt
– Jouw naam, adres en telefoonnummer
– Of je wilt deelnemen aan de publieksjury (in de week van 24 – 28 augustus).

Met je deelname geef je toestemming tot publicatie van de foto in een van de communicatieuitingen van het Buurtbestuur SZH (WBT Zielhorst en Wijkraad Schothorst) en eventueel tot het openbaar tentoonstellen van de foto.

Let op! Zorg ervoor dat je toestemming hebt van de mensen (of eigenaren van dieren) die je op de foto zet voordat je je foto(‘s) instuurt. Uiterste inzenddatum is 15 augustus 2020.

Jury en prijzen

In de week van 24 – 28 augustus krijgen alle fotografen de mogelijkheid de ingezonden foto’s te bekijken. En als je je opgeeft voor de publieksjury kun je dan ook je stem uitbrengen.

Een onafhankelijke vakjury zal de foto’s ook beoordelen.

Natuurlijk zijn er prijzen te winnen! Er zullen in ieder geval twee eerste prijzen zijn: één van de vakjury en één van de publieksjury. Daarnaast kunnen de beide jury’s de organisatie adviseren om meer prijzen toe te kennen.

Er is een prijzenpot van artikelen waarop de winnende foto’s (afhankelijk van de scherpte) kunnen worden afgedrukt. Die variëren van bierviltjes tot canvas posters. De vakjury kent de (extra) prijzen toe, mede op advies van de publieksjury. Eventueel kan over de uitvoering van de prijs worden overlegd met de winnaars.

De fotowedstrijd wordt georganiseerd door het Wijkbeheerteam van de wijk Zielhorst.

Overgenomen uit de nieuwsbrief van Schothorst, Zielhorst en Hoefkwartier

20/07/2020 / by / in
Gemeenteraad neemt unaniem het burgerinitiatief van Behoud Park Schothorst aan

Op de raadsvergadering van dinsdagavond 14 juli 2020 nam de gemeenteraad unaniem het burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst aan.

Burgerinitiatief: Park Schothorst, de groene long van Amersfoort

De gemeenteraad debatteerde over het burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’. Het burgerinitiatief was vertaald naar een raadsvoorstel. In het voorstel staat dat het college in cocreatie met actiegroep Behoud Park Schothorst en andere initiatiefnemers of belanghebbenden een ontwikkelplan opstelt voor de (her)inrichting van de twee kavels aan de Schothorsterlaan 88. Cocreatie betekent: als gelijkwaardige partners samen aan tafel.

Bij dit raadsvoorstel werden drie amendementen ingediend. De amendementen Samenwerkingstafel voor herontwikkeling Schothorsterlaan 88 (CDA) – startpositie van alle participanten gelijk, geen voorkeurspositie voor Behoud Park Schothorst – en Duidelijkheid vooraf – deel 2 (VVD en D66) – het plan moet een bijdrage leveren aan het bouwen van woningen – werden verworpen. Duidelijkheid vooraf (VVD en D66) werd aangenomen met 24 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 12 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Door het aannemen van dit amendement is er een aantal kaders toegevoegd aan het raadsbesluit, namelijk dat de ontwikkeling voor de gemeente Amersfoort budgetneutraal moet zijn, én dat het proces van cocreatie binnen twee jaar een financieel haalbaar plan tot ontwikkeling moet opleveren (inclusief financiering en een partij die het gaat ontwikkelen). Als deze termijn wordt overschreden, wordt de cocreatie beëindigd (tenzij de raad met een nieuw besluit de termijn verlengt).

Het raadsvoorstel werd inclusief aangenomen amendement unaniem aangenomen.

Lees hier de achtergrond van dit verhaal.

18/07/2020 / by / in
Zielhorsterweg binnenkort afgesloten voor werk aan spoor

Een bericht van de gemeente Amersfoort, die ook voor veel van ons van belang is:

De Zielhorsterweg is van zaterdag 25 juli 2020 vanaf 19.00 uur tot dinsdag 28 juli 2020 06.00 uur afgesloten voor het verkeer. Omleidingen staan met borden aangegeven. De afsluiting van de weg is nodig in verband met het vervangen van spoorwissels ter hoogte van station Amersfoort Schothorst.

Amersfoort is één van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Ede, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Aan de oostzijde van Amersfoort Centraal wordt een aantal wissels vervangen omdat ze binnenkort aan het einde van de levensduur zijn. Deze wissels worden in 2020 en 2021 vervangen of verwijderd. Dura Vermeer gaat deze werkzaamheden in opdracht van ProRail uitvoeren aan de oostkant van Amersfoort.

Op woensdag 22 juli om 16.00 uur starten de werkzaamheden en deze eindigen op 3 augustus om 06.00 uur. In deze periode wordt er 24 uur per dag aan het spoor gewerkt. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de Zielhorsterweg tijdelijk afgesloten vanwege de aanvoer van divers groot materieel. Deze afsluiting is van zaterdag 25 juli 2020 vanaf 19.00 uur tot dinsdag 28 juli 2020 06.00 uur. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden. Treinreizigers ondervinden weinig hinder van de werkzaamheden. De treinen blijven rijden.

 

18/07/2020 / by / in
Ben jij een Straatambassadeur?

Er zijn van die mensen die weten wat er speelt in (hun deel van) de straat, wie er jarig is, wie er nieuw is, wie verdriet heeft, wie slecht ter been is en wel wat hulp zou kunnen gebruiken. Niet uit nieuwsgierigheid of leedvermaak, maar uit pure belangstelling en medeleven.

Die mensen zijn de perfecte straatambassadeurs. Ben jij zo iemand?

We zoeken mensen die

 • De oren en ogen van (hun deel van) de straat willen zijn, of van hun gebouw, of van hun galerij
 • Nieuwe bewoners verwelkomen met een tas vol informatiemateriaal
 • Een kaartje of bloemetje bezorgen (geboorte, ziekte, overlijden)
 • Aanspreekpunt voor de straat willen zijn

Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je erin wilt steken en hoe je het ambassadeursschap invulling wilt gaan geven. Er is budget beschikbaar voor de kaartjes, bloemetjes en dergelijke. Daarnaast is er ook materiaal beschikbaar om jezelf te introduceren en eventueel visitekaartjes.

Lijkt het je wat? Je kunt je aanmelden per mail: jans@bureau-samenspel.nl, of bel Jans op 06 820 850 01.

18/07/2020 / by / in
Toen in Amersfoort en Schothorst

Email

Via deze link naar Archief Eemland kun je oude informatie vinden over Schothorst.

 • Personen
 • Beeldmateriaal
 • Kranten
 • Kaarten en Ontwerptekeningen
 • Film en Geluid

Voor wie af en toe nog wil weten ‘hoe of het was’.

En via deze link kom je terecht op allerlei verzamelde nostalgische beelden en teksten, verzameld door INDEBUURT (niet hetzelfde als Indebuurt033). Welke restaurants bestonden er toen? Waar deed je de boodschappen? Waar haalde je een ijsje? Hoe zag het Havik er rond 1900 uit? En ook: Moederdag advertenties uit ‘Den Oude Doosch’, Opkomst Keistadfeesten… kortom, te veel om op te noemen!

Ook kwam INDEBUURT nog via Facebook allerlei danstenten tegen met oude foto’s. Wie weet staat u, sta jij ertussen?

Hoewel niet echt Schothorst gebonden, roept deze collectie bij iedereen die al langer in Schothorst woont wel herinneringen op!

Bericht ingezonden door Eleonora Aalten

Noot van de redactie: Ook op InSchothorst.nl staat het een en ander over de geschiedenis van Schothorst.

 

PhotoFunia-1594471325

18/07/2020 / by / in ,
Gegidste wandelingen Schothorst van start

 

 

 

 

 

Gegidste Wandelingen Schothorst

Deze week, op woensdag 15 juli, heeft het startsignaal plaatsgevonden voor de gegidste wandelingen door Schothorst. De wandeling van het IVN mocht het spits afbijten.

Naast nog een IVN wandeling staan er nog drie andere thema’s op de planning: Bomen, Vogels in Park Schothorst en Mooi Schothorst. Bij de laatste wordt je rondgeleid door leden van de Groene Raad Schothorst. Je ziet door hun ogen het westelijk deel van de wijk. Mooie en minder mooie (voor)tuinen (groen versus grijs), het rosarium in Park Schothorst, evenals andere bijzondere plekjes, verhalen en weetjes. Ook kom je langs enkele gemeentetuinen die onder zelfbeheer staan. Deze wandelingen geven je niet alleen de kans om net even anders naar je eigen leefomgeving te kijken maar ook om mensen te ontmoeten die van wandelen en de natuur houden. Loop je ook mee?

In het kader van de veiligheid zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kan je daarom aanmelden via groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- pp.

Gids Wandeling Data              Startpunt Duur
Groene Raad Bomenwandeling Do 23 juli

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 30 juli

19 h

Voor het Groene Huis 1.5 á 2 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 31 juli

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
IVN Natuurgids Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug

19 h

Voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Groene Raad Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 á 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Voor het Groene Huis 1.5 á 2 uur

 

17/07/2020 / by / in
Op 14 juli besluit gemeenteraad over Schothorsterlaan 88

Op 14 juli besluit de gemeenteraad over het burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst.

Het burgerinitiatief heeft twee doelen:

 • Het vaststellen van onze drie uitgangspunten
  1. Autoluw – geen nieuwe wegen door het park
  2. Bouwvolume – niet groter dan het bouwvolume en hoogte van de oorspronkelijke boerderij
  3. Functie – passend bij het landschappelijk karakter van het park
 • Het ingaan van een gezamenlijk traject, waarin burgers samen met de gemeente en Amfors (de huidige gebruiker van de locatie) in gesprek gaan over een nieuw ontwikkelplan, samen met andere belanghebbenden.

De raad heeft in mei 2019 gesproken over de herontwikkeling van de Schothorsterlaan 88. Het college van B&W vroeg aan de gemeenteraad om de mogelijkheden te onderzoeken voor woningbouw aan de Schothorsterlaan 88. Ook werd gevraagd om een aantal uitgangspunten voor dit onderzoek vast te stellen.

De uitkomst van de bespreking was dat de gemeenteraad een bijeenkomst organiseerde met omwonenden en belanghebbenden. Deze bijeenkomst vond op zaterdag 30 november 2019 plaats in Het Groene Huis.

Vervolgens is er een burgerinitiatief ingediend door de Actiegroep Behoud Park Schothorst.  Die heeft het voorstel opgesteld om in cocreatie een plan verder uit te werken. Dit voorstel is tijdens een rondetafelgesprek op 9 juni 2020 besproken en tijdens de raadsvergadering van 23 juni als peiling in de raad besproken.

De beslissing valt tijdens de vergadering op 14 juli aanstaande die plaatsvindt in de Prodentfabriek (Oude Fabrieksstraat 12). Er is ruimte voor 20 personen om aanwezig te zijn op deze zitting: aanmelden bij de griffie (griffie@amersfoort.nl). Het is ook mogelijk de vergadering digitaal te volgen via het YouTubekanaal van de gemeente.

Zie hier en hier, en links aldaar, voor eerdere berichten over dit onderwerp. Zie ook de informatie op de website van de gemeente, waarvan mede gebruik is gemaakt voor dit verslag.

Op Youtube staat ook een mooi filmpje gemaakt door Behoud Park Schothorst waarin hun standpunten worden verwoord en je ondertussen kan genieten van mooie foto’s van het park.

09/07/2020 / by / in
Jouw opinie gewenst

Er is een nieuwe website in Amersfoort, opgesteld door de gemeente Amersfoort om de meningen van bewoners te horen. Dit is www.metamersfoort.nl.

Hier krijg je meer te horen over vraagstukken waar de gemeente op dit moment mee bezig is. Sommige van deze vraagstukken zijn ook voor Schothorst van belang, met name de ‘Omgevingsvisie’, met onderwerpen als wonen, groen en openbare ruimte, voorzieningen, duurzaamheid en verkeer en vervoer.

Nu kun je zeggen: Waarom zou ik, de gemeente luistert er toch niet naar. Misschien worden jouw meningen niet altijd gehonoreerd, maar als je helemaal niets van je laat horen, dan kun je zeker weten dat er niet naar je mening wordt geluisterd. Altijd doen dus.

09/07/2020 / by / in
Regenwatercoaches geven opnieuw gratis advies

Veel regenwater stroomt nog via de regenpijp naar het riool. Bij heftige buien kan het riool dit niet altijd aan en kan wateroverlast ontstaan. Regenwater is schoon water dat je ook kunt opvangen in je tuin. Dat kan helpen bij het tegengaan van verdroging. Daarnaast draagt een waterrijke tuin bij aan meer biodiversiteit en een gezonder leefklimaat.

Het vasthouden van regenwater in de eigen tuin helpt bij het klimaatbestendig maken van de stad. En dat is voor Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe een reden om inwoners hierbij te helpen. Net als vorig jaar gaan binnenkort de regenwatercoaches weer van start, professionals die adviseren hoe je regenwater in je tuin kunt vasthouden.

Regenwatercoaches helpen je

Elke, Guido en nog drie andere specialisten zijn de regenwatercoaches van Amersfoort Rainproof. Inwoners van alle wijken in Amersfoort kunnen hen gratis inschakelen. Het eerste advies is: Begin klein en kijk wat mogelijk is, je hoeft niet alles tegelijk te doen. Elke regendruppel die niet in het riool, maar in de eigen tuin terechtkomt is er één.

Wil je ook gratis advies over hoe je regenwater kunt opvangen in je tuin of hoe je bijvoorbeeld een regenpijp afkoppelt, meld je dan snel aan via regenwatercoach@amersfoort.nl. Er is plek voor 150 adviesgesprekken, ze worden toegewezen op volgorde van binnenkomst.

Een regenwatercoach neemt dan contact met je op om een afspraak te maken. Uiteraard werken zij volgens de corona-richtlijnen van de Rijksoverheid. Tijdens dit eerste contact zullen zij daarom met je overleggen hoe het adviesgesprek precies kan plaatsvinden.

Op de website van Amersfoort Rainproof vind je al veel inspiratie. Bijvoorbeeld op de pagina https://www.amersfoortrainproof.nl/maatregelen.

Foto: Anneke Beemer

08/07/2020 / by / in ,
Inloopspreekuur Bewoners033 deze zomer in Schothorst

Elke vierde maandag van maand houdt Bewoners033 Inloopspreekuur voor mensen uit de gemeente Amersfoort die hun omgeving veiliger, socialer, leuker, schoner, beter of … willen maken.

Normaal worden die in de ‘Ruimte voor Amersfoort’ in het Eemhuis gehouden maar in verband met de coronamaatregelen van de bibliotheek kan dat deze zomer niet. Daarom is er gekozen voor een achtertuin in Schothorst. Lekker dichtbij dus. Op maandag 27 juli en 24 augustus, van 19.30 tot 21.00.

Bij de vrijwilligers van Bewoners033 kun je terecht met vragen over je idee of initiatief. Heb je misschien wat tips nodig? Ideeën voor financiering, vrijwilligerswerving of je PR? Weet je niet hoe je verder moet? We luisteren graag naar je. Samen kijken we of en hoe we je verder kunnen helpen.

Alle mensen die bewoners-, burger-, stads-, buurt-, wijk-, dorps-, straatinitiatieven en -activiteiten ontplooien of dat willen doen, zijn welkom! Heb je advies nodig en wil je komen, mail dan redactie@bewoners033.nl voor het adres.

06/07/2020 / by / in
Wandelingen in en om Schothorst

Wandelen in en om Schothorst deze zomer

 

 

 

 

 

In het kader van de zomeractiviteiten van Indebuurt033 organiseert de Groene Raad deze zomer 8 wandelingen onder leiding van een gids. De wandelingen hebben vier verschillende thema’s: Schothorst tot aan de Eem, Bomen, Mooi Schothorst en Vogels. Deze wandelingen geven je niet alleen de kans om net even anders naar je eigen leefomgeving te kijken maar ook om mensen te ontmoeten die van wandelen en de natuur houden. Loop je ook mee?

In het kader van de veiligheid zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kan je daarom aanmelden via groeneraad@inschothorst.nl. De kosten zijn €1,- pp.

Gids Wandeling Data Opmerkingen Duur
IVN Schothorst tot aan de Eem Woe 15 juli

19 h

Startpunt voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Schothorst Bomenwandeling Do 23 juli

16 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 30 juli

19 h

Startpunt voor het Groene Huis

 

1.5 à 2 uur
Groene Raad Schothorst Mooi Schothorst Vr 31 juli

19 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
IVN Schothorst tot aan de Eem Woe 5 aug 19 h Startpunt voor het Groene Huis 2 uur
Groene Raad Schothorst Bomenwandeling Do 13 aug

16 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Groene Raad Schothorst Mooi Schothorst Vr 21 aug

19 h

Startpunt voor de Jumbo in Winkelcentrum Schothorst 1.5 à 2 uur
Vogelwacht Vogels in Park Schothorst Do 27 aug

19 h

Startpunt voor het Groene Huis

 

1.5 à 2 uur
06/07/2020 / by / in
Zomeractiviteiten voor kinderen in Inloophuis Schothorst

Email

In de zomervakantie wordt er elke woensdagmiddag van 14.00 uur -16.00 uur een leuke activiteit voor kinderen georganiseerd in de tuin van Inloophuis Schothorst. 
Kinderen van 2 -12 jaar kunnen hieraan deelnemen na zich te hebben opgegeven bij:

Juselle Valks Tel: 06 -46345722 / linja_16@hotmail.com
of kijk op zomerpretpas.nl

 • woensdag 22 juli kun je komen schilderen
 • woensdag 29 juli mag je een T-shirt bespetteren met textielveredeling
 • woensdag 5 augustus gaan we koekjes en pannenkoeken bakken
 • woensdag 12 augustus maken en eten we Multi Culti gerechten
 • woensdag 19 augustus staan Oudhollandse spellen op de agenda
 • woensdag 25 augustus sluiten we af met “Schothorst’s Got Talent”.

Doe je mee? In de tuin (overdekt) van Inloophuis Schothorst: Lancelotpad 18 Amersfoort, ingang aan de achterzijde.
Kosten: 1 euro, met zomerpas 50 cent. Dit is inclusief iets te drinken en wat lekkers. Per middag is er plek voor maximaal 20 kinderen, dus vergeet niet om je op te geven!

Schilderende jongen - Foto Ben Kerkx Logo Juselle

02/07/2020 / by / in
Expositie ‘Nederland Zoemt’ vanaf 12 juli in Het Groene Huis

Nederland Zoemt!

In en om Het Groene Huis zoemt het deze zomer! Niet alleen in de tuinen, maar ook in de expositie ‘Nederland Zoemt’ van 12 juli t/m 30 augustus. Kom langs en leer alles over het leven en nut van wilde bijen. Hoe ze sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem.

Zonder de bij zou de supermarkt een heel stuk leger zijn: 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Bijen hebben bloemen nodig voor stuifmeel en nectar: hun bron van voedingsstoffen & energie. Terwijl ze af en aan vliegen om dit te verzamelen, zorgen zij voor bestuiving. De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart: ze groeien niet zonder bijen.

Maar het leven van bijen gaat helaas niet over rozen! Ze hebben het zwaar. Er is een tekort aan voedsel en geschikte leefruimte. En dat terwijl bijen zo belangrijk voor ons zijn! Gelukkig geeft de expositie ook ideeën over hoe je in actie kan komen om de wilde bijen te helpen.

De expositie is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Datum:  zondag 12 juli 2020 – 13:00 tot zondag 30 augustus 2020 – 16:30
Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Prijs: gratis

 

01/07/2020 / by / in ,
Deze zomer een activiteit organiseren voor thuisblijvers?
Foto: Flickr, Holidayextras

In de komende zomerperiode zullen waarschijnlijk minder mensen op vakantie (kunnen) gaan dan in andere jaren. Daarom is het misschien leuk om in juli en augustus wat extra’s te organiseren in de wijk – natuurlijk binnen wat er kan in verband met corona. Heb jij een idee voor een buurt- of wijkactiviteit? Neem dan contact op met buurtnetwerker Sanja Willems: sanja.willems@indebuurt033.nl of 0642 495 333.

Er is Subsidie!

Goed nieuws! Subsidieaanvragen voor het derde kwartaal (indienen uiterlijk 30 juni 2020) die gericht zijn op een activiteit in juli of augustus kunnen (eenmalig) versneld worden behandeld. Dit is de procedure:

Vul in een aanvraagformulier, hier te vinden. De instructies voor hoe je dat doet, zijn heel helder aangegeven. De aanvraag wordt door Indebuurt033 voor advies voorgelegd aan het Buurtbestuur (dat bestaat uit wijkbewoners en professionals). De buurtbestuurders kunnen vragen opstellen, die door enkele leden van het Buurtbestuur in een kort (video- of live) gesprek met de aanvrager zullen worden doorgenomen. Daarna stellen de betrokken buurtbestuurders een advies op dat wordt voorgelegd aan de andere buurtbestuurders. Mochten er nog zwaarwegende argumenten zijn, kan het advies heroverwogen worden.

Het definitieve advies wordt door de buurtnetwerker voorgelegd aan de “beslissers” (het management) van Indebuurt033. Als die nog vragen hebben nemen ze contact op, maar de aanvraag wordt zo snel mogelijk afgehandeld, waarna Indebuurt033 de beschikking naar de aanvrager stuurt.

Deze spoedaanvragen zullen niet ten koste gaan van reguliere aanvragen.

Meer informatie

Voor meer informatie over Bewonersinitiatieven die voor subsidie in aanmerking zouden kunnen komen, zie https://www.indebuurt033.nl/bewonersinitiatief/. Je kunt ook op dinsdagmiddag binnenlopen bij ’t Middelpunt en je plannen bespreken met Margriet. Of neem contact op met de buurtnetwerker (Sanja Willems, 0642 495 333) of neem contact op met de Informatiewinkel in De Groene Stee (Wiekslag 92, open dinsdag en donderdag 9–13 maar maandag tot en met donderdag 9–13 telefonisch bereikbaar op 033 – 3036420).

22/06/2020 / by / in
Vervolgronde nodig in Gemeenteraad over Park Schothorst

Op 9 juni presenteerde actiegroep Behoud Park Schothorst het burgerinitiatief ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’ aan de hand van deze presentatie. De uitkomst was dat er een vervolgronde wordt gehouden, die staat gepland op 23 juni. Te zijner tijd wordt hier meer informatie over die Ronde gepubliceerd (klik op tab ‘Kalender’ en dan op de datum 23 juni).

De vergadering van 9 juni is terug te kijken op YouTube (beginnende op ongeveer 1.02.30 van de uitzending).

Dinsdag 23 juni om 20:45 uur praat de gemeenteraad dus verder over dit burgerinitiatief. Tijdens deze vergadering zal actiegroep Behoud Park Schothorst hun burgerinitiatief wederom toelichten en zal er aan het eind van de vergadering een peiling plaatsvinden, waarin elke fractie zijn of haar mening geeft.

Het volgen van de raadsvergadering kan via https://amersfoort.notubiz.nl/ en via het Youtubekanaal van de Amersfoortse Gemeenteraad. Hier kunt u de vergaderstukken inzien (weer op de tab Kalender klikken, dan op de datum 23-06, dan naar beneden scrollen en bij het onderdeel Behoud Park Schothorst op de paperclip klikken).

Bewoners en andere belanghebbenden kunnen hun mening geven aan de raad. Op de website van de stad Amersfoort staat hoe je dat doet.

22/06/2020 / by / in
Vlinderroute in Landgoed Schothorst

In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: vlinders! Ze verschijnen in allerlei soorten maten en kleuren. Daarom heeft het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie een vlinderroute uitgezet op Landgoed Schothorst. Kom je ook met het gezin speuren naar de vlinders?

Op het mooie landgoed Schothorst kun je op zoek naar de vlinders met het vlinder doe-boekje. In het boekje vind je allerlei spelletjes en opdrachten over vlinders. Zoek in de tuin rond de zonnewijzer de vlinderbordjes. Zoek de vlinder op die je hebt gevonden in het boekje en doe het spelletje. Veel plezier ermee!

Download het vlinder doe-boekje hier of haal een boekje bij de ingang van Het Groene Huis. Je hoeft hem achteraf niet terug in te leveren!

Let op: vermijd drukte.

Datum: woensdag 20 mei 2020 – 9:00 tot zondag 27 september 2020 – 17:30
Locatie: Landgoed Schothorst
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Prijs: gratis
Aanmelden: niet nodig

10/06/2020 / by / in ,
Informatiewinkel Liendert gaat weer open

Na weken van alleen telefonische bereikbaarheid wordt sinds deze week de dienstverlening in de Informatiewinkels gefaseerd opgestart.

Er is de afgelopen weken hard gewerkt om de locaties ‘corona-proof’ te maken en dit wordt de komende tijd verder aangepakt. Twee locaties zijn vanaf deze week al open op de eigen locatie, waaronder die in Liendert op Wiekslag 92 (De Groene Stee), de informatiewinkel die ook Schothorst bedient.

Afspraak maken

Om de veiligheid van klanten en medewerkers te waarborgen en om wachttijden te voorkomen, is het nodig om een afspraak te maken. Dit kan telefonisch (033-3036420) of via de mail (liendert@indebuurt033.nl). Hiertoe is de Informatiewinkel in Liendert bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Je kunt ook je vraag of verhaal kwijt per chat op alle werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via www.indebuurt033.nl: scroll naar onderen en klik rechtsonder op ‘help’.

Het informatiepunt in De Hoeksteen (Klaartje Donzepad 59) gaat op 1 juli weer open: iedere woensdag van 14.00 tot 16.30.

Spreekuur scheidingsvragen

Het spreekuur scheidingsvragen blijft voorlopig een telefonisch spreekuur. Bereikbaar op iedere maandag- en donderdagmiddag van 13:30 – 15:30 via telefoonnummer 033-2048677.
Mailen kan ook, via infoscheidingvragen@indebuurt033.nl.

10/06/2020 / by / in
Buitenspeeldag 10 juni

We kregen een bericht van de Buurtsportcoaches:

Buitenspelen is superbelangrijk, ook nu! Daarom organiseren kinderzender Nickelodeon en Jantje Beton ook dit jaar weer de Nationale Buitenspeeldag. Deze 13e editie belooft een historische dag te worden. Wij roepen alle kinderen op om woensdagmiddag 10 juni buiten te spelen. Speel je mee?

Heb je een leuk idee met de kinderen uit de buurt dan kan je ook een plan indienen bij www.buitenspeeldag.nl.

Deel je foto: #buitenspeeldag2020 #buurtsportcoachamersfoort #sportivate

Georganiseerde én ongeorganiseerde activiteiten

Kijk op www.buurtsportcoach.nl voor alle georganiseerde buitenactiviteiten in Amersfoort.

Ongeorganiseerde buitenactiviteiten:

Kom spelen bij de Buitenkasten van Indebuurt033

Natuur- en grote speeltuinen in Amersfoort

De speeltuinbende: speelplekken voor kinderen – met én zonder handicap. De inclusieve speeltuin in Amersfoort is Speeltuin Kruiskamp.

06/06/2020 / by / in
Park Schothorst opnieuw aan de orde in de Gemeenteraad

Op 9 juni 2020 wordt opnieuw de toekomst van de twee kavels aan Schothorsterlaan 88 besproken in de Gemeenteraad. Tijdens dit ‘Rondetafelgesprek’ wordt het nieuwste Burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst besproken.

De groep, die het landschappelijk en ecologisch karakter van het park wil beschermen en tegen grootschalige woningbouw in het park is, heeft nu het burgerinitiatief ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’ ingediend bij de Raad. Tijdens de Raadsvergadering van 9 juni, in het onderdeel ‘De Ronde’, praten de raadsleden met de actiegroep en het College van Burgemeester en Wethouders over het initiatief.

Uitgangspunten van de actiegroep zijn:

 • Geen nieuwe wegen door het park
 • Eventuele bouw mag niet groter zijn dan het bouwvolume en de hoogte van de oorspronkelijke boerderij die daar heeft gestaan
 • Eventuele bouw moet passen bij het landschappelijk karakter van het park

Wat houdt het burgerinitiatief in?

De actiegroep vraagt de raad onder andere het college de opdracht te geven in cocreatie met Behoud Park Schothorst en andere relevante partijen een ontwikkelplan op te stellen voor het herinrichten van de twee kavels aan Schothorsterlaan 88, daarbij in het ontwikkelplan uit te gaan van de bovengenoemde uitgangspunten en aandacht te hebben voor het bewaren van de natuurwaarde van heel Park Schothorst.

De stukken voor dit rondetafelgesprek zijn hier te vinden. De belangrijkste vind je ook onderaan dit bericht. Tijdens dit rondetafelgesprek is het niet mogelijk om in te spreken. Je kunt wel van tevoren een brief of mail naar een raadslid sturen, of naar alle raadsleden via de griffie.

Vervolg

De actieleden willen graag dat de gemeenteraad een besluit neemt over het burgerinitiatief tijdens de raadsvergadering Het Besluit. Het is aan de fractiewoordvoerders om te bepalen of en hoe dit initiatief door kan gaan naar Het Besluit. Uiteindelijk kunnen een of meer raadsleden een concreet voorstel of motie (waarin het initiatief helemaal of gedeeltelijk wordt overgenomen) voor Het Besluit agenderen.

20.00 uur. Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via het YouTubekanaal van de gemeente Amersfoort.

Deels overgenomen uit de Stadsberichten van 3 juni 2020

Het Burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst

Het officiële agendapunt

04/06/2020 / by / in
Nogmaals wegens succes verlengd: Klimaatbestendige tuin
Foto Anneke Beemer

In vervolg op de eerdere succesvolle online workshops start op 18 juni om 20.00 uur een nieuwe reeks van drie van de online workshop ‘Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin’.

De online workshop bestaat uit drie sessies van elk ca. 45 minuten. De data zijn 18 juni,  25 juni en 2 juli om 20.00 uur.

Tijdens deze workshop leer je o.a.:

 • omgaan met regenwater (gebruiken en infiltreren)
 • welke plant waar?
 • waterdoorlatende verhardingen
 • en meer!

Jouw tuin kan bijdragen om hittestress, wateroverlast en droogte tegen te gaan: Maak deze zo groen mogelijk: steen eruit, plant erin.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@amersfoortrainproof.nl. Vooraf krijg je een link toegestuurd naar de online sessie, zodat je deze achter je eigen laptop kunt volgen.

Er is plek voor 6 tuinen. Mocht de workshop al vol zitten, zetten we je op de wachtlijst voor de volgende.

Meer informatie ontvang je na aanmelding. Deze workshop is aangeboden door Amersfoort Rainproof.

03/06/2020 / by / in
Het mag weer: Beweegrondje wandelen

Buurtsportcoach Lizzie Belt organiseert dinsdag 2 juni van 10.00 tot 11.30 uur een wandelactiviteit. Bij de wandelactiviteit wordt het beweegrondje Zielhorst gewandeld (3,2 km). De activiteit is uitermate geschikt voor mensen die niet in groepsverband willen wandelen, want er wordt maximaal in tweetallen gewandeld. Meer informatie over deze activiteit vind je hier: https://sro.nl/buurtsportcoach/activiteit/beweegrondje-wandelen/.

27/05/2020 / by / in
Alsof je dit al kende voor je het zag…

Email

Een bericht van Ineke Opstal, de nieuwe coördinator van Inloophuis Schothorst:

Afgelopen maand begon ik als de nieuwe coördinator van Inloophuis Schothorst.

Om te beginnen in Coronatijd was vreemd, want de overdracht vond plaats terwijl het Inloophuis nog gesloten is. En op een plek waar het juist draait om ontmoeting en verbinding is dat best een beetje raar. Ondanks dat voelde ik de huiselijkheid en warmte van het huis vanaf het moment dat ik er voor het eerst binnenstapte en ik voelde me er direct welkom. Ik kan me dus voorstellen dat dat ook voor de mensen die er regelmatig binnenlopen zo moet voelen. Een tekst op een schilderijtje in de kast verwoordt het mooi en pakte mij meteen:

Alsof je een plek bereikt
om je heen kijkt en weet
dat je thuis bent
alsof je dit al kende
voor je het zag
en geweest was
voor je er zou komen
zo thuis

Tijdens mijn eerste dagen tijdens de overdracht gebeurde er iets moois. Er stond iemand voor de deur met een dienblaadje waarop twee lichtjes met de geschilderde afbeelding van poppetjes die elkaar vasthouden in een kring, als teken van verbondenheid. Eén was voor Trudy, als afscheid, en één voor mij, als welkom. Het dienblaadje was voor het Inloophuis, dus werd er een mooie brug geslagen tussen drie huizen.

De vrouw die de lichtjes bracht vertelde hoe ze zelf eerst een drempel over moest om binnen te lopen in het Inloophuis, en hoe ze zich er toch thuis was gaan voelen. Het mooiste aan haar verhaal vond ik dat ze vertelde dat ze ervaarde dat ze niet alleen kwam voor haarzelf, maar voelde dat ze door haar gesprekjes met anderen ook iets had te geven. Meteen werd mij duidelijk wat de kern was van het Inloophuis: ontmoeten en verbinden. Het was heel mooi dat dit juist in mijn eerste week op zo’n mooie manier duidelijk werd.

Ontmoeten werd voor mij de eerste stap, één op één en op gepaste afstand weliswaar, maar nu had ik daar mooi de tijd voor. Door middel van speeddates drink ik nu talloze kopjes koffie en maak ik kennis met de mensen die betrokken zijn bij het Inloophuis, ieder met zijn eigen verhaal en levenservaring. Wat hoop ik dat we binnenkort weer open mogen en dat we weer als vanouds een plek mogen zijn voor iedereen in de buurt!

Voel je dan welkom om eens binnen te lopen, ook al is het voor het eerst. We hebben zin om je te ontmoeten!

Ineke Opstal
Coördinator Inloophuis Schothorst

 

Lichtje

20/05/2020 / by / in
Succesvolle actie van bewoners Eva Bonheurbuurt

Het is fijn wonen in Schothorst, ook voor gezinnen met kinderen, vinden de bewoners van het buurtje rond de Eva Bonheurstraat. Jammer alleen dat de twee speelplekken, naar hun ligging heel toepasselijk ‘Gelukspleintjes’ genoemd, verwaarloosd en onaantrekkelijk zijn. Dennis Aldenzee en Dirk Willems, vaders van jonge kinderen, zouden het liefst de schop erin zetten. Eerst maar de gemeente benaderen?

Dan horen ze in de zomer van 2018 dat de gemeente de komende jaren de speelplekken in de wjik gaat renoveren. De gemeente wil dat doen in overleg met bewoners en kondigt een inspraakronde in oktober aan, met wandelingen langs de speelplekken en inloopavonden. Tegen die tijd heeft de werkgroep ‘Bonheur(geluk)pleintjes’ waarin naast Dennis en Dirk ook Cynthia Brand en Miriam Veenendaal zitten, het wensenlijstje van de buurt klaar. De coördinator van het speelplekkenplan, Mirjam van der Graaf, is blij met deze enthousiaste inbreng. In overleg tussen gemeente en actiegroep worden de plannen uitgewerkt. Het ene pleintje zal worden ingericht voor peuters en kleuters, het andere voor oudere kinderen.

Vorig najaar werd het ontwerp aan de buurtbewoners gepresenteerd en in april 2020 ging de aannemer aan het werk met de Gelukspleintjes. Het resultaat is prachtig: de kinderen vinden de nieuwe speelplekken geweldig en de hele buurt fleurt ervan op. Jammer dat de geplande feestelijke opening, met alle buurtbewoners erbij, vanwege de coronamaatregelen niet kan doorgaan. Maar een klein feestje voor de kinderen kan wel. En wie weet lukt het om een vrolijk gekleurd zebrapad van het ene naar het andere speelpleintje gerealiseerd te krijgen.

Terugkijken vertellen Dirk en Dennis dat het echt de moeite waard was zich in te zetten voor de buurt. Hun activiteiten hebben de buurt in beweging gebracht. Buurtgenoten, ook oudere bewoners, komen op straat om een praatje te maken. Mensen die al jaren vlak bij elkaar wonen, leren elkaar nu kennen. Kortom: het was een verrijkende ervaring. Over de samenwerking met de gemeente heeft de werkgroep niets dan lof.

Dirk, Dennis, Cynthia en Miriam willen het hierbij niet laten. ‘Wat kunnen we als bewoners nog meer doen om de buurt prettiger, veiliger en gezelliger te maken? Welke talenten zitten er in onze buurt waar we allemaal plezier van kunnen hebben?/ De werkgroepleden denken al aan een speciaal ‘buurtbord’: Deze buurt bruist! En bij dit alles hopen ze vooral ook dat hun verhaal bij bewoners van andere buurten aanslaat.

Dit artikel is eerst gepubliceerd in De Stad Amersfoort van 13 mei (pagina 33)

Wil je in contact komen met de initiatiefnemers? Mail gelukspleintjes@gmail.com.

18/05/2020 / by / in
Leefbaarheid en veiligheid in Schothorst-Zuid en -Noord

Om de twee jaar voert de gemeente Amersfoort een onderzoek uit naar de percepties van bewoners ten opzichte van leefbaarheid en veiligheid in de stad, onderverdeeld in wijken, zo ook weer in het najaar van 2019. Toen hebben 4200 Amersfoorters tussen de 18 en 85 jaar een vragenlijst ingevuld over leefbaarheid, veiligheid, voorzieningen en onderhoud van de openbare ruimte. Het verslag hierover is in april 2020 gepubliceerd. In dit bericht som ik de belangrijkste gegevens voor Schothorst op.

Maar eerst wat Amersfoort-brede trends. De algemene waardering voor de stad neemt nog verder toe, en heeft nu een cijfer 7,9. Dit is een volle punt hoger dan in 2000. Het meest kritisch zijn Amersfoorters over verkeersveiligheid en de parkeerproblemen. Het gevoel van fysieke overlast in de buurten (hondenpoep, vernielingen, graffiti) is verminderd, maar Amersfoorters storen zich de laatste jaren meer aan zwerfvuil. Zo’n 75% van de Amersfoorters is tevreden over het onderhoud in hun wijk (groen, waterpartijen, straatlantaarns, verhardingen). Er is iets meer last van geluids- en drugsoverlast; toch is het gevoel van veiligheid toegenomen in vergelijking tot de cijfers van 2017.

In de wijken die dateren uit de jaren ’70 en ’80 – Rustenburg, Schothorst en Zielhorst – ligt de waardering van het woonklimaat en de sociale samenhang rond of iets boven het Amersfoortse gemiddelde. Dit zijn ook de wijken waar relatief veel mensen verwachten dat hun wijk er in de komende jaren op achteruit zal gaan, vooral vanwege het verouderen van woningen en voorzieningen. Bij Schothorst-Zuid is het hoogste percentage ondervraagden bij wie deze zorg leeft, gevolgd door Zielhorst, dan Schothorst-Noord en dan Rustenburg. Amersfoort-Noord is sowieso het gebied waar men het somberst denkt over de toekomst van hun wijk.

Andere punten die in het verslag naar voren komen:

 • In Schothorst is men wat kritischer over het onderhoud en ervaart men meer fysieke overlast dan in Amersfoort in het algemeen
 • Ook zijn er zorgen over de voorzieningen (winkels, groen, speelplekken) die verouderen. (Inmiddels worden de speelplekken alweer verbeterd.)
 • De sociale samenhang schijnt te verbeteren in Schothorst, met name in Schothorst-Noord, waar het aantal vrijwilligers toeneemt.
 • In verschillende wijken in Amersfoort-Noord, waaronder Schothorst-Noord, noemen inwoners parkeeroverlast en het gebrek aan parkeerruimte het belangrijkste buurtprobleem.
 • Schothorst-Zuid klaagt meer over rommel op straat. Ook is men er kritischer over het onderhoud.
 • Het veiligheidsgevoel is in Schothorst-Zuid juist duidelijk verbeterd.

Hier volgen de top-vijf problemen die moeten aangepakt worden volgens bewoners van respectievelijk Schothorst-Zuid en Schothorst-Noord. Tussen haakjes wordt de positie van 2017 aangegeven.

Schothorst-Zuid:

 1. Rommel op straat (4)
 2. Te hard rijden (2)
 3. Woninginbraak (3)
 4. Hondenpoep (5)
 5. Onoverzichtelijke verkeerssituatie (1)

Schothorst-Noord:

 1. Parkeeroverlast / gebrek aan parkeerruimte (1)
 2. Rommel op straat (4)
 3. Woninginbraak (2)
 4. Te hard rijden (3)
 5. Hondenpoep (-)

 

17/05/2020 / by / in
‘Uniek sporten’ voor mensen met een beperking in coronatijd

In deze tijd waarin iedereen nog steeds veel in en rondom z’n huis is, schiet het bewegen er soms wel bij in. Er zijn beweegfilmpjes voor verschillende doelgroepen, maar niet alle workouts zijn even geschikt wanneer je een beperking hebt.

Uniek Sporten heeft veel verschillende filmpjes verzameld op hun website, geschikt voor mensen met diverse beperkingen.

Daarnaast had de Dirk Kuyt Foundation al een heel mooi programma op Youtube staan, dat nu natuurlijk goed van pas komt! De TOPFIT lessen van de Dirk Kuyt Foundation zijn voor iedereen. Ze laten verschillende niveaus zien, waardoor iedereen op z’n eigen niveau mee kan doen. Benieuwd naar de workouts? Kijk voor de workouts van de Dirk Kuyt Foundation op www.ikwordtopfit.nl.

Dit bericht is gepubliceerd in de meinieuwsbrief van de Buurtsportcoaches.
Lees de hele nieuwsbrief hier.

15/05/2020 / by / in
De Rozenbuurttuin verbindt op Koningsdag

In een artikel (mei 2020) over de realisatie en het onderhoud van de Rozenbuurttuin schreef ik laatst al dat er niet alleen een mooie buurttuin ontstaat, maar meer dan dat. En zeker in deze tijd waarin COVID-19 maatregelen ons in en in de buurt van ons huis houden, merken we ineens dat er meer contacten in de buurt ontstaan.  

Eigenlijk kende ik mijn buurtgenoten niet zo goed hoor. In de bijna 4 jaar dat ik in nu Amersfoort woon, had ik mijn directe buren al wel wat beter leren kennen gelukkig, maar de Rozenbuurttuin heeft daar toch wel iets extra’s in gedaan. Want ook al kunnen we momenteel geen flinke kluszaterdagen organiseren, toch merk je dat de buurt een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelt voor de Rozenbuurttuin, die verbindt. En iedereen draagt daar op zijn eigen manier en binnen zijn of haar mogelijkheden aan bij in de tuin. Of door elkaar te helpen met bijvoorbeeld een boodschap of een praatje.

Op Koningsdag merkten we dat dit jaar extra goed. Natuurlijk was het jammer dat er geen Oranje Vrijmarkt en Koningsdagfeest was in de stad. Maar bij ons in de straat kan dat ook wel kleinschalig en Corona-proof, hebben we gemerkt. We hadden een Oranje BINGO in de middag waarbij iedereen alleen mocht meedoen vanuit zijn eigen voortuin. We rekenden op 10 tot 15 deelnemers, want wie wil nou BINGO spelen op Koningsdag?! Maar het werden 37 personen die meededen in de straat!

En doordat het enthousiasme om de hoeveelheid aanmeldingen steeg, werden voortuinen versierd met ballonnen en slingers, werd er toch veel gevlagd, zongen we om 10.00 uur vanuit diverse voortuinen gezamenlijk het Wilhelmus en sloten we na de Oranje BINGO de dag af met een toast op de koning en op de gezondheid van iedereen!

Het was eigenlijk een enorm gezellige Koningsdag 2020 op deze manier. Dit was vast nooit gebeurd als we niet al zoveel contact hadden gehad door het opzetten van de Rozenbuurttuin én wanneer het in de stad gewoon groot Koningsdag feest was geweest!

Annemarie Koelewijn-den Heijer, 13 mei 2020

14/05/2020 / by / in
De Rozenbuurttuin is mooi geworden

Bent u al eens wezen kijken in de Rozenbuurttuin? Het wordt er zo leuk en zo mooi. De aannemer die de gemeente had ingehuurd heeft hard gewerkt en daarna de buurtgenoten ook! En er ontstaat meer dan alleen mooie dingen in de tuin zelf. Lees hieronder maar eens verder.

De Rozenbuurttuin bevindt zich aan de Roos van Dekemastraat, op de hoek met Klein Klaasjestraat. In februari 2020 arriveerde de aannemer bij de Rozenbuurttuin in spe. De aannemer heeft de kale vlakte omgetoverd met onder andere een grote ronde zandbak en een oude betonnen buis waardoor kinderen kunnen kruipen. Ook hebben zij stapstenen stammetjes ingegraven en de unieke palenomheining neergezet. Dit was een moment waar we als buurt echt naar uitkeken; het was ook een signaal voor ons om te starten met klussen.

De tweede zaterdag in maart zijn we als buurtgenoten begonnen. We konden we nog net op de oude manier met elkaar klussen uitvoeren. Dat werd met heel veel plezier gedaan en het resultaat was er ook naar, want op die dag hebben we onder andere:

 • een hut van wilgentakken gemaakt,
 • drie grote moestuin- & plantenbakken neergezet, en
 • vlechtwerk door de palen van de omheining gedaan

Op de kluszaterdagen van april en mei moesten we beslist anders te werk gaan door de COVID-19 maatregelen. Eerst dachten we dat we eigenlijk helemaal niet konden doorgaan met werken in de buurttuin. Maar met wat creativiteit en een strakke logistieke planning zagen we toch mogelijkheden om na elkaar (in tijd) en uit elkaar (in afstand) te werken. De rozenstruiken, perkplanten en borderplanten konden gelukkig allemaal in de grond worden gezet. En de Rozenbuurttuin wordt nu langzaamaan steeds groener en fleuriger.

Twee pronkstukken die we echt niet onvermeld willen laten zijn de waterpomp en de bank bij de zandbak. De eerste werd eind april gebouwd en in gebruik genomen. De tweede hebben we op zaterdag 9 mei zelf gebouwd door hergebruik van de stoeptegels uit de oude speeltuin.

We merken dat de tuin heel veel gebruikt wordt, door buurtgenoten, ouders met hele jonge kinderen en ook door diverse oudere kinderen. Het is fijn om te merken dat veel gebruikers hun best doen en meehelpen om de tuin schoon te houden en heel.

Bovendien is het echt geweldig dat we de kans kregen van de Gemeente Amersfoort om dit initiatief uit te voeren. Ook zijn we zeer dankbaar voor de subsidie die wij ontvingen van Indebuurt033 om de tuin in te richten en te omheinen én voor de hulp van groen-ingenieur Daniël Roos (Tuinpraktijk De Groene Loods), die ons daarbij ook enorm creatief helpt. Het resultaat is namelijk niet alleen een prachtige buurttuin, maar ook heel veel nieuwe contacten in de buurt! Hier lees je hoe de Rozenbuurttuin voor meer verbinding heeft gezorgd op Koningsdag.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande verhaal, stuur ons die dan gerust toe in een email via mailadres rozenbuurttuin@gmail.com

Annemarie Koelewijn-den Heijer, 13 mei 2020

13/05/2020 / by / in ,
Hartverwarmende verhalen over mooie ontwikkelingen in coronatijd

De coronacrisis stelt ons voor ongekende uitdagingen. Het maakt ons werk vaak lastig. Tegelijk zien we dat het aanzet tot mooie initiatieven, creatieve oplossingen en bezinning op hoe het ook anders kan. Om deze bewegingen kracht bij te zetten, haalt de gemeente mooie verhalen op en deelt deze wekelijks via de sociale media van de gemeente. De eerste verhalen zijn ook in de rubriek ‘Samen tijdens corona’ in De Stad Amersfoort verschenen.

Zie hier de eerste vier verhalen die verschenen zijn.

De situatie waarin we nu zitten verbindt
Speelgoed krijgt tweede leven in groepshuizen
Het klinkt misschien onaardig, maar ik vind deze situatie heerlijk
Zonder corona had ik geen taalmaatje gehad

Delen van deze verhalen is fijn. Zo zetten we de mensen wie het gaat gezamenlijk in het zonnetje en inspireren we anderen.

Kom jij ook goede voorbeelden tegen van wat deze situatie ook oplevert aan mooie initiatieven, oplossingen of manieren van werken waar we van kunnen leren, voor nu en hierna? Die misschien juist weer een andere kant belichten? Stuur je tip naar sociaaldomein@amersfoort.nl.

En gaat het over een initiatief in Schothorst, stuur het dan ook naar redactie@inschothorst.nl. Of plaats zelf een artikel op de website (wel met je e-mailadres, uiteraard).

12/05/2020 / by / in
Heb je een hulp- of een zorgvraag?

Er zijn veel instanties in de stad die inwoners met hulpvragen of (geld)zorgen kunnen helpen. Zeker nu veel mensen het moeilijk hebben tijdens deze coronacrisis.

Maar voor inwoners is niet altijd duidelijk waar zij met hun vraag terecht kunnen. Om hen op weg te helpen en te laten weten dat zij juist ook nu hun vragen kunnen stellen is de gemeente vorige week een campagne gestart. Met duidelijke posters, advertenties en berichten op sociale media laten ze inwoners weten dat zij contact op kunnen nemen met de gemeente. Op www.amersfoort.nl staat een overzicht van het hulpaanbod van verschillende organisaties. Naast de contactmogelijkheden van deze organisaties, kunnen inwoners ook bellen met de gemeente op 14033. Je wordt dan doorverwezen naar de juiste instantie.

De gemeente heeft nauw contact met vele organisaties in de stad als Indebuurt033, Stichting Wijkteams Amersfoort, Stadsring 51, Voedselbank en andere welzijnsorganisaties. Zij laten ook de gemeente weten wat zij zien aan hulpvragen, waar behoefte aan is en waar het mogelijk lastig loopt. Zelf spannen zij zich ook in om zo goed en laagdrempelig mogelijk bereikbaar te zijn. De campagne is een extra aanvulling op het werk dat reeds gedaan wordt.

 

12/05/2020 / by / in
Wegens succes herhaald: Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin

In vervolg op de succesvolle online workshops van april start een nieuwe reeks van drie van de online workshop ‘Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin’ en wel op 26 mei om 16.00 uur.

De online workshop bestaat uit drie sessies van elk ca. 45 minuten. De data zijn 26 mei,  28 mei en 2 juni om 16.00 uur.

Tijdens deze workshop leer je o.a.:

 • omgaan met regenwater (gebruiken en infiltreren)
 • welke plant waar?
 • waterdoorlatende verhardingen
 • en meer!

Jouw tuin kan eraan bijdragen om hittestress, wateroverlast en droogte tegen te gaan door deze zo groen mogelijk te maken: steen eruit, plant erin.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@amersfoortrainproof.nl. Vóór de workshop krijg je een link toegestuurd naar de online sessie, zodat je deze achter je eigen laptop kunt volgen.

Er is plek voor zes tuinen. Mocht de workshop al vol zitten, zetten we je op de wachtlijst voor de volgende.

Meer informatie ontvang je na aanmelding.

04/05/2020 / by / in
Vandaag wordt Ineke Opstal-Sweers coördinator van het Inloophuis

Foto: Facebook Inloophuis Schothorst

Vandaag wordt Ineke Opstal-Sweers officieel de nieuwe coördinator van het Inloophuis. Zij neemt het stokje over van Trudy Paus, die 23 jaar hét gezicht is geweest van het Inloophuis. Het is dus een weemoedig moment, omdat we Trudy zullen missen, te meer omdat we haar op dit moment niet feestelijk kunnen uitzwaaien. Dat komt later nog!

Maar we kijken ook vol vertrouwen vooruit, naar wat de toekomst met Ineke zal brengen.

Je kunt Ineke bereiken op  coordinator@inloophuisschothorst.nl

Ze is persoonlijk bereikbaar op de volgende data:

oneven weken op maandag, dinsdag en donderdag
even weken op maandag, woensdag, vrijdag.(ovb v wijzigingen)
Lancelotpad 18, Schothorst

tel. 06-441 648 24

 

01/05/2020 / by / in
Muzikale Traktatie voor Bewoners Flat Paladijnenweg

Email

De Studenten van de Academie van de Stad hebben ervoor gezorgd dat er live muziek werd gespeeld in de binnentuin van de flat aan de Paladijnenweg op 24 april j.l. De Matt Blue Band speelde geweldig! Zanger Matt Blue en gitarist Lucas Henry zetten de flat in het zonnetje!

Er kwamen liedjes voorbij van The Monkeys, Marco Borsato en andere Nederlandstalige muziek. Na afloop ontvingen zij een flesje wijn, mede ook, omdat het half uurtje optreden uitliep tot ruim een uur. Bewoners zaten op het binnenterrein op gepaste afstand of luisterden in tuinen en op balkons naar de muziek. Menig ‘Yoehoe’ en ‘Yeah’, klonken er vanachter de bosjeshaag van de binnentuin. Ook een drankje ontbrak niet en voor stoelen werd gezorgd.

Voor wie meer wil weten over de Matt Blue Band is er deze link: https://mattbluemusic.com/.

De Studenten van de Academie van de Stad verblijven maximaal anderhalf jaar in de flat en bewoners hopen dan ook dat zij langer mogen gaan blijven, omdat zij minder kunnen doen dan zij gepland hadden vanwege de crisis.

De Studenten namen bijvoorbeeld het initiatief om afvalprikkers neer te zetten in de tuin waar de Woonkamer is ingericht, zodat bewoners een verantwoorde frisse neus kunnen halen en tegelijkertijd het afval rond de flat opruimen. De Studenten ruimen vervolgens de vuilniszakken verantwoord op.

Bewoners van de flat kregen ook een zakje met bloembolletjes voor balkon en tuin, om zo de boel op te fleuren. En ook hangen er inmiddels oranje vlaggetjes voor Koningsdag a.s. De bewoners kunnen maandag een lekkere Oranje tompouce ophalen bij de Studenten.

Kortom: sinds de komst van de Studenten, is er letterlijk meer ‘muziek’ gekomen in de flat!

Eleonora Aalten

200425 Matt Blue Band voor artikel flat Paladijnenweg practice foto artikel Paladijnenweg

25/04/2020 / by / in
Help jezelf door de vragenlijst van de Buurtsportcoaches in te vullen

Wist je dat er in de omgeving van de wijk Schothorst wel drie ‘beweegrondjes’ zijn? Ik ook niet. Toch probeert de gemeente Amersfoort er alles aan te doen om mensen gezond te houden en dus ook meer te bewegen. Vandaar die buurtsportcoaches, en vandaar die beweegrondjes.

In opdracht van de gemeente maakt Buurtsportcoach Amersfoort nu een inventarisatie van het gebruik van de beweegrondjes. Daarnaast willen zij meer weten over de behoefte naar nieuwe sport- en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte.

Sport en bewegen in Amersfoort

Deze inventarisatie is een onderdeel van ‘bouwsteen 4: openbare ruimte’ uit de sportnota 2019-2024 van de gemeente Amersfoort. De sportnota is een beleidsnota voor de komende jaren. De ambitie is dat sport en bewegen aantrekkelijk, toegankelijk en bereikbaar is voor alle inwoners van de stad.

Daarom willen de buurtsportcoaches nu bewoners vragen om hun opinie over beweegrondjes, en om hun ideeën over andere beweegmogelijkheden. Ook als je niets van beweegrondjes afweet, is dat belangrijke informatie voor de buurtsportcoaches! Momenteel zijn er in de buurt van Schothorst beweegrondjes in de wijk Zielhorst, De Hoef en rond de Meridiaan. Het is de bedoeling dat er op termijn ook een komt in Schothorst zelf.

Planning voor de toekomst

Daarnaast hebben de buurtsportcoaches een aantal ideeën wat ze nog meer zouden kunnen doen om bewoners van de wijk meer te laten bewegen en willen ze weten welke van deze ideeën aan zouden slaan en welke niet. Er gaan in de komende jaren minimaal vier tot acht nieuwe sport- en beweegplekken komen in de stad, en het zou fijn zijn als die niet alleen maar ruimte innemen maar ook nuttig zijn voor bewoners van alle leeftijden!

Doe mee!

Dus het is in ons aller belang dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst van de buurtsportcoaches invullen. Doe je mee? Je kunt de vragenlijst hier vinden.

 

24/04/2020 / by / in
Beleef het voorjaar in de meivakantie

ABC SCHOTHORST PRESENTEERT: BELEEF HET VOORJAAR!

Ben jij het binnenzitten ook zo zat?

Kom mee naar buiten met bioloog Quinten. We houden afstand en gaan een ochtend lekker het park in. Speel, beleef, ontdek en leer in de natuur. Maak mee hoe alles weer tot leven komt in het voorjaar. We doen spelletjes met de zintuigen, gaan op zoek naar vogels, ontdekken dierensporen en leren verschillen tussen bomen herkennen.

Donderdag 30 april. 10.00-12.00 uur 4-6 jaar.

Donderdag 7 mei. 10.00-12.00 uur 7-9 jaar.

Meld je snel aan op www.abc-amersfoort.nl.

 

24/04/2020 / by / in
Handige tips en initiatieven die ouderen door de coronacrisis helpen

Ouderen worden in Nederland het zwaarst getroffen door het coronavirus. Vanwege de huidige maatregelen krijgen ouderen nauwelijks of geen bezoek en komen zij amper nog buiten. We willen namelijk niet dat ouderen worden besmet met het virus. Maar dit heeft wel een enorme impact. Door het bezoek aan opa en oma te beperken dreigt ook vereenzaming.

Gelukkig kunnen we onze ouderen op verschillende manieren een hart onder de riem steken. Hieronder vind je een aantal handige tips en initiatieven om ouderen te helpen in deze onzekere tijden.

1. Coronahulp platforms

Er zijn inmiddels flink wat platforms waar alle hulpvraag en aanbod wordt verzameld. Ouderen kunnen hier aangeven waar ze behoefte aan hebben en anderen kunnen aangeven dat ze willen helpen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, beeldbellen, de hond uitlaten, het vuilnis buiten zetten of andere dringende zaken. Hieronder een overzicht met populaire platforms waar hulpbehoevenden en hulpverleners zich kunnen aanmelden.

2. Een praatje maken via de ANBO lijn

De ANBO heeft een speciale telefoonlijn waar ouderen naartoe kunnen bellen. Bijvoorbeeld om hun zorgen te delen, vragen te stellen of gewoon om een praatje te maken. De lijn is 7 dagen per week te bereiken van 09:00 tot 21:00. Het telefoonnummer is 0348 – 46 66 66. De lijn is beschikbaar voor leden en niet-leden. Soortgelijke initiatieven zijn De Luisterlijn en Up In Nederland.

3. Ouderen in beweging

Een van de grotere problemen waar senioren op dit moment tegenaan lopen is het tekort aan beweging. Sommige mensen durven de deur niet uit, anderen weten simpelweg niet hoe ze kunnen bewegen. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om op een laagdrempelige manier toch in beweging te komen.

 • Omroep MAX zendt dagelijks het TV-programma Nederland in beweging uit. Om heel Nederland thuis in beweging te krijgen werpt Olga Commandeur zich op als nationale personal trainer van thuiszittend Nederland. Ook online vind je wekelijks trainingsschema’s die zeer geschikt zijn voor ouderen.
 • Voor de vitale en actieve senioren die normaal naar een sportschool gaan, kan het handig zijn een sportapp te downloaden. Daarin staan fitness-instructies en oefeningen die eenvoudig thuis gedaan kunnen worden. Populair zijn Seven Minute Workout en Sworkit.
 • In dit eerdere bericht op deze website, van de buurtsportcoaches, vind je ook adviezen over bewegen voor ouderen.
 • Wandelen is misschien wel de meest simpele en snelle manier om te bewegen. Een ommetje maken is goed voor lijf en geest. Houd je wel aan de richtlijnen van het RIVM: houd afstand en wandel bij voorkeur alleen.

4. Een gezonde maaltijd bezorgen

Door het coronavirus durven veel ouderen niet meer naar de (drukke) supermarkt. Boodschappen doen zit er dan vaak ook niet meer in. Het kan dan een behoorlijke uitdaging zijn om dagelijks aan een gezonde maaltijd te komen. Terwijl het juist nu belangrijk is dat ouderen voldoende vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen binnenkrijgen voor een goede weerstand. De website www.seniorenmaaltijd.nl vergelijkt alle populaire aanbieders van (warme) maaltijden aan huis voor ouderen.

5. Online communiceren met familie

Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om online te communiceren. Zowel chatten als videobellen. Via een smartphone, tablet / iPad of middels de laptop kan eenvoudig een videogesprek worden gestart. Zo blijft iedereen op te hoogte van elkaars leven en kunnen hoogtepunten zoals een jubileum of verjaardagen toch gevierd worden.

 • WhatsApp: de meest populaire app van dit moment. Veel senioren gebruiken deze service om berichten naar familie te sturen. Je kunt ook videobellen, ook met meerdere mensen tegelijk als die samen in een WhatsAppgroep zitten.
 • Facetime: voor iedereen die een iPhone, iPad of Macbook heeft, bestaat er de mogelijkheid te (video) bellen via Facetime.
 • Skype & Zoom: deze diensten zijn over het algemeen iets ingewikkelder voor ouderen in vergelijking met Whatsapp. Toch kan het handig zijn wanneer men een videogesprek wil voeren met meerdere mensen tegelijkertijd.
 • Social Media: via bijvoorbeeld Facebook of Instagram kan iedereen eenvoudig op de hoogte blijven van het leven van familieleden. Bekijk foto’s en video van kinderen en kleinkinderen en leg contacten via de chat.
 • Op Seniorweb is er een handige stap-voor-stap uitleg van deze onlinediensten, speciaal voor ouderen

Overige leuke initiatieven en tips

In het lijstje hieronder hebben we nog enkele initiatieven verzameld die zeker de moeite waard zijn om te bekijken:

 • nl: op een eenvoudige manier een lokale kerkdienst (live) luisteren.
 • Van Maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 14:00 uur kunnen ouderen gratis meespelen met de Nationale Thuisbingo.
 • Met de App “Omapost” kun je eenvoudig een kaartje sturen naar je opa, oma of een andere oudere.
 • Via nl kan je een mooie poster aanvragen waarmee je kunt laten weten dat je anderen wilt helpen of juist wel wat hulp kunt gebruiken
 • Verschillende supermarkten hebben een speciaal “ouderenuurtje” waar de winkel uitsluitend geopend is voor ouderen. (Albert Heijn opent de winkels op maandag t/m vrijdag tussen 7 en 8 voor ouderen van 70+. Helaas doen Jumbo en Lidl dat niet.)

Informatie verzameld door  www.seniorenmaaltijd.nl .

23/04/2020 / by / in
Loop je €70 niet mis!

De gemeente Amersfoort biedt dit jaar woningeigenaren concrete hulp bij maatregelen om thuis energie te besparen. Dat  scheelt (dubbel) in de portemonnee én draagt bij aan een beter klimaat. Een steuntje in de rug voor een eerste of volgende energiestap. Deze stimuleringsregeling, genaamd RRE, is per 1 april gepubliceerd. Uiteraard volgt de gemeente de richtlijnen van het RIVM en zijn persoonlijke gesprekken voorlopig vervangen door online advies op maat.

Het stimuleren gebeurt nu op twee manieren. U kunt als woningeigenaar zich voor één van de manieren aanmelden:

 1. Persoonlijk energieadvies (op afstand) met gratis energiebox. Met deze aanpak krijg je een persoonlijk adviesgesprek op afstand én een ‘energiebox’ met daarin energiebesparende producten, zoals een ledlamp, radiatorfolie, tochtstrips, stekkerblok en een douchecoach. Eerdere acties in Nederland tonen aan dat een besparing van ongeveer € 150 tot € 250 per jaar op je energielasten mogelijk is. Je kunt ook een losse energiebox aanvragen.
 2. Subsidie van zeventig euro op bon/ factuur van uitgevoerde energiemaatregel in de eigen woning. Als je dit jaar een energiemaatregel uitvoert, zelf of door een aannemer, dan ontvang je achteraf een bijdrage van maximaal 70 euro op de bon of factuur. Het gaat om gerealiseerde maatregelen in de periode van 1 januari tot 31 december 2020 in je eigen woning.

Meer weten en aanmelden?

Ga naar www.amersfoortduurzaam.nl/RRE.

 

16/04/2020 / by / in
Onze buurwijk De Hoef West krijgt een nieuwe naam en logo

De wijk Hoef West gaat veranderen. Het gebied waar nu vooral kantoren en onderwijsinstellingen zitten, wordt straks een nieuwe wijk met plek voor wonen, werken en leren. Bij de gemeente heeft men gedacht: bij een nieuwe wijk hoort een nieuwe profilering met een nieuwe naam en een eigen visuele stijl. Wij mogen vertellen wat wij ervan vinden.

Projectontwikkelaars, eigenaren van panden in de Hoef West en toekomstige bewoners en gebruikers van het gebied hebben behoefte aan een (sfeer)beeld bij de toekomstige wijk. Beeld dat zij kunnen gebruiken op hun websites, in nieuwsbrieven, in folders en dergelijke. Ga naar www.amersfoort.nl/dehoef en bekijk de nieuwe naam en twee uit- werkingen van logo’s en een visuele stijl. Past het bij de nieuwe wijk? Laat het weten via de enquête.

Stedelijke allure, beweging en alles dichtbij

Vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen hebben nagedacht over een nieuwe positionering van de Hoef West. Daar kwamen drie belangrijke kenmerken uit: stedelijke allure, beweging en korte lijnen: alles dichtbij. Met 2.500 nieuwe woningen, 5.000 arbeidsplaatsen en ruimte voor onderwijs krijgt het gebied een fraaie, stedelijke uitstraling. Het wordt een levendige wijk met verschillende appartementen voor jongeren, ouderen, starters en gezinnen, met ruimte voor voorzieningen voor inwoners en ondernemers. Het centrum ligt op zeven minuten fietsen, het NS-station ligt pal naast de deur en je zit zo op de snelweg.

Wij mogen meebeslissen

Een nieuwe visuele stijl moet de kenmerken van de wijk uitbeelden. Wij mogen  laten weten of wij vinden dat dit gelukt is. Onze mening wordt in de uiteindelijke beslissing meegenomen. Heb je interesse, vul de enquête dan vóór 21 april in via www.amersfoort.nl/dehoef.

Gewijzigd uit: Stadsberichten, 15 april 2020

 

16/04/2020 / by / in
Afvalstoffenheffing stijgt in 2021 (Stadsberichten)

De 26 gemeenten in de provincie Utrecht hebben een gezamenlijke regeling voor de afvalverwijdering. Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voert deze regeling namens de gemeenten uit. De huidige contracten lopen af. De gemeente Amersfoort sluit per 2021 nieuwe contracten af voor de verwerking van groente-fruit-en-tuinafval (GFT) en restafval. De AVU laat weten dat de tarieven voor de afvalverwijdering en de verwerkingstarieven voor GFT en restafval vanaf 2021 toenemen. Amersfoort moet daarom meer gaan betalen voor de afvalverwerking. Dit betekent dat de jaarlijkse afvalstoffenheffing met minimaal 52 euro per jaar per huishouden toeneemt.

De tarieven voor verwerking van restafval en GFT in de provincie Utrecht waren de afgelopen jaren zeer laag. Huishoudens betaalden hierdoor een lage afvalstoffenheffing. Omdat er nu bij de verwerkingsinstallatie veel meer aanbod is van restafval (o.a. uit het buitenland) en GFT, zijn de tarieven in de nieuw af te sluiten contracten hoger. Bovendien is de concurrentie op de GFT-markt in Nederland zeer gering; er zijn weinig verwerkingsinstallaties. Ook hierdoor nemen de kosten toe. De kosten van de GFT-verwerking en de restafvalverbranding stijgen per 1 januari 2021 in totaal met 2.403.600 euro.

Papier en PMD

Voor de verwerking van GFT-afval moet worden betaald. De verwerking van papier en PMD (plastic, metaal, drinkpakken) levert juist geld op, omdat deze grondstoffen gerecycled kunnen worden. De inkomsten uit recycling van papier en PMD worden echter steeds minder.

Omgekeerd inzamelen

De stijging van de verwerkingskosten van restafval en GFT in combinatie met de dalende inkomsten uit papier en PMD, zorgen ervoor dat de totale afvalstoffenheffing volgend jaar met minimaal 52 euro per jaar per huishouden toeneemt.

Het afval in Amersfoort wordt omgekeerd ingezameld. Recyclebaar afval wordt aan huis opgehaald en inwoners kunnen huishoudelijk restafval in ondergrondse containers kwijt. De gemeente begon hiermee in 2017 in een aantal wijken. In de loop 2021 zal dit in de hele stad uitgerold zijn.

Hoe meer afval gescheiden wordt, hoe minder restafval afgevoerd hoeft te worden. Door afvalscheiding verder te stimuleren, kan verdere stijging van de afvalstoffenheffing worden voorkomen.

Uit: Stadsberichten

16/04/2020 / by / in
75 jaar bevrijding: Blaas mee op 4 mei vanuit huis

De stuurgroep Amersfoort 75 jaar vrijheid, roept iedereen met muzikaal talent in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen op het Taptoe signaal te spelen op 4 mei. Op deze dag van de dodenherdenking kunnen we zo samen herdenken. Verspreid over heel Nederland zou dan vanuit ramen, tuinen en torens de traditionele oproep kunnen klinken voorafgaand aan twee minuten stilte.

Dit initiatief uit Etten-Leur zien wij graag terug in Amersfoort. Waarom? Nederland leeft noodgedwongen afgezonderd van elkaar. De dodenherdenking is juist zo’n moment in het jaar dat we samen stilstaan bij de bevrijding van ons land en de offers die daarvoor gebracht zijn.

Dit jaar kunnen de lokale plechtigheden niet door gaan. Het risico bestaat dat het moment van stilte ongemerkt voorbijgaat. Om die stilte te markeren roepen we koperblazers op om om 19.58 uur het signaal Taptoe te laten horen. Daarna is Nederland 2 minuten stil. Vervolgens kan men het Wilhelmus spelen. Deelnemers worden gevraagd te spelen op een veilige locatie waarbij ze zich aan de geldende maatregelen rondom corona houden.

Uit: Stadsberichten

Raadpleeg de Stadsberichten van 15 april 2020 ook voor de andere (gewijzigde) activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding en Koningsdag.

16/04/2020 / by / in
Ben je al geabonneerd op de wijknieuwsbrief?

De wijknieuwsbrief is een nieuw initiatief voor de wijken Zielhorst, Schothorst en De Hoef en staat boordevol nieuws. Het is gratis en je kunt je altijd weer de-abonneren als het niets voor je blijkt te zijn.

Lees hier de recentste nieuwsbrief. Onderaan kun je je opgeven. Ik vind de titel wel leuk bedacht: ‘Houd afstand, moed en vol’. Hopelijk doen we allemaal alle drie.

 

15/04/2020 / by / in
Eerste Hulp voor je tuin!

Het voorjaar is begonnen, de vogels worden momenteel niet overstemd door het verkeer en nu heb ik eindelijk tijd om in de tuin te werken… maar waar begin ik? 

Is dit een herkenbare gedachte? De tuincoaches van Steenbreek Amersfoort staan je graag bij voor Eerste Hulp in de tuin.

Heb je bijvoorbeeld vragen als:

 • M’n planten groeien niet goed, wat moet ik doen?
 • Dat ene plantje vind ik zo mooi, kan dat in mijn tuin?
 • Als ik er tegels uit haal, wat moet ik dan verder doen?
 • Wat kan ik doen zodat mijn tuin droge zomers beter doorkomt?

In de weken van 8 tot en met 30 april kun je je vraag mailen aan info@amersfoortrainproof.nl en je telefoonnummer achterlaten. De tuincoach belt jou terug op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur.

wo 8 apr 2020 – do 30 apr 2020   |   14:00 – 16:00 uur   |   Online

Misschien heb je ook interesse in de online workshop ‘Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin‘.

15/04/2020 / by / in
In beweging tegen corona voor jong en oud

Advies van de Buurtsportcoaches:

De maatregelen tegen de verspreiding van corona hebben voor iedereen grote gevolgen. Voor velen van ons betekent dat: thuis zitten, proberen er het beste van te maken én vooral gezond blijven. Vaak gaat thuiszitten gepaard met onvoldoende beweging, terwijl dat juist nu heel waardevol is. Niet alleen voel je je daardoor fitter, het draagt ook positief bij aan je weerstand. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei het al: “door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wil.”

Wij, buurtsportcoaches in Amersfoort, drukken iedereen op het hart: blijf wel bewegen, kom van de stoel af! Als je geen verschijnselen hebt is er meer dan genoeg te doen om alsnog in beweging te blijven, zoals binnen bewegen of in de achtertuin. Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden.

Wij helpen iedereen graag op weg met leuke beweegideeën voor thuis. Houd je aan de richtlijnen van het RIVM, ook als je gaat bewegen! Met de onderstaande tips kan iedereen vervolgens aan de slag:

Check eerst hier alle sport- en beweegadviezen in tijden van corona.

Kinderen

Voor kinderen is het heel belangrijk om vooral te blijven spelen! Buiten spelen voor kinderen zonder klachten kan op voorwaarde dat er altijd minimaal 1,5m afstand wordt gehouden. Bijvoorbeeld geen tikkertje, maar wel verstoppertje en geen partijtje, maar wel overspelen.

 • Wij maken filmpjes om kinderen te stimuleren om in beweging te blijven. Wekelijks plaatsen we meerdere filmpjes voor verschillende leeftijdsgroepen. Zie het Youtube kanaal van SRO.
 • Sportivate deelt op binnenspelen.com verschillende vormen van spelletjes, die je gemakkelijk thuis kunt doen.

 Volwassenen en senioren

Heb je geen klachten? Beweeg dan dagelijks. Bij voorkeur thuis, maar met de juiste maatregelen ook in beperkte mate buiten.

 • Wij hebben een aantal filmpjes op ons Youtube kanaal voor volwassenen en senioren. Er is bijvoorbeeld een speciale instructievideo met allerlei oefeningen om thuis fit te blijven. Doe je ook mee? Bekijk hier het filmpje.
 • Of kijk eens hier voor de FietsFit oefeningen die je binnen kunt doen!
 • In de flyer Hup in de benen vind je 7 suggesties om fit en vitaal te blijven. Verwerkt in dagelijkse bezigheden en die dus geen extra tijd kosten. Hup, in de benen Bekijk hier de folder van Veiligheid.nl/.
 • Ook zijn er vele oefeningen op of rondom de stoel mogelijk. Ga naar het Youtube kanaal Sociaal Vitaal-Thuis en doe mee!
 • Liever toch buiten bewegen? Ook fietsen en wandelen kan zonder problemen (1,5m afstand!). Amersfoort heeft ontelbaar veel prachtige wandelroutes en beweegrondjes. Daarnaast zijn er tal van mooie fietsroutes in de omgeving, ook bij jou in de buurt!
 • Wandel alvast mee met buurtsportcoach in het volgende filmpje.

En onthoud goed: is het te druk op de plek waar jij bent, ga dan weer naar huis!

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of ideeën over sporten of bewegen thuis? Neem dan contact op met de buurtsportcoach van Schothorst en Zielhorst:

Sonny Brons, tel 06-34941674; e-mail sbrons@sro.nl

14/04/2020 / by / in
Informatiewinkel Liendert online open

De Informatiewinkel in Liendert van Indebuurt033 is online nog wel open. Dus…

 • Heb je een vraag bijvoorbeeld over opvoeden, mantelzorg, geldzaken, uitstel belastingaangifte of scheiden?
 • Heb je in deze tijd hulp nodig?
 • Of wil je graag anderen helpen?

Je kunt

14/04/2020 / by / in
Bewoners flat Paladijnenweg sturen kaartjes naar De Koperhorst

Op initiatief van de Studenten van de Academie van de Stad, die vanaf september vorig jaar gingen wonen in de flat aan de Paladijnenweg, zijn er kaartjes verspreid die de bewoners kunnen schrijven voor bewoners van De Koperhorst, die het nu zonder bezoek en bijna zonder activiteiten moeten stellen.

De initiatieven van de Studenten zijn hartverwarmend! Zo hingen zij eerder lichtjes aan de galerij om lichtpuntjes te vormen in deze ‘donkere dagen’.

Hoeveel kaartjes deze actie zal opleveren is nog niet duidelijk, maar elk kaartje is er een! Wie in Schothorst ook een kaartje wil schrijven naar de bewoners van De Koperhorst kan dit doen naar onderstaand adres:

Stichting de Koperhorst
Paladijnenweg 275
3813KA Amersfoort

Hartelijk bedankt!

Eleonora Aalten

14/04/2020 / by / in
Hulp voor ouders in de coronatijd

Uit de ‘Stadsberichten‘ van 1 april van de gemeente Amersfoort:

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn scholen en kinderdagopvang vooralsnog tot en met maandag 6 april gesloten [nu is dat natuurlijk 28 april 2020, red.]. Dat betekent dat ouders hun kinderen thuis moeten opvangen. Dat is voor sommige mensen extra lastig. Voor hen is er hulp.

Voor kinderen van ouders die werken in een cruciale beroepsgroep, is er wel opvang in de school, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Ouders met vragen hierover kunnen contact opnemen met de eigen kinderopvang of school. Werkt u in een cruciale beroepsgroep, maakt u normaal geen gebruik van kinderopvang en is dit nu wel noodzakelijk? Dan kunt u ook kosteloos gebruik maken van noodopvang. Voor meer informatie kunt u e-mailen naar de gemeente via sociaaldomein@amersfoort.nl.

Als de spanning thuis oploopt

De maatregelen hebben grote invloed op ieder- een. Het is dan ook niet gek als het thuis even iets minder lekker loopt. Op verschillende plaat- sen kunt u informatie vinden over wat u kunt doen als de spanning in huis oploopt.

 • Nederlands Jeugdinstituut: op www.nji.nl/coronavirus staan tips hoe u kunt omgaan met de nieuwe situatie en wat u kunt doen als de spanning in huis oploopt.
 • InDeBuurt033: op indebuurt033.nl (ga naar ‘Tips voor als je thuis zit’) staan tips voor het geven van thuisonderwijs en activiteiten voor kinderen. U kunt altijd contact opnemen met medewerkers van InDeBuurt033 als u met iemand wilt praten wanneer het thuis niet zo lekker loopt.
 • Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie: op kenniscentrum-kjp.nl (ga naar ‘Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?’) vindt u een handreiking hoe u met erg jonge, angstige of autistische kinderen kunt praten over het coronavirus.
 • Aandachtsteam Spanning Voor jeugd, ouders en professionals die te maken hebben met spanning en stress thuis in het gezin is er dit team. Het team denkt mee en adviseert. Contact opnemen kan van maandag t/m donderdag via 033 204 86 77 of spanningthuis@indebuurt033.nl.

Komt u er met deze tips niet uit en heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met het Wijkteam in uw wijk.

Maakt u zich zorgen?

Je zorgen maken om een kind of ouder is niet fijn. U kunt hen helpen door uw zorgen te delen. Ook als u twijfelt of uw zorg terecht is. U kunt dan contact opnemen met het Wijkteam via 033 469 48 69 of wijkteam@wijkteam-amersfoort.nl.

Denkt u dat er sprake is van huiselijk geweld? Kijk dan naar de signalen waar u op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. Dat kan bij Veilig Thuis via 0800-2000 of veiligthuis@samen-veilig.nl. Is er acuut gevaar? Bel dan 112.

06/04/2020 / by / in
Meedoen bij de Dodenherdenking op 4 mei

Op 4 mei kunnen we vanaf 19.15 de Dodenherdenking hier in Amersfoort meebeleven over Internet.

Bezoek op 4 mei vanaf de start om ca. 19.15 uur de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl/75jaarvrijheid. Klik daar dan op de link “Amersfoort dodenherdenking” (pas dan actief).

Je ziet dan de stille tocht die locoburgemeester Patrick Kiel van Leusden en burgemeester Bolsius zullen lopen. Zij nemen de gebruikelijke route van Kamp Amersfoort naar Rusthof. De tocht en de speech van burgemeester Bolsius worden afgewisseld met beelden uit Amersfoort en Leusden. Ze staan stil bij ‘De Stenen Man’, het gedenkteken voor ‘Gevallen Veteranen Amersfoort en Leusden’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende Soldaat’ om uiteindelijk een krans te leggen bij de Nederlandse vlag. Een trompettist van Juliana zal het taptoesignaal spelen en dan houdt heel Nederland twee minuten stilte. Het Taptoesignaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking.

Speel mee!

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept koperblazers in Amersfoort en regio op het Taptoesignaal mee te spelen vanuit huis om 19.58 uur, en na de twee minuten stilte het Wilhelmus. Meer informatie over het Taptoesignaal en de partituur kun je vinden op https://scholenindekunst.nl/agenda/blaas-mee-op-4-mei-signaal-taptoe/. En hier kun je lezen (en luisteren) over het verband met  de ‘Last Post’ en het verschil ertussen.

Hang de vlag halfstok

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het Comité 4 en 5 mei Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

 

01/04/2020 / by / in
Nieuwe coördinator voor Inloophuis Schothorst

Sinds bekend werd dat Trudy Paus ons gaat verlaten, heeft het bestuur van de Stichting Inloophuizen Amersfoort (verantwoordelijk als werkgever), in overleg met het lokale bestuur van Inloophuis Schothorst de procedure gestart om een nieuwe coördinator aan te trekken.

Er werd een selectieteam uit lokaal bestuur, vrijwilligers van IHS en ondersteuning vanuit de SIA samengesteld. Het team is voortvarend aan het werk gegaan en kan nu melden dat per 20 april 2020 als coördinator is aangesteld mevrouw Ineke Opstal-Sweers voor 18 uur per week.

In verband met de coronacrisis en daaruit voortvloeiende beperkingen is er nog niets te zeggen over haar inwerkperiode. Zo spoedig mogelijk zullen kennismakingen georganiseerd worden. Hou de website van het Inloophuis in de gaten!

Trudy is jarenlang hét gezicht geweest van Inloophuis Schothorst. We kunnen heel dankbaar zijn voor alles wat zij voor de bezoekers aan het Inloophuis én voor de hele wijk heeft betekend.

28/03/2020 / by / in
Van de Wijkraad

Een bericht vanuit Wijkraad Schothorst, met daarin een aantal initiatieven om met elkaar deze rare tijden zo goed mogelijk door te komen.

 • Het restaurant van De Koperhorst is gesloten, maar de keuken bereidt wel diepvriesmaaltijden die thuisbezorgd kunnen worden. Bel de receptie van De Koperhorst om te bestellen of voor meer informatie: 033 472 6214.
 • De WijkMobiel vervoert geen passagiers, maar een paar vrijwillige chauffeurs zijn bereid om uw boodschappen voor u te halen en aan uw voordeur af te leveren. Bel hiervoor naar  0640 831 647. U geeft dan uw naam en uw telefoonnummer door, én het adres waar het boodschappenlijstje en het geld voor de boodschappen moeten worden opgehaald. Deze service kost EUR 4,00 of twee knippen van uw vijfrittenkaart.
 • We kunnen ons voorstellen dat je af en toe behoefte hebt aan een praatje. Daarvoor kan je bellen met Burenhulp Ziel- en Schothorst telefoon: 0640 181 255. Ook buurtgenote Linda Morelisse heeft haar luisterend oor aangeboden. Je kunt haar op dinsdag en donderdag overdag bellen op 0648 324 212 of 033 785 4622.
 • Er wordt ook hulp aangeboden via Nextdoor: https://nextdoor.nl/help_map/?is=nav_bar
 • Op de site van Indebuurt033 staat een bestand Initiatieven in de buurt, met alle initiatieven die wijk- en buurtbewoners hebben gestart. Daar vindt u ook de mooie buurtactie van bewoners uit de ABC-straten. Heeft u zelf een initiatief gestart? Meld dat dan aan via collectieveactiviteiten@indebuurt033.nl. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld. De nieuwste versie kunt u hier downloaden.
 • Er is een leuke nieuwsbrief van Kidsproof Amersfoort, met tips (www.kidsproof.nl/Amersfoort).

De Informatiewinkels van Indebuurt033 zijn telefonisch of via e-mail bereikbaar,  maandag t/m donderdag van 9 tot 13 uur.

Het WBT Zielhorst en de Wijkraad Schothorst houden de ontwikkelingen bij via de wijkwebsites www.wijkzielhorst.nl en www.inschothorst.nl.

Ook de digitale nieuwsbrief SZH (2x per maand) houdt je op de hoogte. Abonneer je via https://bit.ly/39hlUq3.

Ten slotte: in de Stad Amersfoort van 15 april willen we aandacht besteden aan leuke initiatieven van buurtbewoners om elkaar te helpen zo prettig mogelijk door de crisis te komen. Uw input is welkom!

Wij wensen u het allerbeste in deze rare tijd.

De Wijkraad

28/03/2020 / by / in
Actuele informatie over het Coronavirus in Amersfoort

De gemeente Amersfoort geeft op zijn website op een aantal pagina’s belangrijke informatie:

https://www.amersfoort.nl/zorg-en-ondersteuning/to/coronavirus.htm

https://www.amersfoort.nl/nieuws/informatie-over-het-coronavirus-in-amersfoort-0953-uur-.htm

De Stadsberichten van de gemeente Amersfoort (katern in De Stad Amersfoort) bevat ook informatie.

De Stad Amersfoort zelf heeft ook veel informatie: www.destadamersfoort.nl. Ook in het AD staat informatie die betrekking heeft op Amersfoort.

Het online informatieplatform IndeBuurt (geen familie van IndeBuurt033) houdt een overzicht van alle ontwikkelingen bij: https://indebuurt.nl/amersfoort/nieuws/coronavirus-in-amersfoort-alle-ontwikkelingen-op-een-rij~90738/

Indebuurt033 zelf houdt de initiatieven bij die gestart zijn om de medemens te helpen gedurende de Coronacrisis.

Algemene informatie over coronavirus

Naast de informatie hierboven van de gemeente Amersfoort kun je ook kijken op de website van de Rijksoverheid. Als de links op de hoofdpagina niet de gewenste informatie verschaffen, zou je kunnen zoeken op “corona”.

U kunt ook  terecht bij het publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur).

 

25/03/2020 / by / in
Gemeenteraad stemt in met 1.300 woningen in De Hoef West

De Hoef West is het gedeelte van De Hoef dat grenst aan Station Schothorst – vlak bij de wijk Schothorst dus. Deels worden gebouwen gesloopt voor nieuwbouw, deels worden bestaande kantoorgebouwen omgevormd tot appartementengebouwen. Een hele transformatie dus!

Regelmatig wordt er een “Hoef Café” gehouden om geïnteresseerden op de hoogte te houden. Die van maart en mei 2020 zijn afgelast; de eerstvolgende, zoals het er nu naar uitziet, is die van 2 juli 2020.

Zie voor meer informatie de website van de gemeente.

25/03/2020 / by / in
Ook Behoud Park Schothorst houdt even rust.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus schort ook actiegroep Behoud Park Schothorst zijn activiteiten tijdelijk op.

Het burgerinitiatief is al wel ingediend en met positieve aanbeveling beoordeeld om in een raadsvergadering besproken te worden. Wanneer en hoe dit zal gaan is op dit moment nog niet duidelijk.

Een massale flyeractie of een grote opkomst in de raadszaal behoort op dit moment in ieder geval niet tot de mogelijkheden – temeer omdat de Rondes in de gemeenteraad voorlopig zijn uitgesteld.

Wel wordt er gekeken of leden van de actiegroep op passende wijze met de fracties en raadsleden in gesprek kunnen gaan. Echter, de meeste activiteiten van de gemeente zijn ook tot nader order uitgesteld. Het is dus even afwachten hoe de situatie zich zal ontwikkelen.

PS: Zou je op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de actiegroep en de voortgang van de ontwikkelingen, dan kun je je inschrijven voor hun nieuwsbrief: https://behoudparkschothorst.nl/ en dan onderaan de pagina.

23/03/2020 / by / in
Behoefte aan contact? of hulp bij het boodschappen doen?

Coronahulp: Telefonisch contact & hulp bij boodschappen

Door de Corona virus zijn we in een uitzonderlijke situatie geraakt.

Sommigen van ons zijn daardoor aan huis gekluisterd.

Misschien vindt u het fijn als iemand telefonisch contact met u opneemt om een praatje te maken.

Daarnaast kunnen wij u ondersteunen bij het doen van boodschappen.

 

U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de Burenhulp (Ziel- en Schothorst op 0640181255 of via de mail: burenhulpzielenschothorst@gmail.com

19/03/2020 / by / in
Burenhulp doet goed werk hier in Schothorst

Sinds vorig jaar biedt Burenhulp Zielhorst ook zijn diensten aan in Schothorst en heet derhalve nu ook ‘Burenhulp Ziel- en Schothorst’. Hieronder twee verhalen van het goede werk dat Schothorstenaren doen voor anderen.

,,Schatkamer voor hulpvragers’’

Uit Schothorst kwam er een hulpvraag binnen van de familie Smits: hun elektrische relaxstoel weigerde dienst. Hulpaanbieder Benjamin was er vlug. Hij had verstand van zaken en zonder veel moeite werd het probleem opgelost.

De Smits waren verrast door de snelheid waarmee Burenhulp reageerde. De vrouw des huizes noemde de hulp een ‘privilege’ en vindt Burenhulp ‘een schatkamer voor hulpvragers’.

Benjamin zelf vindt zijn hulpvaardigheid heel gewoon. ,,Mijn insteek is dat iedereen in de buurt een bepaalde kennis of kwaliteiten heeft. Bij een klein probleem hoeft er geen dure professionele hulp komen.’’ Hij voegt er aan toe dat als hij zelf op leeftijd zou zijn, hij hulp ook nodig kan hebben. ,,Ik doe het graag, we zijn er ook voor elkaar.’’

Mevrouw Smits: ,,We zijn blij dat we Burenhulp nu kennen. We kwamen op het spoor door een flyer bij een gezondheidscentrum hier dichtbij.’’ Ze voegt er lachend aan toe dat ze inmiddels alweer een vraagje hebben voor Burenhulp, deze keer over de cv-ketel.

Benjamin zelf is een paar dagen later ook weer opnieuw in Schothorst, ditmaal omdat een ouder echtpaar zonder stroom zit. Er was kortsluiting ontstaan door een verbogen lampfitting, met doorgeslagen stoppen als gevolg. De reparatie gebeurde vrijwel direct, ook al was het op dat moment zaterdagavond.

Ellen en Rici

Ellen is bijna drie jaar geleden de Burenhulp ‘in gerold’. Ze hoorde ervan en het sprak haar aan. Misschien heeft dit ook met haar verpleegkundige achtergrond te maken.

Ellen woont iets voorbij het bruggetje in wijk Schothorst. Ze zegt: ,,Ik geniet ervan om hulpaanbieder te zijn en iets bij te dragen. Ik ben daarnaast onlangs gevraagd, met een ander uit Schothorst, om het Kernteam van Burenhulp Ziel- en Schothorst te versterken. Dit doe ik nu op proef.’’

Over Burenhulp heeft ze een duidelijke mening. ,,Het is een goed georganiseerde instelling. Je krijgt een vakkundig intakegesprek, nieuwe medewerkers ontvangen duidelijke uitleg, de organisatie heeft een goed reglement, er is een prachtige folder. En als je met een hulpvraag aan het werk gaat, volgen ze je.’’

Duidelijk is dat Ellen zelf ook van gedegen houdt. Bijvoorbeeld wanneer ze hulp geeft, zoals aan iemand die ze begeleidt naar en in het ziekenhuis, de supermarkt of waar het maar nodig is.  Bovendien springt ze in wanneer een mantelzorger een keer assistentie nodig heeft.

Een van Ellens ‘vaste klanten’ is Rici, een vrouw met een opgewekt humeur, ondanks haar chronische ziekte. ,,Ik word geweldig door Burenhulp geholpen’’, vertelt Rici. ,,Ellen al een hele poos. Ik herken me wel in Ellen. Vroeger deed ik ook van alles voor wie dat nodig had.’’ En met haar humor: ,,Alles wat je geeft, krijg je terug!’’

Dit is wat Rici  aan de Burenhulp schreef:

LIEVE MENSEN,

Ik kom op dit idee, door een lange tijd van eigen ervaring, in eenzaamheid en toenemende afhankelijkheid. Wat mij is overkomen kunnen wij ook voor anderen doen.
Bijvoorbeeld dat er ineens een warm hapje aan de deur hangt. Dat is zo hartverwarmend . Hier zou je heeeel veel mensen een groot plezier mee doen.
Of een lief kaartje aan de voordeur met een roos, of een klein boeketje.
Of een boodschapje tot aan de voordeur, met ook weer een kaartje.
Men vergeet dan even dit nare virus, en kan even heeeel blij zijn .

En dan is er nog de DE TELEFOON, DE APPJES,  maar vooral het VIDEOBELLEN, zodat er echt contact kan zijn. Ik weet zeker dat ik o.a. voor heeeel veel OPA’S EN  OMA’S  spreek, die hun kinderen en kleinkinderen lange tijd niet kunnen zien.

Dit is een lang lijst van voorbeelden geworden, maar het is belangrijk om er voor elkaar te zijn in deze moeilijke tijd.

Uit de voorjaarsnieuwsbrief van Burenhulp
0640181255 of burenhulpzielenschothorst@gmail.com

 

 

18/03/2020 / by / in
De Koperhorst gaat op slot

Sinds 17 maart is De Koperhorst geheel op slot voor bezoekers. Alleen bewoners, medewerkers en vaste vrijwilligers hebben toegang tot het gebouw.

 • Voor wijkbewoners is De Koperhorst voorlopig gesloten.
 • Het restaurant is dus ook gesloten voor bezoekers van buitenaf. De Koperhorst kan voor wijkbewoners wel diepvriesmaaltijden bezorgen. Bel de receptie (033 – 472 62 14) om dit te regelen.
 • Kerkdiensten en de afspraken bij de kapper en pedicure komen te vervallen.
 • Activiteiten waar mensen van buiten komen zijn afgelast.
 • Ben je gewend om iemand te bezoeken in De Koperhorst? Een telefoontje is ook gezellig! Of een kaartje!

Iedereen die bij De Koperhorst binnenkomt moet de handen ontsmetten met handalcohol.

Verder moeten de adviezen van het RIVM moeten opgevolgd, zoals geen handen schudden. Zo hoopt men de gezondheid van de bewoners te waarborgen en verspreiding van het virus tegen te gaan.

Deze maatregel blijft in ieder geval van kracht tot 6 april. Afhankelijk van de richtlijnen van het RIVM en het kabinet en de situatie in huis wordt besloten of ze nog langer van kracht moeten blijven.

18/03/2020 / by / in
Schothorst-Zuid aardgasvrij passeert weer een mijlpaal

Het College van Burgemeester en Wethouders werkt aan een plan voor een wijkwarmtenet in Schothorst-Zuid. De uiteindelijke oplossing is aardwarmte,* een duurzame bron, maar het gaat nog vijf tot zeven jaar duren totdat deze beschikbaar is in Schothorst-Zuid. Daarom is er tijdelijk een warmtebron van biomassa nodig. Dit is een goede opstap naar een warmtenet met aardwarmte omdat de aansluitingen dan al klaar zijn.

Verder is er, om het voor inwoners betaalbaar te houden om van het gas af te gaan, waarschijnlijk een gemeentelijke bijdrage nodig. Ook wil het college en subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties).

Het College wilde bij raadsleden toetsen of de gekozen richting op draagvlak kan rekenen; zie het document waarin het verzoekt om een peiling.

De meeste woordvoerders van de fracties in de Raad waren positief over de punten genoemd in het document van het College waarin ze om de mening van de Raad vroegen; ze waren doorgaans ook positief over het proces dat met inwoners doorlopen is (de vele bewonersbijeenkomsten, de meedenkgroep, de tien voorbeeldwoningen). Maar het CDA vroeg om een pas op de plaats omdat dan de tussenstap met biomassa onnodig zou zijn. En Lijst Molenkamp pleitte voor keuzevrijheid van inwoners. Meerdere fracties vroegen de wethouder om met aanbieders afspraken te maken over het gebruik van gecertificeerde biomassa en uitstoot. En om zo snel mogelijk over te schakelen op (aanbieders van) duurzame warmtebronnen.

De wethouder zei dat er met Warmtebedrijf Amersfoort afspraken gemaakt worden over herkomst van de biomassa en uitstoot. Het gaat om snoeihout (geen stammen) dat verder geen functie meer heeft. Er zullen dus geen pellets uit Canada of Amerika komen. Andere aandachtspunten die de woordvoerders noemden waren onder andere: de aantrekkelijkheid van het aanbod staat of valt met rijkssubsidie, betaalbaarheid voor inwoners in deze wijk en andere wijken, en keuzevrijheid voor huurders.

Uitkomst? Volgens de Raad is het vraagstuk nu voldoende besproken; de wethouder kan met de uitkomsten van deze discussie in de gemeenteraad verder.

De wethouder heeft toegezegd om inzicht te geven in de berekeningen met betrekking tot de CO2-reductie. En ze zet in op de afspraak met het Warmtebedrijf om duurzamere aanbieders van warmte toe te laten op het warmtenet.

* Welk soort aardwarmte is Warmtebedrijf Amersfoort van plan om op in te zetten? Dit is de uitleg op hun website:

Aardwarmte is warmte die gewonnen wordt uit de bodem van de aarde. Dit kan op enkele tientallen meters diepte zijn, dat heet bodemwarmte. Ga je dieper, tussen de vijfhonderd meter en 3 kilometer, dan heet het aardwarmte (ook geothermie genoemd). Ga je nog dieper boren dan heet het ultradiepe aardwarmte. Voor het warmtenet van Amersfoort gebruiken we aardwarmte van 2,5 tot 3 KM diep. Dit is warm genoeg voor het net, een veilige techniek en biedt een constante bron aan warmte.

Hier vind je een filmpje van TNO met een uitleg over geothermie.

15/03/2020 / by / in
Maatregelen bij het Coronavirus

Ook in Schothorst en nabijgelegen buurten worden de effecten van het coronavirus voelbaar.

 • De WijkMobiel rijdt voorlopig niet
 • De Koperhorst gaat gedeeltelijk ‘op slot’

 • Het Wijkcentrum ’t Middelpunt is voorlopig gesloten

Beide organisaties willen rekening houden met de gezondheid van hun vrijwilligers én die van hun gebruikers en volgen dus de richtlijnen van de overheid.

Andere ontmoetingspunten zijn waarschijnlijk ook dicht!
Mocht je afspraken hebben in een van de andere ontmoetingspunten van Schothorst, Zielhorst of De Hoef, dan is het raadzaam om voor je erheen gaat even telefonisch contact op te nemen met de organisator om na te gaan of de bijeenkomst wel doorgaat.

14/03/2020 / by / in
Beleef Schothorst! komt eraan

Een lichtpuntje in deze donkere dagen is het vooruitzicht van de markt ‘Beleef Schothorst’, eerder dit jaar dan andere jaren: op zaterdag 11 juli 2020. Dit is het laatste weekend vóór de schoolvakanties; zo valt het festijn samen met de braderie van winkeliersvereniging Winkelcentrum Schothorst.

Reserveer alvast deze datum!

En wil je zelf met je initiatief of organisatie meedoen aan de markt? Stuur een mailtje naar Elly Groot, een van de mede-organisatoren: ellygrootorganizer@gmail.com. Doe dit vóór 15 april zodat ze weten hoeveel kramen ze moeten reserveren. Telefonisch is de commissie te bereiken op 06-4533 9703.

14/03/2020 / by / in
Artikel indienen? Graag! Laat wel een juist e-mailadres achter

Het gebeurt helaas vaker dan niet dat iemand een artikel indient om op InSchothorst.nl geplaatst te worden maar een foutief e-mailadres achterlaat. Dan wordt het item niet geplaatst.

Wanneer een artikel wordt gecontroleerd voor plaatsing, dan vindt er altijd eerst overleg plaats met de schrijver, en dat is onmogelijk als het e-mailadres niet juist is. Zorg dus altijd dat het e-mailadres dat je achterlaat juist is. Dit e-mailadres wordt niet gepubliceerd op de site en je hoeft ook niet met je naam op de website.

De redactie wil namelijk geen stukken plaatsen van onbekende personen. Als we geen mogelijkheid hebben om in contact te komen met de schrijver, dan is het stuk feitelijk anoniem en gaan wij het niet plaatsen.

11/03/2020 / by / in
Bouwen in Park Schothorst komt ter sprake in ‘Het Tweegesprek’

In het nieuws van de gemeenteraad in de Stadsberichten van 11 maart stond een tweegesprek tussen de raadsleden Maarten Flikkema (VVD) en Menno Fousert (Amersfoort2014) over woningbouw. Daarin kwamen ook Park Schothorst en de wijk Schothorst ter sprake. Hier het betreffende deel van het gesprek:

Maarten: “We willen niet koste wat kost bouwen. Daar zit een idee achter. Deels willen we kijken naar woningen binnen de stad, maar we moeten uiteindelijk ook kijken naar waar we de stad kunnen uitbreiden. Er zijn niet heel veel locaties meer in Amersfoort. Als we op die locaties niet bouwen, dan zal je zien dat de tekorten oplopen en woningen nog duurder en onbetaalbaar worden voor de komende generaties.”

Menno: “Wat ons betreft is bouwen in stadsparken not done. Daar moeten we afblijven. In het verleden besloot de raad, waaronder de VVD, om het terrein van het oude ziekenhuis Elisabeth om te toveren tot een park en er niet te gaan bouwen. Nu willen jullie dat er wel gebouwd wordt in Park Schothorst, terwijl je daar het park juist goed kan versterken door er niet te bouwen. Ik vind dat soort keuzes vreemd: waarom het een wel doen en het andere niet?”

Maarten: “Je kiest voor een verdeling van groen door de stad, je kan niet een hoekje bij een park sparen en in ruil daarvoor een park aan de andere kant van de stad opofferen.”

Menno: “We zullen moeten gaan verdichten. Daar zijn we het over eens. Dan moet je ook de hoogte in. Park Schothorst is belangrijk voor groen, lucht en recreatie in de stad. Als je nu al hapjes gaat nemen uit een park, dan ga je spijt krijgen.”

Maarten: “Dat deel dat eventueel bebouwd gaat worden is geen onderdeel van het park. Het was al bebouwd. Het is vreemd om te zeggen dat je een deel van het park wegneemt want dat is dat gedeelte niet.”

Menno: “Er zijn honderd betere plekken te verzinnen dan in park Schothorst. Zoals Bovenduist. Dat is een gebied waar de laatste grote uitbreiding van Amersfoort kan plaatsvinden. Jullie zijn er in de coalitie volgens mij nog niet helemaal over uit.”

Maarten: “Het coalitieakkoord zegt dat we dat tijdens deze raadsperiode verder gaan onderzoeken. Ik denk dat we stappen moeten gaan zetten in die richting. Dit onderwerp ligt bij een aantal coalitiepartners gevoelig. We hebben een meerderheid nodig. Ik ben heel blij dat jullie voor zijn. De VVD is dat ook. Maar we moeten het wel zorgvuldig doen. We moeten nu eerst de discussie voeren over de uitstraling die de wijk moet krijgen, welk type woningen daar moet komen. Zodat meer partijen zich daarin kunnen herkennen.”

Menno: “Aan de andere kant moet je ook kijken voor wie je gaat bouwen. Je hoort steeds meer schrijnende verhalen van mensen die echt niet aan een woning kunnen komen, zelfs niet met een goed inkomen. We zijn heel blij met de maatregelen die genomen zijn, ook in het Deltaplan Wonen. Ik merk wel eens aan jullie van: we hebben liever die maatregelen niet.”

Maarten: “Wij zijn nooit voorstander geweest van al te strenge eisen. Nu is al 55% in een project toebedeeld aan sociale huurwoningen en aan middenhuur. Dat betekent dat een ontwikkelaar nog maar 45% heeft om zijn eigen visie op los te laten.”

Menno: “Ben je het met me eens dat dit op dit moment wel moet?”

Maarten: “Nee, ik denk dat we als raad kaders moeten stellen maar dat die kaders niet zo star zijn. Je moet per wijk gaan bekijken wat voor type woningbouw nodig is. Als je van tevoren al zegt: er moet minimaal 35% sociale huurbouw, minimaal 20% middenhuur komen, dan kader je al zoveel in. Dan blijft er nog maar 45% over om echt kaders bij te stellen. In een wijk als Vathorst maar ook in Schothorst is bijvoorbeeld behoefte aan kleinere woningen voor de oudere generaties.”

Menno: “Maar die tekorten die er nu zijn, met name binnen de sociale huur en middenhuur, die wachtlijsten, dat is niet meer gezond voor mensen.”

Uit: Stadsberichten, woensdag 11 maart 2020, pagina 3

 

11/03/2020 / by / in
Maak je buurt schoon op 21 maart

Op zaterdag 21 maart is de 18e editie van de landelijke opschoondag. In de voorafgaande week organiseren veel scholen opruimacties. Help je mee om Amersfoort een stukje schoner te maken? Trommel kinderen, mensen van de sportvereniging of buurtgenoten op en ga samen aan de slag.

Bestel Supporter van Schoon materialen

In de webshop van ‘Supporter van Schoon’ vind je alle materialen die je nodig hebt voor een schoonmaakactie. Tip: Meld je eerst aan als Supporter van Schoon, dan kun je sommige artikelen gratis bestellen: www.webshopschoon.nl.

Grijpers lenen

Organiseer je een actie met meer dan tien personen? Dan kan je van de gemeente Amersfoort grijpers lenen en voor de teamgeest kan er een vergoeding geregeld worden voor koffie, thee, iets lekkers of een broodje. Heb je vragen of een andere initiatief om zwerfafval op te ruimen? Mail voor meer informatie naar cnme@amersfoort.nl. of ga even langs bij Het Groene Huis (Schothorsterlaan 21).

Sluit aan bij een actie!

Heb je geen tijd om zelf een actie te organiseren? Geen nood. Kijk dan welke acties bij jou in de buurt georganiseerd worden en sluit je aan! www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt.

11/03/2020 / by / in
Koffiebus hoopt op beter weer

Op woensdag 26 februari was de Koffiebus voor de tweede keer gevestigd aan de Paladijnenweg bij het Farelcollege. De vorige keer werd het terras goed bekleed met verschillende mensen uit de buurt, helaas hadden we deze keer minder geluk met het weer.

Toch zijn er zeker tien mensen even in de Koffiebus komen kijken en was het weer gezellig in de bus. Er kon gezellig gekletst worden met elkaar, onder het genot van taart en een lekker kopje koffie of thee. Uiteindelijk bestond de aangekondigde bakwedstrijd uit slechts twee taarten maar die waren wel heel lekker. Mensen namen er zelfs een tweede bakje koffie bij.

De koffiebus wordt gesponsord door de studenten van de Academie van de Stad (zie foto) die daar in de buurt wonen.

29/02/2020 / by / in
Actiegroep Behoud Park Schothorst stelt een burgerinitiatief voor

Na het verwerpen van de motie voor een stadsboerderij op het Amforsterrein (Schothorsterlaan 88) in Park Schothorst op 28 januari 2020 is de actiegroep Behoud Park Schothorst op 19 februari weer bijeengekomen om verdere stappen te bespreken. Hielke Zanting van de actiegroep rapporteert:

De belangstelling was wederom groot met een volle zaal in het Groene Huis. Na een korte introductie was het goed om terug te blikken op de afgelopen periode, de ontwikkelingen door te spreken en onze huidige positie en voorstel voor een burgerinitiatief toe te lichten. Hierna was er tijd voor het stellen van vragen en discussie, waarbij ruimte was voor het uitwisselen van gedachten en uiten van een ieders mening.

Het burgerinitiatief stelt voor in een proces van ‘cocreatie’, op basis van gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid, en binnen onze uitgangspunten, met de gemeente in gesprek te gaan en te kijken wat er mogelijk is. Dit proces sorteert niet voor op een bepaalde vorm, maar creëert een open proces waarin de mogelijkheid om er gezamenlijk uit te komen centraal staat en burgers een serieuze gesprekspartner zijn.

De uitgangspunten van de actiegroep voor dit perceel zijn: 1) geen nieuwe wegen door het park 2) niet groter dan het bouwvolume en hoogte van de oorspronkelijke boerderij en 3) passend binnen het landschappelijk karakter van het park.

Na een kritische discussie, met goede bijdragen, kritische vragen en constructieve opmerkingen en adviezen, hebben we onder de aanwezigen de steun gepeild voor ons burgerinitiatief. De overgrote meerderheid van de aanwezigen sprak haar steun uit en gaf aan achter het burgerinitiatief te staan, dat is gericht op samenwerking met de gemeente (cocreatie), op basis van gelijkwaardigheid en gezamenlijkheid, binnen onze uitgangspunten.

Naast dit duidelijke signaal hebben ook velen die niet bij de bijeenkomst aanwezig konden zijn hun steun voor het burgerinitiatief via de mail kenbaar gemaakt.

Gesteund door dit breed gedragen standpunt zullen we op korte termijn het burgerinitiatief gaan indienen.

Mogelijk zal dit besproken worden door de raad in de Ronde van 31 maart, waarvoor we op grote schaal flyers willen verspreiden en hierbij graag een beroep op u doen. Wanneer de data definitief zijn zullen we dat laten weten.

28/02/2020 / by / in
PMD-bakken worden eens per vier weken geleegd

Deze maand zijn de oude grijze kliko’s in de wijk opgehaald en de nieuwe containers met oranje deksel voor PMD (Plastic, metaal en drankpakken) uitgedeeld. Dus een aanblik zoals op de foto hierboven zullen we niet meer tegenkomen.

De ROVA-pasjes voor de ondergrondse containers zijn ook per post bezorgd. Vanaf nu wordt het restafval niet meer opgehaald, maar moeten we dat naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container (op maximaal 150 meter afstand van je huis) brengen. Als het goed is heb je een brochure thuisbezorgd gekregen waarin precies staat welke soort afval in welke bak mag (of moet) worden gegooid.

PMD-bak

De PMD-bak wordt maar één keer in de vier weken geleegd. Enthousiaste recyclers zullen daar misschien niet genoeg aan hebben. De gemeente raadt aan dat je alles zo klein mogelijk maakt, drankpakken platdrukken en blikjes ook als dat lukt. Als je toch ruimte te kort komt, dan kun je ook de publieke PMD-bakken gebruiken die nog her en der te vinden zijn, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van winkelcentrum Schothorst.

Restafval

Je kunt je restafval alleen in de aan jouw huis toegewezen afvalcontainer storten. Als je dat onhandig vindt en het handiger vindt om een andere afvalcontainer te gebruiken, dan kun je de ROVA vragen om je kaartje om te zetten. Meestal kan dat. Maar dan moet je ook altijd die restafvalcontainer gebruiken. Je kan je restafval niet in een willekeurige restafvalcontainer gooien, de andere dan de aan jouw huis toegewezen container reageert niet op je kaartje.

Gooi afval niet in de verkeerde bak

Wie zijn afval in een verkeerde bak gooit, kán in de problemen komen. Bij ‘verkeerd’ afval gaan controleurs soms op zoek naar dingen waar jouw naam of je gegevens op staan. Je kunt dan een waarschuwing of boete op je deurmat verwachten.
Voor het ‘niet op de voorgeschreven manier aanbieden’ van afval staat namelijk een boete van maar liefst €90,00. Als de ondergrondse wijkcontainer vol zit, is het ook niet verstandig om je afvalzak ernaast te zetten. Op het ‘afval storten buiten daarvoor aangewezen stortplaats’ staat namelijk zelfs een boete van €370,00.

27/02/2020 / by / in
Herinrichting Rode Beukenlaan gestart

Als je recent in Park Schothorst bent geweest, dan kon je er niet omheen: men is gestart met de herinrichting van de Rode-Beukenlaan. De firma Vaarkamp voert de plannen uit die zijn bedacht door de werkgroep Vitaal Park Schothorst, waarin ook bewoners zitting hebben.

Er is een nieuwe sloot gegraven, verder van de oude beuken af, en het bruggetje en de sluis worden verlegd. Ook is de bodem onder het pad in de laan verbeterd om de oude beuken meer groeiruimte te geven, want de grond was keihard geworden. De bestaande sloot wordt gedempt en naar verwachting worden in maart de jonge boompjes (rode beuken) naast de oude beuken geplant.

Zo kunnen de oude beuken daar zo lang mogelijk blijven staan en zo oud mogelijk worden. De jonge beukjes gaan heel geleidelijk aan (tientallen jaren) een vernieuwde laan vormen.

Het pad wordt verbeterd met een nieuwe toplaag. Als alles goed verloopt, is de opknapbeurt halverwege maart 2020 klaar. De brug van de Rode Beukenlaan naar de dekzandrug (het grote veld achter het bos, waar o.a. het Dorpsfeest Hoogland gehouden wordt) wordt ook vernieuwd.

Foto en informatie: Beheer Park Schothorst

26/02/2020 / by / in
Goed idee? Kom ermee!

Heb je een goed idee en heb je geld nodig om het te verwezenlijken?

Heb je goede ideeën voor jouw wijk? Laat het dan weten, mogelijk is er geld voor. Bijvoorbeeld uit het Buurtbudget of via de subsidieregeling van Indebuurt033.

Buurtbudget

Elke wijk in Amersfoort heeft een eigen buurtbudget, voor goede ideeën om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Bijvoorbeeld een straatfeest, een moestuin, een voetbaltoernooi of de aanschaf van een AED.

In Schothorst vraag je buurtbudget aan bij www.buurtbudget-schothorst.nl. Kijk voor meer algemene informatie op www.amersfoort.nl/ buurtbudget.

Subsidieregeling Indebuurt033

Met de subsidieregeling Projecten#InDeBuurt kunnen goede ideeën gefinancierd worden die bijdragen aan de doelen uit de wijkplannen. Iedere wijk heeft een eigen wijkplan met doelen voor een sociale en leefbare wijk. Voorbeelden zijn het verminderen van druk op mantelzorg, het bieden van opvoedondersteuning, gelijke kansen voor kinderen en jongeren en het verminderen van eenzaamheid.

Het Wijkplan van Schothorst, Zielhorst en Park De Hoef kun je hier lezen. En hier zie je hoe je subsidie kunt aanvragen.

Dus: heb jij een goed idee? Kom ermee en vraag een bijdrage aan uit het buurtbudget of vraag subsidie bij Indebuurt033.

26/02/2020 / by / in
Koffiebus doet weer Schothorst aan

Vanwege succes komt de koffiebus 26 februari weer naar Schothorst met als thema deze keer ‘Heel Schothorst bakt!’. Van 14:30 tot 17:00 is iedereen uit Schothorst uitgenodigd om een (gratis) kopje koffie te komen drinken. 

De koffiebus is een unieke ontmoetingsplek die bewoners van Schothorst de kans geeft om elkaar te leren kennen. Voor het thema ‘Heel Schothorst bakt’ lijkt het ons leuk als u een taart(je) mee neemt. Om 16:00 hebben we hiervoor een proefmoment waar bepaald zal worden wie de beste bakker van Schothorst is! 

De koffiebus zal op de parkeerplaats bij het Farel College staan (Paladijnenweg 101). Tot woensdag 26 februari bij de koffiebus!

25/02/2020 / by / in
Concreet plan voor Schothorst-Zuid aardgasvrij

Schothorst-Zuid is de eerste wijk in Amersfoort die aardgasvrij gaat. In 2018 en 2019 zijn hiervoor al verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Sinds de laatste bijeenkomst in april 2019 is er veel gebeurd. Met name is er nu een concreet plan voor Schothorst-Zuid om helemaal aardgasvrij te worden.

Daarom belegt de gemeente, ook namens de woningcorporaties Portaal, de Alliantie en Omnia Wonen, een nieuwe informatiebijeenkomst op zaterdag 7 maart van 9.30 tot 16.30 uur op de school GSG Guido. Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor de bewoners van Schothorst-Zuid maar andere belangstellenden zijn ook welkom: er wordt ook algemene informatie verstrekt.

Tussen 9.30 en 16.30 wordt hetzelfde programma drie keer herhaald (zie hieronder). Je hoeft dus maar twee uur aanwezig te zijn om alles te horen. De informatiemarkt is de hele periode te bezoeken.

Het programma behelst een plenair deel gevolgd door een deelsessie:

Plenaire start

De gemeente laat een concreet plan voor de wijk laten zien en is benieuwd wat de bewoners daarvan vinden. Het Warmtebedrijf Amersfoort presenteert het plan voor het aanleggen van een warmtenet in de wijk. Welke aanpassingen betekent het aansluiten op dit warmtenet voor jouw woning? En wat gaat dat kosten? De gemeente licht toe wat deze nieuwe inzichten betekenen voor de aanpak in de wijk en wat er nodig is om hier een succes van te maken. De mening van de bewoners over de nieuwe inzichten en de aanpak wordt ook actief gevraagd. Verder zijn er klimaatplannen gemaakt voor tien woningen in de wijk die een goed beeld geven van de maatregelen en kosten om een woning te isoleren en met een warmtepomp te verwarmen.

Deelsessie

Als je woningeigenaar of eigenaar van ander vastgoed in de wijk bent, en meer wilt weten over een stappenplan voor het verduurzamen van uw woning of gebouw, dan ben je uitgenodigd op de deelsessie van het Duurzaam Bouwloket (het energieloket van Amersfoort). De deelsessie start om: 11.00, 13.00 en 15.00 uur (telkens aansluitend op de plenaire start).

Het plenaire deel en de deelsessie worden op deze dag drie keer aangeboden, om: 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur), 12.00 uur (inloop vanaf 11.30 uur) en 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur).

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt kan iedereen (verder) in gesprek met o.a. de gemeente Amersfoort, het Duurzaam Bouwloket, Warmtebedrijf Amersfoort, netbeheerder Stedin, Klimaatmissie Nederland en bewoners die verbonden zijn aan initiatieven in de wijk. Ook zijn er lokale leveranciers aanwezig van duurzame maatregelen zoals mechanische ventilatieboxen, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, allerlei vormen van isolatie, dubbel glas, inductiekoken, etc. Verder is er de mogelijkheid te speeddaten met experts op het gebied van financiering.

Praktische informatie

Locatie: GSG Guido, ingang Paladijnenweg 251.

Aanmelden

In verband met het aantal zitplaatsen tijdens het plenaire deel en de deelsessie, wil de gemeente graag dat je je aanmeldt op: https://www.aanmelder.nl/informatiemarkt. Op de informatiemarkt is iedereen de hele dag welkom, zonder aanmelding.

Meer informatie

Op www.amersfoort.nl/aardgasvrij staat na 7 maart een naslagwerk met de onderwerpen besproken op deze middag.

 

25/02/2020 / by / in
Nieuwe bedrijven in leegstaand pand in Winkelcentrum Schothorst

Email

In het pand Pieter Stastokerf 17 komen twee bedrijfjes: een Halal Turkse slager en een kledingreparatie. Voor bewoners boven de winkel is dit een geruststelling. En voor wie betaalbaar vlees wil halen is het een aanwinst. Ook de kledingreparatie kan op best wel wat klandizie rekenen hier in Schothorst.

The Phonery, die er twee jaar heeft gezeten, is inmiddels vertrokken. Naast hun reguliere werkzaamheden, namelijk telefoonaccessoires verkopen en computers, telefoons e.d. repareren, nam de Phonery postpakketten aan. Inmiddels doet de Read Shop dit weer.

200226 Phonery Basic InSchothorst kleur iuG4EHSE06

25/02/2020 / by / in
Nieuwjaarsontmoeting Schothorst: een verslag

Bewoners ontmoeten bewoners

Woensdag 22 januari 2020 werd in de gastvrije Koperhorst de nieuwjaarsbijeenkomst van de wijk Schothorst gehouden. Centraal stond die avond het ‘ontmoeten’. Bewoners en professionals konden kennis maken met allerlei initiatieven van wijkbewoners van Zielhorst en Schothorst – activiteiten die gericht zijn op het verbinden van mensen. De bijeenkomst was georganiseerd door de kerngroep van de Wijkraad Schothorst.

Een hartelijk welkom was er voor onze nieuwe gebiedsmanager, Olaf de Koning, en voor Sanja Willems, die tijdelijk onze buurtnetwerker Stephanie Niessen vervangt. Beiden kregen van Louise de Haart een exemplaar van de wijkgids Wegwijs in Schothorst en, vers van de pers, het nieuwe wijkplan van Schothorst, Zielhorst & De Hoef. Vervolgens vertelden wijkbewoners en enkele professionals over hun activiteiten in de wijk, tijdens twee rondes, die door Anne van Gameren en Herman Vijlbrief werden gepresenteerd. Tussen de twee rondes en na afloop daarvan was er alle gelegenheid voor gezelligheid en het leggen van contacten.

Wijkmaaltijden, groene activiteiten en twee koren De presentaties startten met de wijkmaaltijden van Kitchen Delicious, het Inloophuis en De Koperhorst. De Groene Raad bracht enthousiast de plannen voor het vergroenen van het winkelcentrum voor het voetlicht en meldde dat er twee interessante bomenwandelingen door de wijk zijn uitgezet, te downloaden via de wijkwebsite www.inschothorst.nl. Een ander inspirerend groenproject is de Rozenbuurttuin. Aan de Roos van Dekamastraat is een buurttuin aan het ontstaan, op initiatief van een groep buurtbewoners. Daarna lieten het Middelpuntkoor (Zielhorst) en het koor Zingen zonder zorgen (Schothorst) van zich horen.

Ontmoetingsplekken Het Leger des Heils, Het Inloophuis Schothorst, De Hoeksteen en De Koperhorst zijn de plekken waar wijkbewoners voor allerlei activiteiten terecht kunnen. Een groepje jongeren vertelde over hun eigen ontmoetingsruimte So What. Ook de wijkwebsite biedt als digitaal platform veel mogelijkheden tot ‘ontmoeten’, zeker als veel mensen hun verhalen insturen. Daartoe riep de redacteur van de website, Ineke van Oosten, de aanwezigen dan ook van harte op. Ook versterking van het redactieteam is welkom.

Twee bijzondere activiteiten zijn die van de Voortburgergroep, voor vrouwen die zich meer thuis willen voelen in de Nederlandse samenleving, en van Taal Lokaal, voor mensen met vragen op het gebied van taalvaardigheid.

Wijkmobiel, Burenhulp en straatambassadeurs De Wijkmobiel verzorgt het vervoer van deur tot deur door beide wijken. Zinvol werk, vertelde een van de 16 chauffeurs: de Wijkmobiel maakt voor veel bewoners de wijkactiviteiten bereikbaar en als chauffeur heb je leuke gesprekken. Bij de Burenhulp Ziel- en Schothorst kunnen bewoners terecht met hun hulpvragen én ze kunnen zich aanmelden als vrijwilliger, aldus een van de coördinatoren. Nog zo’n mooie uitdaging: straatambassadeur worden. Dit houdt in ‘oog en oor van je straat’ zijn, in te vullen op een manier die bij jou en bij je straat past.

Bewegen en gezond ouder worden Sonny Brons, de nieuwe buurtsportcoach, liet weten dat de SRO een heel activiteitenprogramma heeft voor jong en oud. Ron Kok van de Tafeltennisgroep ’t Middelpunt bood aan mensen die in Schothorst een tafeltennisclub willen opzetten met raad en daad bij te staan. Ten slotte sprak Marja van Rooijen van de GGD over het project Gezonde Wijk. Zij gaf de aanwezigen twee vragen mee: hoe worden we op een gezonde manier ouder? En: hoe mooi zou het zijn als Schothorst de eerste rookvrije Amersfoortse wijk wordt? Bewoners die willen meedenken kunnen zich bij haar melden.

Ten slotte

Kansen genoeg dus voor mensen die een activiteit zoeken, constateerde Christien Stomphorst, die het laatste woord had. Bewoners die een activiteit willen opstarten, kunnen daarvoor subsidie aanvragen bij Indebuurt033 of bij het BuurtBudget. De bijeenkomst werd besloten met een hapje, een drankje en veel geanimeerde gesprekken. Kortom: een geslaagde avond, met veel ‘verbinding’.

In deze bijlage vind je de contactinformatie voor alle bovengenoemde organisaties en activiteiten.

En hier een filmpje over de bijeenkomst van 22 januari 2020.

 

25/02/2020 / by / in
Faunapassage onder Hamseweg klaar

Je herinnert je misschien nog dat vorig jaar de Hamseweg net onder het uiteinde van Park Schothorst een tijdlang dicht was voor het aanleggen van een faunapassage.  Het is een kleine tunnel voor allerlei kleine dieren, zoals marterachtigen, egels en amfibieën. Wij rijden er meestal achteloos overheen, maar hij is er wel.

Er is een hekwerk gemaakt met begeleidende begroeiing van hagen en struiken om de dieren naar de doorgang te geleiden. Met de faunatunnel is de ecologische verbinding voltooid tussen het moerasje aan de Molenweg in Park Schothorst, via het land van boer Kok met de natuur langs de Eem.

De tunnel kon pas worden aangelegd nadat nutsbedrijven kabels en leidingen langs de Hamseweg hadden vervangen.

Foto en informatie: Beheer Park Schothorst

06/02/2020 / by / in
Een nieuw wijkplan voor Schothorst, Zielhorst en De Hoef voor 2020-2021
31/01/2020 / by / in
Een koffiebus voor iedereen bij de Springlevende wijk Paladijnenweg

Woensdag 5 februari 2020 komt de koffiebus van 15.00 tot 17.00 uur langs bij de Springlevende wijk Paladijnenweg. De koffiebus is een unieke ontmoetingsplek die bewoners van Schothorst de kans geeft om elkaar te leren kennen. Iedereen uit Schothorst is uitgenodigd om een (gratis) kopje koffie te komen doen. De koffiebus zal op de parkeerplaats bij het Farel College staan (Paladijnenweg 101). Tot woensdag 5 Februari bij de koffiebus!

Voor meer informatie en vragen kunt u mailen naar swpaladijnenweg@gmail.com.

24/01/2020 / by / in
Achter de Groene Raad

Terug naar de hoofdpagina

 

 

 

 

 

Achter de Groene Raad

Wie is de Groene Raad

De Groene Raad Schothorst is een initiatief van en voor bewoners uit Schothorst. Momenteel wordt de raad gevormd door 7 buurtbewoners, sommige wonen pas net in Schothorst, maar andere al tientallen jaren. Wat we allemaal gemeen hebben is dat wij groen in de wijk erg belangrijk vinden en iedereen hopen te inspireren om in hun eigen omgeving meer met groen te doen.

Naast nauwe banden met andere buurtbewoners en -organisaties, zoals de Wijkraad, onderhouden wij ook een goede relatie met de Gemeente Amersfoort. Zo blijven we geïnformeerd over de groene ontwikkelingen in de buurt.

 

Missie

De missie van de Groene Raad bestaat uit een aantal thema’s die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat Schothorsters (nog) meer waarde gaan hechten aan het groen in hun omgeving en er uiteindelijk toe moeten leiden dat Schothorst een nog groener gevarieerdere wijk wordt. Dit hopen we te bewerkstellen door:

 • Schothorsters inspireren om meer met het groen in hun eigen omgeving te doen. Zoals het vergroenen van de eigen tuin of gevel.
 • Promoten zelfbeheer van gemeentegroen evenals hulp en informatie hierover verstrekken
 • Informatie geven over het effect dat groen heeft op klimaat, wateroverlast, insecten en vogels, maar ook op de eigen leefomgeving
 • Meer inspraak bij de groen-beslissingen van de gemeente door samenwerking (o.a. met de Groenvisie en het wijkgroenplan, het gemeentegroen in Schothorst gaat vanaf circa 2023 op de schop)
 • Uitzetten van groene wandelroutes door de wijk
 • Na-/meedenken over verkoeling en vergroening van Winkelcentrum Schothorst

Ons motto is dan ook ‘Het kan altijd groener!’

 

Geschiedenis

Tijdens een wijkvergadering in het Groen Huis over de Groenvisie is er na overleg met de Gemeente Amersfoort en diverse betrokken wijkbewoners besloten om de eerste Groene Raad van Amersfoort op te richten. De Groene Raad Schothorst is daarmee op 4 april 2018 een feit. Om dit onder de aandacht te brengen is er op 6 april 2019 de Groen doet je goed! MARKT georganiseerd. Op deze markt waren diverse groene partijen vertegenwoordigd en heeft de Groene Raad zich aan de buurtbewoners gepresenteerd. Naast het uitzetten van de eerste groene wandeling zijn wij ook betrokken bij de Vergroeningsplannen van Winkelcentrum Schothorst van 2020.

 

Terug naar de hoofdpagina

18/01/2020 / by / in
Geslaagde bijeenkomst over bouwplannen Park Schothorst

Afgelopen zaterdag 30 november 2019 vond in het Groene Huis de inloopbijeenkomst over de bouwplannen van het Amfors terrein in Park Schothorst plaats, waarin de gemeenteraad van Amersfoort de meningen en voorstellen wilde horen van burgers van Amersfoort en met name omwonenden van het park. Er was een zeer grote opkomst, teken dat deze kwestie bij veel mensen leeft.  Al voor 10.30 uur stond het er bomvol en stond de rij tot ver buiten het Groene Huis. De raad heeft er een filmpje over gemaakt.

Tijdens de bijeenkomst was er volop ruimte voor constructieve gesprekken over de invulling van de kavel en de alternatieven die voorhanden zijn. Twee dagen eerder, op donderdag 28 november, had wethouder Janssen al gebeld met het bericht dat het college de randvoorwaarden van 60 woningen van tafel haalt vanwege ”gebrek aan draagvlak vanuit de omgeving”.

Hier het bericht hierover van de gemeente:
https://www.amersfoort.nl/nieuws/college-haalt-randvoorwaarde-van-60-woningen-voor-schothorsterlaan-88-van-tafel.htm

Zo stond het er in AD Amersfoort:
https://www.ad.nl/amersfoort/onderzoek-naar-bouw-van-60-woningen-in-park-schothorst-van-tafel~a34e108c/

En zo in De Stad Amersfoort:
https://destadamersfoort.nl/lokaal/politiek/actiegroep-strijdt-tegen-bouw-flats-park-schothorst-663253

Alternatieven voor het terrein van Amfors werden tijdens de inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de gemeenteraad. Uiteraard was het teruggeven van het terrein aan het park populair, maar interessant was om te zien dat met name de Stadsboerderij (eventueel in combinatie met zorgwoningen) ook op veel steun kon rekenen. Andere mogelijkheden waren een zorgboerderij of een woongroep voor senioren.

Hierover berrichtte AD Amersfoort:
https://www.ad.nl/amersfoort/hoge-opkomst-inloopochtend-park-schothorst-plan-voor-stadsboerderij-slaat-aan~a222584d/

Hielke Zantema overhandigt een pot hasselbramenjam aan wethouder Janssen

Alle raadsleden en wethouders kregen van de actiegroep Behoud Park Schothorst een potje hasselbramenjam overhandigd; een ludieke verwijzing naar Pluk van de Petteflat van Annie M.G. Schmidt, waarbij door middel van hasselbramenjam de Torteltuin behouden bleef. Verder werd ook de winnaar van de fotowedstrijd via Instagram bekend gemaakt. Mees van Eerd (14) heeft gewonnen met een prachtige foto van een uil in Park Schothorst, en ontving deze foto op canvas.

Ook RTV Utrecht berichtte over de bijeenkomst:
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1993559/nieuwe-bouwplannen-voor-park-schothorst-in-amersfoort-kunnen-alvast-op-meer-draagvlak-rekenen.html

Hielke Zantema, van Behoud Park Schothorst, zegt:

We zien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen als een mooie stap in de goede richting. Er is echter nog niets besloten, dus we blijven ons inzetten voor ons doel; het zoeken naar een geschikte en passende invulling voor het Amfors te terrein zodat het unieke karakter van ons park behouden blijft.  We hopen hierin gezamenlijk met de gemeente op te trekken, zodat we tot een breed gedragen oplossing kunnen komen. Op basis van onderstaand bericht lijkt de bereidheid er vanuit het college ook te zijn; we zijn benieuwd en gaan graag verder in gesprek:
https://amersfoort.groenlinks.nl/nieuws/weg-vrij-voor-gezamenlijke-invulling-plan-schothorsterlaan

De eisen van Behoud Park Schothorst voor dit terrein zijn als volgt:  1) geen nieuwe wegen door het park 2) niet groter dan het bouwvolume en hoogte van de oorspronkelijke boerderij en 3) passend binnen het landschappelijk karakter van het park.

Dit stuk is tot stand gekomen met input van Hielke Zantema van actiegroep Behoud Park Schothorst.

06/12/2019 / by / in
AH Zielhorst wordt verbouwd

Niet in Schothorst, maar wel een favoriete supermarkt voor veel Schothorstenaren… de Albert Heijn aan de Albert Schweitzersingel 92, dichtbij Station Schothorst, wordt grondig verbouwd naar het nieuwe winkelconcept van Albert Heijn, met zelfscankassa’s en meer vers inclusief meer verse kant-en-klaarproducten. Het is dus in feite veel meer dan alleen maar een facelift!

We kunnen de voortgang volgen door middel van een tweetal video’s:

Hoe zag het eruit vlak voordat de verbouwing begon?

Voortgang van de verbouwing

Deze video’s zijn vanaf 7 december 2019 te zien. Op 11 december wordt de winkel feestelijk heropend.

06/12/2019 / by / in
Nieuw cafetaria op De Hoef

Vanaf dinsdag 3 december vind je cafetaria De Buffel op De Hoef. Menno de Rooij, eigenaar van Brasserie Wing, heeft zijn zaak uit kunnen breiden met het cafetaria. Het cafetaria ligt aan de achterzijde van de Brasserie. Tot de kerst draait hij proef. Menno vertelt enthousiast over de zaak en zijn duurzame manier van werken.

“Ik wil met de tijd meegaan en een duurzame weg inslaan. Dat betekent dat ik zoveel mogelijk duurzaam wil werken. En dat vraag ik ook van mijn toeleveranciers. Voor nu betekent dit dat ik zoveel mogelijk plastic de deur uit wil doen of dat ik werk met biologisch afbreekbare flessen. De bezorging gaat zoveel mogelijk per elektrische fiets. In De Buffel serveer ik snacks in bakjes van suikerriet. Tot de kerst ga ik proefdraaien met het cafetaria om te oefenen met de bezorging en de behoeften van klanten af te tasten. In januari volgt een feestelijke opening en dan verruim ik de openingstijden. We richten ons op Amersfoort Noord”. Menno wil ook in de toekomst met zijn bedrijf op De Hoef blijven. “Of het in dit pand is, dat weet ik nog niet. We gebruiken de komende jaren om te leren en ons bedrijf verder aan te passen aan de wensen van klanten”.

In december is het cafetaria van dinsdag tot en met zaterdag open tussen 11.00 en 15.00 uur. In het nieuwe jaar tussen 11.00 tot 19.30 uur. In de zomer komt er een terras. In het voorjaar breidt Menno zijn cafetaria uit met ijs en milkshakes. Betalen kan via pin of digitaal. Meer informatie vindt u op www.Cafetariadebuffel.nl.

Uit de Nieuwsbrief van De Hoef West, 3 december 2019

03/12/2019 / by / in
Nieuws over de energietransitie in Schothorst-Zuid

Er is weer een nieuwsbrief uitgekomen over de voortgang van de plannen voor het aardgasvrij maken van Schothorst-Zuid. Klik hier.

Intentieverklaring getekend voor aanleg warmtenet Schothorst-Zuid

Gemeente Amersfoort heeft een intentieverklaring getekend met Warmtebedrijf Amersfoort (WBA). Hiermee kan het Warmtebedrijf in samenwerking met de gemeente onderzoek doen naar de rol van de gemeente en een plan uitwerken voor de aanleg van warmtenetten in de stad. Allereerst in de wijk Schothorst-Zuid en daarna mogelijk in andere wijken. Dit is een volgende stap in de overgang van aardgas naar duurzame warmte en op weg naar een CO2-neutrale stad.

Vóór de zomer heeft de gemeente met diverse marktpartijen gesproken over de realisatie van de overstap naar een nieuw warmtenet met warm water van duurzame energie. Eén van deze marktpartijen, Warmtebedrijf Amersfoort, kan nu aan de slag met een plan waarin komt te staan wat de haalbaarheid en kosten zijn. Het bedrijf is tevens in het bezit van een vergunning om twee op hout gestookte, biomassacentrales te bouwen die warmte kunnen gaan leveren aan het warmtenet.

Wijkaanpak aardgasvrij Schothorst Zuid

Met de intentieverklaring kan er in de wijkaanpak aardgasvrij voor Schothorst Zuid een volgende stap gemaakt worden. Hiermee komt er een beter beeld van de kosten en inspanning die nodig zijn bij de aanleg van een warmtenet. Ook biedt dit de gemeente de mogelijkheid om verder te kijken naar de specifieke rol van de gemeente bij de aanleg van een warmtenet. Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: ‘ik vind het belangrijk om uit te zoeken hoe we de belangen van onze inwoners het beste dienen. Dat gaan we uitzoeken de komende tijd.’

Tot slot komt de gemeente met deze intentieverklaring mogelijk in aanmerking voor het rijkssubsidieprogramma Aardgasvrije Wijken. Naast Warmtebedrijf Amersfoort staat de gemeente nog steeds open voor andere partijen die een rol kunnen spelen in de transitie van aardgas naar schone energie.

CO2-neutrale stad

Amersfoort werkt, samen met inwoners en ondernemers, aan een CO2-neutrale stad. CO2-neutraal betekent dat we alle energie die we gebruiken, duurzaam opwekken (met wind, zon en andere schone energiebronnen als warmte uit de aarde en het oppervlaktewater). Dat gaat ook over het verwarmen van onze huizen, kantoren en andere gebouwen. Het streven is naar zo min mogelijk gebouwen die worden verwarmd met aardgas. In de Warmtevisie staat hoe we van aardgas overschakelen naar duurzame warmte. Het plan is om voor een groot deel met warmtenetten te gaan werken, waarbij het water door verschillende duurzame bronnen wordt verwarmd. Kijk voor veel gestelde vragen en antwoorden over de warmtevisie op:

https://www.amersfoort.nl/bericht/vragen-en-antwoorden-over-de-warmtevisie.htm

Van de website van de gemeente,
https://www.amersfoort.nl/nieuws/volgende-stap-in-overgang-van-aardgas-naar-duurzame-warmte.htm

03/12/2019 / by / in
Gezocht: actieve ouderen en jongeren

Email

Bent u, ben jij degene die we zoeken?
In de wijken Schothorst/Zielhorst en de Hoef werken inwoners met professionals aan gezondheid. Eén van de actiepunten is Prettig en Gezond Oud(er) worden in de wijk.
Heeft u hier een al idee over of wilt u gewoon meedenken, wat bij het ouder worden van belang is?
Wilt u, wil jij meebepalen wat we organiseren? Doe dan met ons mee. Met elkaar maken we het fijn leven in de wijk voor jong en oud. Iedereen is belangrijk.
We zoeken actieve jongeren en senioren. Voor meer informatie bel of mail mij,
Marja van Rooijen, coördinator Gezonde Wijk, tel 0623413431 mvanrooijen@ggdru.nl.

GW_Logo_SZH-01

03/12/2019 / by / in
Share & Live Event op 21 december: Relaties

Email

Op 21 december is er weer een event van Share&Live. Het thema van de avond is: Relaties. De relaties en onze familiegeschiedenis! Hoe is jouw ontmoeting met jezelf en de ander?

Gastspreker Henk Storm, relatietherapeut, houdt een presentatie over relaties. Een zeer geschikt thema voor de naderende dagen rond kerst en oud en nieuw die bekend staan als dagen van “gezellig met z’n allen”, “hoop”, “licht”, “vrede” maar toch ook soms zo stressvol zijn.

Vaak gaat het mis in relaties. Intieme of vriendschappelijke, het blijft een kunst in het omgaan met de ander. Boosheid, frustraties en jarenlange onenigheid kan hier het gevolg van zijn. Kom en neem professionele tips mee wat jou kan helpen meer zicht te krijgen op jouw relaties.

Er is een leuk, afwisselend programma. Zangeres Bellita Carol gaat ons weer vermaken met prachtige songs. Afsluiting met (alcoholvrije) kerstborrel en hapjes. Klik hier voor meer informatie.

Waar: SGS Guido de Brès, Paladijnenweg 253
Wanneer: zaterdag 21 december 2019, 19.00-21.30

191221 Share and Live Share & Live flyer 21 december 2019 (naam wijzigen)

01/12/2019 / by / in
Plan voor 60 woningen op voormalig Eemforsterrein in Park Schothorst van tafel

Het college van Burgemeester en Wethouders van Amersfoort heeft besloten de randvoorwaarde van 60 woningen op het terrein van Eemforst in Park Schothorst van tafel te halen. Zie o.a. de volgende berichtgeving:

https://www.amersfoort.nl/nieuws/college-haalt-randvoorwaarde-van-60-woningen-voor-schothorsterlaan-88-van-tafel.htm

https://www.ad.nl/amersfoort/woningbouw-park-schothorst-voorlopig-van-tafel~a34e108c/

De wethouder erkent hiermee dat de plannen van 60 woningen niet langer houdbaar zijn gezien de grote mate van protest en bezwaar. Maar er is nog onzekerheid is over de kaders om dit deel van het park te ontwikkelen en dus het is altijd nog mogelijk dat het plan om er woningen te bouwen, misschien in gewijzigde vorm, weer opgepakt wordt.

25/11/2019 / by / in
Gratis workshops voor vrijwilligers en actieve bewoners

De Vrijwilligersacademie, onderdeel van Indebuurt033, biedt regelmatig cursussen of workshops aan aan vrijwilligers en actieve bewoners die tegen lacunes in hun kennis en vaardigheden aan lopen tijdens hun vrijwilligerswerk en graag hun expertise willen verbreden.

Hier vind je een greep uit de cursussen die in november 2019 en januari 2020 aangeboden worden. En hier lees je meer over de Vrijwilligersacademie.

24/11/2019 / by / in
Inloopspreekuur over Woningbouw in Park Schothorst

Deze website heeft er al verscheidene artikelen aan gewijd: de gemeente onderzoekt of er zo’n 60 woningen (sociale huur en vrije sector) kunnen worden gebouwd op een locatie die aan drie kanten omringd wordt door Park Schothorst, een locatie waarvan de meesten van ons wellicht dachten dat het gewoon onderdeel was van het park. 

Er is een protestgroep opgericht, Behoud Park Schothorst, en een petitie in gang gezet. Het gaat om het perceel binnen het  roodomlijnde stuk op de foto (geplukt van de pagina van Behoud Park Schothorst), dat nu gebruikt wordt als opslagplaats door sociaal werkvoorziener Amfors, die er ook de eigenaar van is. Vroeger stond daar een oude boerderij, die afgebrand is in 2010, dezelfde winter dat de boerderij waar nu Het Groene Huis staat, afbrandde, waarschijnlijk omdat die rieten daken zo lekker fikten. De lap grond tussen deze opslagplaats van Amfors en de Schothorsterlaan is ook bezit van Amfors en zou park worden in het voorstel van de gemeente (dat wil zeggen, het college van burgemeester en wethouders).

Het is dus het college van burgemeester en wethouders dat voorstelt om hier woningen te bouwen. De gemeenteraad moet hierover gaan stemmen of ze akkoord gaat met de plannen van het college of niet. Dus wil de gemeenteraad preciezer begrijpen waar alle ophef vandaan komt, voordat ze over het voorstel gaat stemmen. Want de gemeenteraad kijkt Amersfoort-breed (Amersfoort moet nieuwe woningen bouwen, “inbreiden”) terwijl wij lokaler kijken (het prachtige Park Schothorst komt in gevaar, niet alleen vanwege de woningbouw, maar ook vanwege het extra verkeer door het park en/of door de wijk dat hierdoor ontstaat). Daarom gaan gemeenteraadsleden de locatie bezoeken, en willen ze ook de zienswijzen en zorgen van omwonenden en van andere geïnteresseerden horen.

Op zaterdag 30 november mogen we dus allemaal ons zegje komen doen tijdens een inloopbijeenkomst in Het Groene Huis. Het is maar kort: van 10.30 tot 12.00 uur. 

Velen van ons hebben er een brief over gekregen. In die brief staat het volgende:

Hoe ziet deze bijeenkomst eruit?
Het betreft een inloopbijeenkomst. U kunt met raadsleden van gedachten wisselen over de volgende vragen:

 • Wat vindt u belangrijk voor dit gebied?
 • Stel dat hier woningbouw en een ecologische zone komen, wat is dan belangrijk?

Er is ook gelegenheid om uw gedachten of mening schriftelijk achter te laten.

Als u een eigen plan of idee heeft voor deze locatie en u dit wilt presenteren, neem dan contact op met de griffie [zeg maar het secretariaat van de gemeente Amersfoort, toevoeging van de redactie]: telefoon: 033 469 43 79, e-mail: griffie@amersfoort.nl.

Hier wat achtergrondartikelen uit het AD:
Het oorspronkelijke artikel
De bedenkingen van D66
Het protest

19/11/2019 / by / in
Een Voedselapotheek in Schothorst?

Wat is een Voedselapotheek?

Een Voedselapotheek is bedoeld als een creatieve werkplaats waar mensen op zoek gaan naar nieuwe verbindingen tussen voeding en gezondheid. Samen met food- en healthprofessionals leggen bewoners verbanden tussen fysiek voedsel en gezondheidsklachten en vertalen dat naar innovatieve producten en concepten die aanzetten tot meer bewustwording over het belang van gezond eten.

De Voedselapotheek zet zich dus in voor gezondere inwoners maar ook voor een sterkere sociale cohesie en waardering voor de herkomst van ons voedsel. Ze gaan op zoek naar nieuwe samenwerkingen binnen de groene (agrarische) en witte (zorg)sector. ​Samen met de bewoners zetten ze de ontwikkeling van een Voedselapotheek op maat in gang om bestaande gezonde initiatieven te verbinden en te versterken, met de volgende kernpunten:

GEZOND

Door als bewoners en food- en healthprofessionals samen een gezond voedsellandschap te creëren wordt de gezonde keuze in de toekomst beter bereikbaar en leven we langer een gelukkig en gezond leven.

CREATIEF

De mensen achter het begrip ‘Voedselapotheek’ gebruiken de methode ‘design thinking’ om samen met empathie in stappen tot de beste ideeën en oplossingen te komen.

KENNIS

Een Voedselapotheek informeert over wat voeding kan betekenen voor jouw gezondheid.

SOCIAAL

De mensen achter de Voedselapotheek geloven in de kracht van het samen doen, van maatschappelijke verbinding: samen weten we meer, samen kunnen we meer en samen komen we verder.

Voorbeeld in Cuijk

De allereerste fysieke Voedselapotheek is gesitueerd bij Wereldtuin Verdeliet in wijk De Valuwe te Cuijk. In de ecologische moes- en belevingstuin kunnen bezoekers zien hoe de groenten en kruiden groeien. Er is informatie over de gezondheidswaarden van groente, fruit en kruiden en welke preventieve werking ze kunnen hebben voor je gezondheid. Tijdens een bezoek aan de tuin kunnen gasten een informatieve wandeling maken door de tuin. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op deze plek en om dat te stimuleren organiseert de Voedselapotheek ook activiteiten en kookworkshops.

Kick Off en voortzetting in Amersfoort

Op woensdag 3 juli 2019 vond de Kick Off van project Voedselapotheek Schothorst plaats in Het Groene Huis. In samenwerking met Apotheek Orion  organiseerde de Voedselapotheek een bijeenkomst voor lokale organisaties met als doel een gezonde verandering te starten in de wijk Schothorst.

Nu volgt er een tweede stap: een gratis lunch in samenwerking niet alleen met Apotheek Orion maar met studenten van Hogeschool Utrecht en leerlingen van ROC Het Element (Hooglandseweg-Noord 55), waarin de ideeën van De Voedselapotheek nader toegelicht worden en deelnemers de kans hebben om mee te praten. Zie voor meer informatie en details de agenda van InSchothorst:
https://inschothorst.nl/events/lunch-met-voedselapotheek-en-het-element/.

 

14/11/2019 / by / in
De Rozenbuurttuin krijgt vorm

Wat een enthousiasme en gezelligheid onder de buurtbewoners in en rondom de Roos van Dekemastraat die op zaterdag 9 november 2019 samen startten met de realisatie van de Rozenbuurttuin!

In nauwe samenwerking met de Gemeente Amersfoort zijn we gekomen waar we nu zijn. Na een aantal maanden van onder andere ideevorming, het maken van ontwerpen en vormen van plannen en ook in gesprek blijven met de buren is het bijzonder leuk om te zien dat het idee nu ook echt vorm gaat krijgen.

Reacties deelnemers 1e klusdag

Ongeveer 15 volwassenen en circa 10 kinderen variërend in leeftijd van peuter tot tiener kwamen zaterdagochtend meehelpen. De reacties van hen waren erg leuk. “Het was een supergeslaagde dag!”, zegt een van de initiatiefnemers over deze eerste klusochtend op zaterdag. “Gister heb ik heel veel tegels versleept, vandaag heb ik best spierpijn, maar ik vond het wel erg gezellig om aan mee te werken!”, vertelt een buurtgenoot van 14 jaar. En een aantal buurkinderen tussen de 3 en 8 jaar roepen: “Wij mochten ook helpen met de stenen en een heel groot houten bord maken!”.

Ontstaan van een idee

In 2018 liepen we met een aantal bewoners uit de Roos van Dekemastraat mee met de ‘Speeltuintjestocht door Schothorst’ die de Gemeente Amersfoort organiseerde. Tijdens en vlak na die wandeling ontstond het idee om een ‘buurttuin’ te maken van het stukje kale grond op de Roos van Dekemastraat (ter hoogte van het bruggetje bij de tandarts). We hebben dat idee voorgelegd aan de gemeente en kregen gehoor!

Van idee tot een prachtig tuinontwerp

Samen met een vertegenwoordiger van de gemeente zijn we verder concreet gaan nadenken over wat we wilden met de buurttuin. We hadden twee doelen, namelijk speelruimte voor echt jonge kinderen en positieve verbinding in de buurt creëren. Er is aardig wat doorstroom in de buurt geweest de afgelopen jaren, met als gevolg een flink aantal nieuwe buurtbewoners. Hoe mooi zou het zijn, dachten we, als we de buurtbewoners die er al langer wonen en de nieuwe bewoners op een leuke manier met elkaar in contact kunnen brengen en zorgen dat men elkaar blijvend kan vinden. En hoe mooi zou het ook zijn als dat kan met een mooi ‘groen’ initiatief. Gesprekken met de gemeente daarover hebben geleid tot een prachtig ontwerp voor onze buurttuin.

Van ontwerp naar realisatie

Vervolgens werd het tijd om na te denken over hoe we dat nu echt konden gaan realiseren. De gemeente Amersfoort helpt ons goed op weg door bijvoorbeeld een aannemer en een hovenier beschikbaar te stellen. Daarnaast worden bijvoorbeeld diverse materialen hergebruikt en krijgen we een aantal prachtige fruitbomen in de buurttuin. Natuurlijk zijn er ook zaken die we zelf regelen, zoals bijvoorbeeld een subsidieaanvraag bij Indebuurt033 om onder andere de tuinomheining te kunnen financieren, voor aanschaf van gereedschappen, etc. En vandaag begrepen we tot onze vreugde dat onze subsidieaanvraag is gehonoreerd.

Ook uitvoerende hulp  van buurtbewoners regelden we en iets te drinken/lekkers voor tijdens het klussen. We betrekken daarnaast ook andere buurtbewoners bij dit initiatief, zodat zij weten wat er in de buurttuin gebeurt en betrokken blijven.

Dat hebben we bijvoorbeeld met een nieuwsbrief gedaan. Deze hangt ook op het houten bord in de Rozenbuurttuin.

De impact op de buurt

We zien nu al nieuwe verbindingen ontstaan tussen jong en oud, tussen nieuwe bewoners en mensen die al langer in de buurt wonen, tussen mensen die kunnen meedenken/organiseren en zij die goed kunnen klussen, maar ook tussen mensen met spierballen en mensen met groene vingers. Het is geweldig om te zien dat het zo uitpakt en het biedt een mooi vooruitzicht op een buurttuin waar we elkaar in 2020 kunnen ontmoeten.

De Rozenbuurttuin geven we samen verder vorm on onderhouden we door bijvoorbeeld elke tweede zaterdag van de maand samen wat klusjes te doen.

Voor nu is er een flink rood/wit lint gespannen om aan te geven dat de situatie in de toekomstige Rozenbuurttuin voorlopig niet echt veilig is en er staat in een hoek een flinke stapel stoeptegels die we gaan hergebruiken. Het kriebelt om verder te gaan!

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande verhaal, stuur ons die dan gerust toe in een email via mailadres rozenbuurttuin@gmail.com.

Annemarie Koelewijn-den Heijer
11 november 2019

 

12/11/2019 / by / in
Organiseer jij een project of activiteit voor Amersfoort 75 jaar vrijheid?

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen dat we 75 jaar leven in vrijheid. Wil jij een activiteit organiseren in het kader van Amersfoort 75 jaar vrijheid? Dan kun je vanaf nu tot en met 30 november een aanvraag doen voor een financiële bijdrage. De gemeente Amersfoort hoopt zoveel mogelijk vooral kleinere projecten te steunen met een bescheiden bijdrage van 500 euro tot maximaal 5.000 euro per toekenning.

Heb jij een idee hoe je 75 jaar in vrijheid leven tot uiting brengt in een activiteit of project? Lees dan vooral verder en dien een aanvraag in!

Criteria en beoordeling

De aanvragen worden beoordeeld op:

 • bijdrage van het project aan het totale programma/thema
 • samenwerking tussen partners (samenwerking wordt op prijs gesteld)
 • duurzaamheid van het project

Richt je bijdrage aan de Stuurgroep 75 jaar vrijheid, ter attentie van de voorzitter Ina Loovers. Zorg dat de aanvraag maximaal 2 A4’tjes lang is en de volgende informatie bevat:

 1. Datum
 2. Projectnaam en omschrijving project
 3. Doel project en relatie naar 75 jaar vrijheid
 4. Doelgroepen (voor wie)
 5. Samenwerkingspartners (met wie)
 6. Duurzaamheidswaarde project (blijvende waarde)
 7. Planning uitvoering project
 8. Begroting (met vermelding bedrag dat wordt aangevraagd aan de stuurgroep, vermelding cofinanciering en/of aantal vrijwilligersuren en/of beschikbaar stellen van middelen of goederen)

Personeels- en exploitatiekosten komen niet in aanmerking voor vergoeding.

Deadline     

E-mail je aanvraag vóór 1 december naar: 75jaarvrijheid@amersfoort.nl. Inzendingen die na 30 november binnenkomen worden niet in behandeling genomen.

Voor meer informatie over 75 jaar vrijheid in Amersfoort, kijk op amersfoort.nl/75jaarvrijheid.

11/11/2019 / by / in
Projecten Duurzaam Schothorst

Schothorst duurzaam maken, dat is het doel van Duurzaam Schothorst. Dit kan op veel manieren. Op dit moment lopen de volgende projecten:

Schothorst Zuid Aardgasvrij

Dit project is door de gemeente Amersfoort gestart en gaat over de energietransitie in Schothorst Zuid. Meer informatie vind je hier .

Warmtecentrale Schothorst

Bij dit project wordt verkend of het mogelijk is een warmtecentrale te ontwikkelen op basis van oppervlaktewater van het Valleikanaal. Meer info vind je hier.

De links op deze pagina verwijzen naar de site van Duurzaam033. Als je ook een project wilt lanceren of mee wilt doen aan een project, kun je jezelf  aanmelden op Duurzaam033. Dit is geheel gratis en verplicht je tot niets. Duurzaam033 voldoet volledig aan de AVG wetgeving.

Wil je meer informatie over Duurzaam Schothorst, klik dan hier.

Tjerk-Peter van den Berg

11/11/2019 / by / in
Inloopbruis met de Wijkraad

Zoek je verbinding in je straat, in je buurt of in de wijk?
Heb je een goed idee voor de wijk? Bijvoorbeeld:
– hoe we meer wijkbewoners kunnen bereiken?
– hoe we interculturele ontmoetingen kunnen organiseren.
Mis je iets in de wijk?

Kom dan binnenlopen op 20 november tussen 14.30 en 16.30.
De Hoeksteen, achter Jumbo, Klaartje Donzepad 59.

NB: Schikt de woensdagmiddag niet, maar wil je wel contact?
Mail ons of bel met de
buurtnetwerker (zie onderaan  voor contactgegevens).

Graag tot ziens op 20 november.

Vriendelijke groet,

De kerngroep van Wijkraad Schothorst (wijkraadschothorst@gmail.com)

Stephanie Niessen (tel. 06 41545986; stephanie.niessen@indebuurt033.nl)

 

05/11/2019 / by / in
Een vrijwillige vuurwerkvrije zone organiseren?

Wil jij als bewoner aankomende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone? Maak dan met de buren de afspraak om tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk af te steken in de straat, het plein of rondom een gebouw. Dit jaar houdt de gemeente een proef met tien vrijwillige vuurwerkvrije zones. Hiermee ondersteunt de gemeente bewoners bij hun initiatief.

Met dit initiatief hopen wij dat buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over het beleven van plezier aan vuurwerk aan de ene kant, en het beperken van overlast aan de andere kant. Door met elkaar te bepalen waar vuurwerk wel kan, en waar liever niet, werken bewoners en gemeente samen aan een prettige jaarwisseling voor iedereen.

Hoe ondersteunt de gemeente het initiatief?

Bewoners die meedoen met de proef ontvangen van de gemeente vier borden die langs de randen van de vrijwillige vuurwerkvrije zone geplaatst kunnen worden. Daarnaast stuurt de gemeente bewoners en direct omwonenden van de vuurwerkvrije zone een brief met de oproep om het initiatief te ondersteunen en te respecteren.

Wat houdt ‘vrijwillig’ in?

In een vrijwillige vuurwerkvrije zone is minimaal 60% van de bewoners het met elkaar eens dat er tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur geen vuurwerk wordt afgestoken in de straat, op hun plein of rondom hun gebouw. Gemeente en politie ondersteunen het initiatief maar handhaven niet omdat het gaat om onderlinge afspraken tussen buren. Er geldt hier geen wettelijk verbod op het afsteken van vuurwerk.

Hoe doe je mee?

Om een succes te maken van een vrijwillige vuurwerkvrije zone is het belangrijk dat je met je buren afspraken maakt en dat zij het eens zijn met het initiatief. Wil je meedoen met de proef van de gemeente?

Zo werkt het:

 1. Mail je verzoek voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone naar veilig@amersfoort.nl of neem contact op met Suzanne Robijn via telefoonnummer 14 033. Geef duidelijk aan om welke straat/straten, plein of gebouw het gaat. Baken het gebied zo duidelijk mogelijk af, bijvoorbeeld met een plattegrond. Geef je verzoek door vóór maandag 11 november.
 2. De gemeente kijkt met je mee naar de zone en de omvang van het gebied en laat zij je weten of je met de volgende stap verder kunt.
 3. Om een succes te maken van jouw initiatief is het belangrijk dat zoveel mogelijk buren achter het initiatief staan. Je moet handtekeningen ophalen bij minimaal 60% van je buren. Met de handtekening verklaren ze dat zij het eens zijn met de vuurwerkvrije zone. Het handtekeningenformulier krijg je van de gemeente.
 4. Lever het ingevulde handtekeningenformulier uiterlijk maandag 2 december in bij de gemeente. Dat kan op verschillende manieren: via e-mail op veilig@amersfoort.nl, of per post: Postbus 4000, t.a.v. S. Robijn, afdeling veiligheid, 3800 EA Amersfoort; of je geeft het formulier af bij de balie van het stadhuis, Stadhuisplein 1.
 5. Als je aanvraag akkoord is, dan kun je half december op het stadhuis vier borden ophalen die je rondom de vuurwerkvrije zone kunt plaatsen. De gemeente informeert bewoners van de deelnemende zone over de proef via een brief.
 6. Hang de borden uiterlijk 31 december op langs de grenzen van de vrijwillige vuurwerkvrije zone.
 7. Zorg ervoor dat de borden uiterlijk 3 januari weer verwijderd zijn.

Klik hier voor de informatie op de site van de gemeente.

(Voorbeeldillustratie gemeente Ronde Venen)

01/11/2019 / by / in
Eenzaamheid te lijf

Email

Niet iedereen staat weleens stil bij het feit dat eenzaamheid een veel voorkomend probleem is in de wereld. Ook in Nederland zijn ruim 1 miljoen mensen eenzaam.

De herfst is ingetreden, het begin van een reeks donkere dagen achter elkaar. De kans is nu dat eenzaamheid gevoelsmatig als erger wordt ervaren. Daarom wil Share & Live tijdens haar 4e bijeenkomst op 26 oktober 2019 dit probleem bespreekbaar maken.

Allen die begaan zijn met dit thema zijn welkom. Misschien heb je kennissen/vrienden/familie die baat hebben bij dit onderwerp. Moedig hen aan om deze bijzondere inspirerende avond bij te wonen. Graag tot dan!

Locatie: SGS Guido de Bres, Paladijnenweg 253 Amersfoort
Tijd:: 19:00 – 21:30 uur
Gastspreekster: Vicky Bergman, ambassadeur bij de stichting Samen Sterk Zonder Stigma
Live muziek: zangeres Bellita Carol, van Inspiratieplatform ‘IKBENFRiS!
Gratis entree

Bezoek voor uitgebreide info de website:
https://shareandlive.nl/blog/event/eenzaamheid-laten-we-samen-niet-eenzaam-zijn/

Foto Share & Live 26 oktober 2019

17/10/2019 / by / in
Studenten Academie van de Stad zetten zich in voor woongebouw Paladijnenweg

Email

 

Sinds september 2019 wonen er een aantal studenten van De Academie van de Stad op een appartementencomplex op de Paladijnenweg. Dit appartementencomplex stond in het nieuws vanwege overlast door bewoners. Inmiddels zijn een aantal bewoners verhuisd of door Portaal uit hun woning gezet. De studenten verblijven anderhalf jaar op deze locatie met als doel de bewoners weer met elkaar in contact te brengen, door middel van activiteiten en koffie-uurtjes die plaatsvinden in een van de lege woningen.

Op de website van de gemeente kun je meer achtergrond lezen. Op de website van De Academie van de Stad lees je meer over de werkwijze van deze organisatie. De activiteiten van studenten die meedoen aan De Academie van de Stad vinden plaats in allerlei steden in Nederland.

Eleonora Aalten

Academie van de Stad horizontaal@3x

17/10/2019 / by / in
Het klimaat als nieuwe religie

Email

 

Het volgende is een opiniestuk ingezonden door Ed Vos.

Veel prachtige initiatieven in Schothorst! Het Klimaat als Nieuwe Religie. Met dien verschillen, dat het met het klimaat gaat om: Eerst zien en dan geleuven. Met dat ‘zien’ zit het niet helemaal lekker. Want vage aankondigingen over mogelijkheden en data van uitvoering geven de ‘consument’ niet alleen het idee dat het nog allemaal verweggistan is, maar het eigen initiatief nemen zowel financieel als de juiste piepels inschakelen voor de warmtepomp, is nog echt een dingetje.

Het ‘klimaat’ is opeens de maatstaf. Het Britse (even een uitstapje) Koningshuis dat onder vuur ligt vanwege klimaat propaganda maar met het vliegtuig van hot naar her vliegt. De gaspijp die in Hoevelaken de grond in wordt gejast alsof er ‘no tomorrow’ is. Hele wijken die via de zee hun warmtepompen lieten lopen, die verstopten en de service contracten niet meer golden. De chaos lijkt nog binnen de perken, omdat het nog niet helemaal ‘los gaat’.

Religie is iets vanuit het hart. Waar je als mens opeens de mazzel hebt dat je een beetje wakker wordt met waardering voor en van het ‘hogere’. De mens leefde jarenlang in een droom van onvrede en het teveel en nu we wakker worden uit die luxe droom, bleken we al jaren in een consumentennachtmerrie te leven. Compassie voor onszelf in deze transitietijden kan erg belangrijk zijn. Kleine dingetjes zoals een tomatenplantje op je balkon of in je tuintje of een bloembak met kruiden. Contact maken, herwaarderen van de natuur is niet enkel een boompje bewonderen. Natuur is ook functioneel!

Als in een virtuele wereld, bezien we de natuur vanuit schoonheid maar het is in wezen een taaie rakker die het positieve lef heeft om dwars door betontegels te groeien! Opeens is een boom wederom een DING dat door het woord klimaat opeens verdedigd moet worden. De milieu-onvriendelijke pasjes voor de ondergrondse containers, het uit het zicht van afval (waarmee we ons consumentengedrag en al het plastic nog niet onder ogen zien). Het lijkt wederom meer om visuele schoonheid en orde te gaan dan om daadwerkelijke indamming van het consumeren en het verbod om plastic om een komkommer te trekken. (Anja, wieviel kosten die Kondomen?)

Hoewel de boeren opeens moeten consuminderen met de koeien, zijn het klimaat en het milieu opeens de Melkkoe. Helemaal van het gas af zal niet lukken, zolang er nog blikken bruine bonen te koop zijn (grapje).

Daarom vind ik wat er in Schothorst gebeurd heel goed! Op kleine schaal dingetjes doen, betrokkenheid en ook uitvoeren. Als ik elke week met mijn afvalprikker door mijn straat en het park loop, voel ik mij betrokken. En als ik opruim, heeft dat ook zeker met de schoonheid van de aarde te maken, in dubbele betekenis schoon-heid.

Ik voel me dan een beetje de schoonheidsspecialist. Dus het heeft ook zeker weer met aanblik te maken, maar ook met waardering en het willen proberen om de gifstoffen die in de aarde trekken door afval weg te sluizen, zodat die mooie groene longen hun werk voor ons kunnen blijven doen. (diep hè?)

Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel last je van de transitie hebt (heb ik het niet over financiële draaglast) maar we hebben er niet altijd bij stilgestaan dat veel onvrede kwam door ‘hoe goed we het hebben en hoe gewoon we het vonden’. We gooiden maar weg en sliepen veilig in onze bedjes, terwijl Groningen de lasten droeg. Het is tijd iets terug te doen. Voor onszelf en de planeet. Maar vooral jezelf te herwaarderen in tijden van grote transities. We zijn onze eigen liefde meer dan waard en ook Gods Schepping!

Foto: Geen Stijl

12/10/2019 / by / in
Meedenken over de ontwikkeling van Amersfoort, m.n. Schothorst

 

Denkt u mee over de ontwikkeling van Amersfoort?

Op woensdag 9 oktober organiseert de gemeente Amersfoort een bijeenkomst over de ruimtelijke ontwikkeling van Amersfoort Midden en West, waaronder Schothorst. U bent van harte welkom om mee te denken over de vraag welke dilemma’s ontstaan als de inzichten uit meer dan 40 interviews, bestaande ontwikkelingen en beleidsdoelen naast elkaar worden gelegd. Over díe dilemma’s moet de Omgevingsvisie dan straks in ieder geval een uitspraak doen.

Op www.amersfoort.nl/omgevingsvisie kunt u zich aanmelden. De bijeenkomsten worden in verschillende delen in de stad georganiseerd, om te verkennen of en hoe de behoeften en dilemma’s verschillen per wijk.

Amersfoort is volop in ontwikkeling. Zo worden er per jaar rond de 1.000 woningen gebouwd, waarvan ongeveer een derde deel sociale woningbouw. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de overgang naar duurzame energie. In de Omgevingsvisie komen deze doelstellingen en ontwikkelingen bij elkaar in één visie voor de ontwikkeling van de stad tot 2030. Het gaat naast ruimte voor wonen en duurzame energie bijvoorbeeld ook over werken, verkeer, gezondheid, groen, water en recreëren. Op weg naar een Omgevingsvisie voor Amersfoort, gaat de gemeente in gesprek met inwoners en andere belanghebbenden. Allereerst om de onderwerpen te bepalen waarover de Omgevingsvisie in ieder geval uitspraken moet doen.

Ruim 40 interviews met inwoners en andere belanghebbenden

In de afgelopen maanden hebben medewerkers van de gemeente ruim veertig bewoners en andere belanghebbenden geïnterviewd over de kwaliteiten van en ontwikkelingen in Amersfoort. Voor de interviews met inwoners waren alle 538 bewoners van een huis op nummer (0)33 per brief uitgenodigd. Voor de gesprekken met andere belanghebbenden nodigde de gemeente organisaties uit de stad uit waaronder MBO Amersfoort, de Fietsersbond, Stichting Keiroze, Arcadis en de GGD.

Gebiedsgesprekken

De volgende stap zijn de hierboven genoemde bijeenkomsten in vier delen van de stad, om de uitkomsten van de interviews te toetsen en te bespreken welke dilemma’s er zichtbaar worden voor de komende jaren. De bijeenkomst voor de bewoners van Schothorst, Stadshart, Kruiskamp-Koppel en Soesterkwartier vindt plaats op woensdag 9 oktober, in De Nieuwe Sleutel, Noordewierweg 252-1,  van 19:15 tot 21:15 uur (inloop vanaf 18:45 uur).

Kijk voor meer informatie over de bijeenkomsten en om u aan te melden op www.amersfoort.nl/omgevingsvisie.

Stadsgesprek op 20 november

Op woensdag 20 november presenteert de gemeente de opbrengst van alle interviews en gebiedsbijeenkomsten. U bent daarbij van harte welkom. Meer informatie over plaats en tijd volgen nog. De Omgevingsvisie zelf wordt in 2020 gemaakt.

Exposities rond Omgevingsvisie in Rietveldpaviljoen

Bent u benieuwd naar de opgaven en ontwikkelingen van de stad en de opbrengst van de interviews en bijeenkomsten voor de bouwstenen van de Omgevingsvisie?

Komt u dan tussen woensdag 16 oktober en woensdag 6 november naar het Rietveldpaviljoen op de Zonnehof. Kijk voor meer informatie op www.amersfoort.nl/omgevingsvisie.

08/10/2019 / by / in
Omgekeerd inzamelen voor Schothorst komt langzaam naderbij

 

In september heeft het college van Burgemeester en wethouders het Definitieve locatieplan voor de ondergrondse containers voor restafval in Schothorst Noord en Zuid vastgesteld. In dit locatieplan zijn 59 locaties bepaald voor in totaal 64 ondergrondse restafvalcontainers in Schothorst. Deze locaties zijn na bewonersparticipatie en een procedure waarbij zienswijzen konden worden ingediend, tot stand gekomen.

De ondergrondse restafvalcontainers in Schothorst zullen binnenkort geplaatst worden. Na plaatsing van de ondergrondse containers start de nieuwe afvalinzameling in Schothorst. De datum is nog niet bekend, of nog niet bekendgemaakt.

Zijn de nieuwe restafvalcontainers al geplaatst in jouw buurt? Op deze kaart* kun je zien waar ze komen. De verschillende buurtjes die op een zekere restafvalcontainer zijn aangewezen hebben allemaal dezelfde kleur. Zoek jouw huis op op de kaart; ergens in het buurtje met dezelfde kleur staat een stip met diezelfde kleur met een nummer ernaast. Daar komt de container te staan.

Kun je je restafval ook een in andere container kwijt? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze pagina van de gemeente. Ook op deze pagina vind je veel informatie.

 

*Terwijl de definitieve locaties nu dus zijn aangewezen, heet deze kaart nog ‘Concept Locatieplan’. Het kan dus zijn dat deze kaart nog niet de definitieve locatie aangeeft voor jouw restafvalcontainer.

08/10/2019 / by / in
Mind-Walk

Email

 

Elke vrijdag is er een Mind-Walk les in Park Schothorst van 10 tot 11.30 uur.

Wat is een Mind-Walk?
Mind-Walk is wandelen met aandacht voor jezelf en de natuur. Er worden enkele oefeningen gedaan om jezelf meer in balans te brengen.

Voor wie is het bedoeld?
Iedereen kan meedoen, er is geen speciale ervaring of kennis nodig.

Kosten: €6,- per les.
Start: Bij Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21.
Info en opgave: Ineke van der Aalst, 📞 0618865594

07/10/2019 / by / in
Eerste Bruisuurtje woensdag 2 oktober

 

Schothorst bruist! Van de activiteiten en van de verbeteringen en van de veranderingen. Daar vind je vast wel iets van. Misschien wil je een pluimpje geven, misschien wil je een verbeterpunt aandragen.

De Wijkraad wil dat graag weten. Je kunt ze natuurlijk mailen op wijkraadschothorst@gmail.com, maar je kunt ze ook persoonlijk aanspreken. En zonder er een hele avond aan te verliezen, want het Bruisuurtje duurt echt maar een uur. Binnen dat uur kun je binnenlopen en je ei kwijt. En daarna is de tijd echt om tot het volgende Bruisuurtje. (Hoewel je natuurlijk ook naar een wijkraadvergadering kunt komen, maar dan ben je wel je hele avond kwijt, wel op een zinvolle manier, maar toch.)

Het Bruisuurtje wordt gehouden op woensdag 2 oktober, in De Hoeksteen (Klaartje Donzepad 59, achter de Jumbo) van 19.30 tot 20.30. En geen minuut later.

27/09/2019 / by / in
Op 28 september is het Burendag

Email

 

Op zaterdag 28 september is het in het hele land Burendag. Hier in Schothorst wordt dit in ieder geval gevierd in het Inloophuis (Lancelotpad 18).

Daar kun je tussen 15 en 18 uur je buurt- of in ieder geval wijkgenoten ontmoeten, kijken en zien wat er hier in Schothorst en in het Inloophuis te doen is en de vrijwilligers van het Inloophuis ontmoeten en ook buurtnetwerker Stephanie Niessen en participatiemakelaar Nienke Gorter van Indebuurt033. En genieten van een goed gesprek of lekker keuvelen.

Ontdek wat je kan doen, proeven en horen. Maar je bent zelf ook een buur, dus neem hapjes mee uit je eigen cultuur en proef de variatie van culturen in de wijk.

Aanmelden is niet nodig, kom zoals je bent: welkom.

20190924_131354 (003)

27/09/2019 / by / in
Amersfoort en Schothorst bruisen tijdens Week van de Ontmoeting

Email

 

Van 1 t/m 8 oktober 2019 vindt in Amersfoort de Week van de Ontmoeting plaats. Tijdens deze week worden overal in de stad tal van activiteiten georganiseerd waar inwoners aan mee kunnen doen en buurtgenoten kunnen ontmoeten.

Laagdrempelig

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend erbij te horen, gezien te worden of mensen te ontmoeten. De Week van de Ontmoeting is een initiatief dat de stad moet laten bruisen van ontmoetingen. Het doel is om meer mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen en zo eenzaamheid te verminderen.

Deelnemen aan activiteiten in Schothorst of elders

Op de website van Indebuurt033 zijn al ruim 80 ontmoetingsactiviteiten aangemeld door verschillende bewonersinitiatieven en organisaties. Iedere dag komen hier nieuwe activiteiten bij. De week start onder andere met een gezellige brunch in de Informatiewinkels van Indebuurt033.

Wil je weten wat er tijdens deze week allemaal te doen is in Schothorst of in een van de andere wijken van Amersfoort? Kijk op: https://www.indebuurt033.nl/activiteiten-weekvandeontmoeting/ en vink Schothorst of een van de andere wijken aan.

Wil je een activiteit aanmelden?

Het kan gaan om een bestaande activiteit of een extra activiteit, georganiseerd voor de Week van de Ontmoeting. Alle initiatieven en betrokkenheid zijn welkom. Inschrijving van activiteiten kan via: www.indebuurt033.nl/weekvandeontmoeting.

Vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met onze buurtnetwerker, Stephanie Niessen (06–41545986), of loop binnen wanneer het informatiepunt in De Hoeksteen geopend is op woensdag van 14.00 tot 16.30, of loop binnen bij een van de andere Informatiewinkels, bel het algemene nummer van Indebuurt033, 033–2048677, of kijk op www.indebuurt033.nl.

2019 Poster-Week-van-de-Ontmoeting 1 2019 Poster Week van de Ontmoeting 2019_DEF

18/09/2019 / by / in
 Straatambassadeurs in Schothorst gezocht!

 

“Het is heel fijn om wat te kunnen betekenen voor je buren”, aldus Cyrille de Waard, straatambassadeur in de straat Kruiskamp. Zij besloot een paar maanden geleden om zich in te zetten als straatambassadeur om de straat nog wat leuker en socialer te maken. Samen met haar collega-ambassadeur Fela van Benschop is ze alle huizen langsgegaan om zich voor te stellen en een enquêteformulier uit te delen. “We hebben inmiddels een straatfeest georganiseerd, maar we hebben er ook voor gezorgd dat onze 90-jarige buurman in de bloemetjes werd gezet op zijn verjaardag. Eigenlijk kun je het zo klein of groot maken als je zelf wilt.”

Bij het project met de straatambassadeurs staat het directe buurtje waarin je leeft centraal: dat kan de straat zijn, het portiek of het pleintje waaraan je huis zich bevindt. In zo’n straat kijken buren naar elkaar om. Buren kunnen op elkaar rekenen als het even niet goed gaat en zorgen ervoor dat niemand buiten de boot valt. In de straat besteden buren extra aandacht aan zieke of oudere buren. Iedere straat doet dat op zijn eigen manier, die het beste past bij de bewoners.

“Wij hebben een whatsappgroep en dat werkt erg goed”, aldus Cyrille. “Daarin zetten we informatie over de werkzaamheden in onze straat maar ook als iemand iets wil melden zoals een geboorte mag dat.” Volgens Cyrille merkt ze nu al dat er meer verbondenheid is in de straat. “Als iemand op zoek is naar een schuurmachine dan zet hij dat in de app en binnen korte tijd kan hij dan aan de slag want er wordt flink van elkaar geleend. In de straat voel je je in ieder geval nooit alleen en staat er altijd wel een buur voor je klaar!”

In een heleboel straten en buurtjes zijn er al bewoners die dit doen en dat is natuurlijk fantastisch, die zijn in feite al straatambassadeurs. Maar nu willen we graag dat er ook ambassadeurs komen in straten en flats in Schothorst.

Wat doe je als straatambassadeur :

 • Je bent de oren en ogen van je straat
 • Je verwelkomt nieuwe bewoners
 • Je brengt een bloemetje bij een verjaardag, geboorte of als er iemand ziek is
 • Misschien wil je wel contactpersoon zijn tussen de straat en bijvoorbeeld de gemeente
 • En verder vul je het op je eigen manier in

Er is geld beschikbaar voor zaken als kaartjes, bloemetjes of een kraamcadeautje. Ook zijn er speciale tasjes en visitekaartjes voor straatambassadeurs.

Voor meer informatie of aanmelden:
Stephanie Niessen, Buurtnetwerker, Stephanie.Niessen@indebuurt033.nl of 06-41545986
Nienke Gorter, Participatiemakelaar, Nienke.Gorter@indebuurt033.nl of  06-43707864

Het project Straatambassadeurs wordt gestimuleerd vanuit Indebuurt033. Zie ook https://www.indebuurt033.nl/nieuws/straatambassadeurs-in-kruiskamp-en-koppel/

14/09/2019 / by / in
Wegwijs 2019-2020 is uit!

 

Dit is alweer de vijfde uitgave van Wegwijs in Schothorst. Op 13 september is deze jubileumuitgave officieel aan de wijkwethouder van Schothorst, Kees Kraanen, uitgereikt.

Zoals in andere jaren wordt ook deze uitgave huis and huis verspreid. Heb je hem binnen twee weken nog niet ontvangen, dan kun je er een halen bij Jumbo in Winkelcentrum Schothorst, het Groene Huis in Park Schothorst of broodjeszaak Panini op het plein vóór Station Schothorst.

Ben je tevreden met een digitale versie, dan kun je die hier downloaden.

12/09/2019 / by / in
Nieuw: Gratis sport- en beweegspreekuur

 

Wil je meer bewegen, maar weet je niet welke mogelijkheden er zijn? Benieuwd welke sport- of beweegactiviteit het beste bij je past? Kom langs en stel jouw vraag aan de buurtsportcoach.

De buurtsportcoach houdt spreekuur elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur in De Hoeksteen, Klaartje Donzepad 59 (achter de Jumbo). Jong en oud zijn welkom.

Meer informatie? Mail of bel Yoeri Bos, YBos@sro.nl; 06-43612242.

12/09/2019 / by / in
Opwekkend bericht!

 

Zelf (samen) stroom opwekken?

Ben je inwoner van Schothorst of Zielhorst? Dan heb je de mogelijkheid om je eigen elektriciteit op te wekken!

De gemeente Amersfoort hecht aan het stimuleren van burgerinitiatieven. Zo’n initiatief ontstond in Schothorst en werd omarmd door de gemeente die een bureau inhuurde om het idee te ondersteunen. Na een oproep verspreid door de wijkraad en enkele bewonersgroepen wordt er gezocht naar nog meer bewoners van Schothorst en Zielhorst die graag hun energie (op afstand) willen opwekken via een energiecoöporatie.

De ligging van de geluidswal, die langs de Zielhorsterweg ligt, biedt goede mogelijkheden om een extra functie erbij te krijgen: het opwekken van hernieuwbare energie.

Technisch onderzoek is nog nodig, maar er zijn kansen!

Geen hoge kosten en een goed rendement!

Belangstelling? Meld je aan per email: l.kemp@d-bv.nl.

Lidewij Kemp is medewerker bij Driven by Values, een organisatie die zich richt op het ontwikkelen en begeleiden van projecten in de energietransitie en de organisatie die gevraagd werd door de gemeente Amersfoort om de haalbaarheid van het plaatsen van zonnepanelen op de geluidswal aan de Zielhorsterweg te onderzoeken.

11/09/2019 / by / in
Bepaalt jouw achtergrond jouw toekomst?

 

Ben je kansloos? Of toch niet?

Tweede-Kamerlid Zohair El Yassini geeft op 28 september hier in Schothorst zijn antwoord op deze vraag.

Wil jij geïnspireerd worden? En je ontworstelen aan een kansarm milieu? Kom dan luisteren naar en praten met Zohair El Yassini. Live muziek wordt verzorgd door Islene en Daniel. Host van de avond is Shedia Brazil.

De avond wordt georganiseerd door Share and Live.

Dag: Zaterdag 28 september
Tijd: 19:00 – 21:30
Waar: Paladijnenweg 253 (parkeren en entree op nr. 251)

10/09/2019 / by / in
Heb jij al meegedaan aan ‘Kies je sport’?

DIT BERICHT WAS NIEUWS IN SEPTEMBER 2019.
HET STAAT NU IN HET ARCHIEF VAN INSCHOTHORST.NL.
DE INFORMATIE IN DIT BERICHT IS NU MOGELIJK ACHTERHAALD.


Het is weer zover, een nieuw seizoen Kies je Sport gaat van start.

In vorige seizoenen hebben veel kinderen mee kunnen proeven aan verschillende sporten en activiteiten via Kies je Sport. Dit najaar trappen we af met Kies je Sport voor volwassenen. Veel volwassenen die bijvoorbeeld lange tijd niet meer hebben gesport, vinden het lastig om iets te vinden wat ze leuk vinden en wat goed bij ze past. Met een gevarieerd sportaanbod met o.a. schermen, crossfit, synchroonzwemmen en volleybal hopen de Buurtsportcoaches veel mensen aan te spreken.

Het Kies je sport-boekje, waarin het aanbod voor kinderen staat, is begin september uitgedeeld op basisscholen. Het sportaanbod voor volwassenen is hier te vinden.

De digitale flyer over Kies je sport vind je hier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Buurtsportcoaches.

10/09/2019 / by / in
Wijkmobiel rijdt nu ook ’s avonds

 

De WijkMobiel rijdt sinds 1 september 2019 ook ’s avonds. Van maandag t/m vrijdag kan er tot 22:00 uur gebruik van worden gemaakt.

Al ruim anderhalf jaar rijdt de WijkMobiel in de wijken Schothorst/Zielhorst en De Hoef. De WijkMobiel rijdt u ook naar vele plaatsen in Amersfoort. De voorwaarde is dat het begin- of eindpunt in bovengenoemde wijken ligt.

U wordt op het afgesproken tijdstip bij uw voordeur opgehaald. De chauffeur brengt u naar de gewenste bestemming. Ook zo dicht mogelijk bij de voordeur. Uw (opvouwbare of inklapbare) rollator kan ook mee.

Tot een dag tevoren kunt u een rit reserveren. Om te reserveren kunt u zeven dagen per week van 17:00 tot 21:00 uur bellen naar de volgende nummers: 0640 831 647 of 033 472 6214.

De WijkMobiel kan rijden dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

10/09/2019 / by / in
World Cleanup Day, óók in Schothorst!

 

Op zaterdag 21 september 2019 is het World Cleanup Day: een wereldwijde golf van schoonmaakacties die begint in Nieuw-Zeeland en 36 uur later eindigt in Hawaii. Miljoenen mensen wereldwijd werken deze dag aan een schonere wereld!

Stadsbrede actie tegen zwerfafval

In Amersfoort gaan zaterdag 21 september honderden vrijwilligers aan de slag om Amersfoort Zwerfafvalvrij te maken. Gewapend met afvalknijper en vuilniszak gaan ze de strijd aan met rondslingerend plastic, lege blikjes en andere rommel. Parken, waterwegen en woonomgeving worden vanuit verschillende locaties aangepakt. Matchpoint Amersfoort, JCI Eemland en Rotary Young Ambition organiseren gezamenlijk de schoonmaakacties. Wat begon als een kleinschalig initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een stadsbrede actie met diverse startlocaties in de hele stad – ook in Schothorst, startend bij De Koperhorst.

Startlocaties in de hele stad

Sluit op zaterdag 21 september aan bij een van de vele activiteiten. Er zijn verschillende startlocaties. Je kunt ondermeer starten vanaf het Onze Lieve Vrouwetheater, IKEA, Het Eemhuis, Lakeside Sup in Vathorst, Huis van Bartels, Het Klokhuis, Speeltuinvereniging Rivierenwijk en dus ook woonzorgcentrum De Koperhorst. Op worldcleanupday033.nl zie je een overzicht van alle locaties en wat er die dag in de stad allemaal te doen is. Voor sommige activiteiten moet je je aanmelden, bij andere kun je gewoon aansluiten. Check het voor de zekerheid even op de site.

Wil je zelf, samen met vrienden, collega’s of teamleden een eigen schoonmaakactie opzetten of een gebied adopteren? Neem dan even contact op via www.worldcleanupday033.nl.

08/09/2019 / by / in
Beleef Schothorst 2019

 

Zaterdag 14 september vindt voor de vierde maal de manifestatie ‘Beleef Schothorst’ plaats.

Activiteiten

Op Beleef Schothorst is er iets te doen en te beleven voor alle inwoners van Schothorst, jong en oud. Voor de jeugd is er een sportief evenement en er komt een goochelaar die jong en oud zal weten te vermaken.

Verder kan iedereen kennismaken met allerlei organisaties die in Schothorst actief zijn om er een nog groenere, leukere en gezelligere wijk van te maken (zie hieronder). U kunt ze leren kennen maar zelf ook uw ideeën kwijt hoe het in Schothorst nog beter kan worden.

Thema: 5G

Het thema van Beleef Schothorst 2019 is “Schothorst gaat 5G”: Groen, Gastvrij, Gezellig, Gasloos en Gezond.

Groen: De Gemeente heeft €50.000 beschikbaar gesteld voor de vergroening van ons winkelcentrum. De plannen zijn gemaakt door een groep wijkbewoners en op Beleef Schothorst kun je de verschillende onderdelen van het plan komen bekijken en stemmen op de leukste. Ook kun je vragen stellen of je aanmelden om te helpen bij aanleggen/onderhouden.

Gezond: De GGD komt met een stand over gezonde voeding en via de SRO kun je zien wat er allemaal aan sportactiviteiten mogelijk is in Schothorst.

Gezellig: De markt wordt zeker gezellig, maar ook de wijkraad steunt veel initiatieven die het mogelijk maken elkaar te ontmoeten of samen wat te ondernemen.

Gasloos: Het gasloos worden van Schothorst roept nog bij velen vragen op en terecht: het wordt een gigantische operatie voor Schothorst. De gemeente en Energie033  zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Gastvrij: Dat straalt er op Beleef Schothorst bij alle kramen van af! Alle inwoners van Schothorst zijn welkom!

Waar?

De manifestatie vindt plaats in Winkelcentrum Schothorst (Pieter Stastokerf). In geval van (heel) slecht weer kunnen we uitwijken naar De Hoeksteen (achter de Jumbo).

Kom dus op zaterdag 14 september tussen 10:00 en 15:00 uur naar Beleef Schothorst in Winkelcentrum Schothorst of (hopelijk niet!) in De Hoeksteen.

07/09/2019 / by / in
Het Middelpuntkoor, voor iedereen die graag wil zingen

Email

 

Het Middelpuntkoor is gestart in de zomer van 2015 en telt inmiddels 30 enthousiaste zangers en zangeressen. Onze belangrijkste missie is om samen muziek te maken.

Na de start is ons koor gegroeid en hebben wij al verschillende mooie optredens verzorgd. Wij zoeken, naast de eigen concerten, ook graag de samenwerking met andere koren en muziekverenigingen. Zo geven wij vorm aan een gevarieerd repertoire, met heel afwisselende projecten.

Wij repeteren iedere woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in wijkcentrum ’t Middelpunt aan het Spinetpad 2 in Zielhorst. Maar ook Schothorsters zijn van harte welkom!

Zing met ons mee

Wij nodigen iedereen die graag wil zingen met een gezellige groep mensen van harte uit om met ons mee te doen. Voor € 15,- per maand bent u lid. Voor dit bedrag ontvangt u bladmuziek en neemt u deel aan de repetities en uitvoeringen. Maar u kunt ook deelnemen aan losse projecten. U vindt alle informatie over dit gezellige koor op www.middelpuntkoor.nl.

Wilt u contact met ons opnemen, mail dan naar: middelpuntkoor@hotmail.com
Of bel met onze voorzitter Rian Monkhorst, telefoonnummer 06-12047677

[kopij aangeleverd door Het Middelpuntkoor]

St Elisabeth 17_7_2019 Vrolijk in de tuin voor web

07/09/2019 / by / in
Faunatunnel Hamseweg; en ander nieuws Werkgroep Park Schothorst

 

Het is zover! We gaan de faunatunnel onder de Hamseweg, ter hoogte van het Nieuw Weedepad, aanleggen. Daarmee is de ecologische verbinding tussen de Molenweg en het land van boer Kok klaar. Het plan is bedacht door de werkgroep Park Schothorst.

Maandag 26 augustus 2019 is de aannemer gestart. De Hamseweg is afgesloten tot en met vrijdag 6 september. Verkeer wordt ter plaatse met borden omgeleid.

Hoe gaat het met de Rode Beukenlaan?

De afgelopen tijd hebben we niet stil gezeten in onze ambitie om de Rode Beukenlaan in stand te houden. Wat is er zoal gebeurd?

Het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven is afgerond. Het terrein is veilig verklaard om de sloot te kunnen verplaatsen en jonge beukjes te kunnen aanplanten. De harde grond onder het pad in de laan is met een speciale methode verbeterd. Dat is gunstig voor de wortels van de oude beuken langs de laan. Er is een bestek gemaakt om een aannemer te selecteren voor het verplaatsen van de sloot en het planten van jonge beukjes. Veel aannemers zitten vol met opdrachten. Het zal daarom bij de aanbesteding moeten blijken of deze werkzaamheden de komende winter kunnen worden uitgevoerd of dat het langer gaat duren. De benodigde vergunningen zijn in ieder geval rond.

Werkgroep Park Schothorst

28/08/2019 / by / in