De Rozenbuurttuin is mooi geworden

De Rozenbuurttuin is mooi geworden

Bent u al eens wezen kijken in de Rozenbuurttuin? Het wordt er zo leuk en zo mooi. De aannemer die de gemeente had ingehuurd heeft hard gewerkt en daarna de buurtgenoten ook! En er ontstaat meer dan alleen mooie dingen in de tuin zelf. Lees hieronder maar eens verder.

De Rozenbuurttuin bevindt zich aan de Roos van Dekemastraat, op de hoek met Klein Klaasjestraat. In februari 2020 arriveerde de aannemer bij de Rozenbuurttuin in spe. De aannemer heeft de kale vlakte omgetoverd met onder andere een grote ronde zandbak en een oude betonnen buis waardoor kinderen kunnen kruipen. Ook hebben zij stapstenen stammetjes ingegraven en de unieke palenomheining neergezet. Dit was een moment waar we als buurt echt naar uitkeken; het was ook een signaal voor ons om te starten met klussen.

De tweede zaterdag in maart zijn we als buurtgenoten begonnen. We konden we nog net op de oude manier met elkaar klussen uitvoeren. Dat werd met heel veel plezier gedaan en het resultaat was er ook naar, want op die dag hebben we onder andere:

  • een hut van wilgentakken gemaakt,
  • drie grote moestuin- & plantenbakken neergezet, en
  • vlechtwerk door de palen van de omheining gedaan

Op de kluszaterdagen van april en mei moesten we beslist anders te werk gaan door de COVID-19 maatregelen. Eerst dachten we dat we eigenlijk helemaal niet konden doorgaan met werken in de buurttuin. Maar met wat creativiteit en een strakke logistieke planning zagen we toch mogelijkheden om na elkaar (in tijd) en uit elkaar (in afstand) te werken. De rozenstruiken, perkplanten en borderplanten konden gelukkig allemaal in de grond worden gezet. En de Rozenbuurttuin wordt nu langzaamaan steeds groener en fleuriger.

Twee pronkstukken die we echt niet onvermeld willen laten zijn de waterpomp en de bank bij de zandbak. De eerste werd eind april gebouwd en in gebruik genomen. De tweede hebben we op zaterdag 9 mei zelf gebouwd door hergebruik van de stoeptegels uit de oude speeltuin.

We merken dat de tuin heel veel gebruikt wordt, door buurtgenoten, ouders met hele jonge kinderen en ook door diverse oudere kinderen. Het is fijn om te merken dat veel gebruikers hun best doen en meehelpen om de tuin schoon te houden en heel.

Bovendien is het echt geweldig dat we de kans kregen van de Gemeente Amersfoort om dit initiatief uit te voeren. Ook zijn we zeer dankbaar voor de subsidie die wij ontvingen van Indebuurt033 om de tuin in te richten en te omheinen én voor de hulp van groen-ingenieur Daniël Roos (Tuinpraktijk De Groene Loods), die ons daarbij ook enorm creatief helpt. Het resultaat is namelijk niet alleen een prachtige buurttuin, maar ook heel veel nieuwe contacten in de buurt! Hier lees je hoe de Rozenbuurttuin voor meer verbinding heeft gezorgd op Koningsdag.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande verhaal, stuur ons die dan gerust toe in een email via mailadres rozenbuurttuin@gmail.com

Annemarie Koelewijn-den Heijer, 13 mei 2020

13 mei 2020 / door / in ,

Reageer op dit bericht

[mc4wp_form id="7164"]