Lampreipad

Lampreipad

De naam van deze straat biedt een probleem. ‘Lamprei’, ook wel ‘prik’ of ‘negenoog’, is de benaming voor een soort kaakloze vis die veelal bloed zuigt bij andere vissen. Maar waarom zou men een straat opeens naar een dier noemen in een wijk waar de namen allemaal te maken hebben met de Nederlandse literatuur? Komt er soms een lamprei voor in één van die verhalen? Niet dat ik weet.

Ook een jong mannelijk konijn heet een lamprei. In een latere versie van het Reynaertverhaal, Reynaerts historie, komt een konijn voor dat Lampreel heet. Volgens het Archief Eemland verwijst deze straat daarnaar. Maar dan rijst de vraag: waarom juist hier een straat naar dat konijn noemen, terwijl straten met alle andere namen uit het Reynaertepos heel ergens anders liggen in de wijk? En waarom de straat dan niet ‘Lampreel’ genoemd?

Een lid van de Historische Kring Hoogland heeft mij uitgelegd dat het hier niet om een dier gaat maar om een lamp-rei. Een rei is een soort koor dat in een toneelstuk tot in de achttiende eeuw veelal aan het eind van een bedrijf commentaar of een reactie gaf op de handelingen in dat bedrijf. Ergens moet er dus een toneelstuk geweest zijn waar de leden van een rei met een lamp liepen. De naam van een rei past in ieder geval beter in de buurt omdat de namen hier te maken hebben met toneelstukken met reien. Een echte lamp-rei ben ik echter nog niet tegengekomen. Ik houd me aanbevolen!

3 juni 2017 / door / in
Reacties

Reageer op dit bericht

[mc4wp_form id="7164"]