Teenslipperbeelden
Kaart wordt geladen...

Teenslipperbeelden

Datum/Tijd

28/11 - 28/01

10:00 - 16:30

Locatie
Het Groene Huis

Categorieën


Teenslipperbeelden

Hoe afval weer mooi wordt – het verhaal van The Flipflop Recycling Company

Ocean Sole zet zich in om afgedankte teenslippers een tweede leven te geven. De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt. Vervolgens toveren de creatieve Keniaanse kunstenaars ze om tot teenslipperbeelden. Bijvoorbeeld tot de giraf en de olifant die nu in Het Groene Huis te zien zijn.

Zo wordt beeld voor beeld milieuvervuiling tegengegaan en werkgelegenheid gecreëerd. Inmiddels zijn er in Kenia meer dan 100 mensen aan het werk voor Ocean Sole. Zij verdienen een eerlijk inkomen en kunnen een goed leven opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Daarnaast kunnen creatieve projecten worden opgezet om de lokale bevolking te leren over het belang van recycling.

Een groot gedeelte van de wereldbevolking – met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan). Dit schoeisel is goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik. Dit in combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerking-systeem zorgt ervoor dat in landen als Kenia de teenslippers in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terecht komen. Met alle gevolgen voor mens en dier.

Afval dat in zee drijft, wordt door zeestromingen meegevoerd en blijft vaak achter op een plek waar deze bij elkaar komen in een zogenaamde Plastic Soep. De Plastic Soep is een groot ‘eiland’ van drijvende plastics dat zich heeft gevormd in de oceanen. Door het zoute zeewater en ultraviolet licht valt dit plastic langzaam uiteen in heel fijne stukjes. Veel van deze kleine plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en zeedieren, met als gevolg vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Daarnaast spoelt een groot gedeelte van de Plastic Soep (waaronder de teenslippers) aan op de stranden van o.a. Kenia.

De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole. Vervolgens worden de teenslippers tot grote blokken gelijmd, waaruit het creatieve team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen tot leven uit de teenslippers. Iedere Ocean Sole kunstenaar heeft zijn of haar eigen specialisme. De ene kunstenaar is bijvoorbeeld beter in het vormen van de allerkleinste modellen, terwijl de ander zich waagt aan de grootste creaties! Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks zo’n 500.000 teenslippers. Daarnaast creëert Ocean Sole meer bewustzijn onder de lokale bevolking door met de opbrengsten van de kunstwerken voorlichting te geven over vervuiling, recycling en andere recycle projecten te financieren.

Meer info: www.oceansole.nl